Salih Müslim’in kardeş konuştu

Çalışma ve sosyal güvelik Bakanı Faruk Çelik Suriyeli kanaat önderleriyle bir araya gelerek mülteciler için yapılacak çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Salih Müslim’in kardeş konuştu
Video için play'e tıklayın

Çalışma ve sosyal güvelik Bakanı Faruk Çelik Suriyeli kanaat önderleriyle bir araya gelerek mülteciler için yapılacak çalışmalar hakkında bilgi aldı.

GAPTEM’de Suriye mültecilerin sorunların konuşulduğu toplandı düzenlendi. Toplantıya Çalışma ve sosyal güvelik Bakanı Faruk Çelik, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, Salih Müslim’in abisi Kobani kanaat önderi Mustafa Müslim, Halep eski müftüsü Şıh Zekeriye El Mesud ve STK temsilcileri katıldı.

Suriye sorunların görüşüldüğü toplantıda konuşan Bakan Faruk Çelik, "Kobani ve diğer bölgelerden gelenlerin yaşadıkları bazı sorunlar var bir kısmını dinledik. Vasıfsız elemanların, insanların burada iş bulabilme konusunda pek zorluk çekmedikleri ama vasıflı olanların yaşadıkları sorunlar bana iletildi. Doktor, mühendis ve benzeri meslekte olanların burada hayatlarını idame ettirmelerinde karşılaştıkları sorunları çözüme kavuşturma konusunda talepleri oldu. Ankara boyutu ile ele alınması gereken konularda İnşallah Bakanlar kuruluna taşıma imkanımız olacaktır. Suriye konusu öncelikle ele almamız gereken bir konu ayrıca Bakanlar Kurulu kararı söz konusu biliyorsunuz. Burada bulunan Suriyelilere geçici kimlik verilmesi ve Bakanlar kurulu kararı ile onların nasıl istihdam edilecektir konusunda çalışmalarımız son aşamaya gelmiş bulunuyor. İşin özünden ziyade işin politikasıyla uğraşanlara bu vesile ile seslenmek istiyorum.

Bu işin politikasıyla uğraşanlara buradan seslenmek istiyorum bu iş kamuoyunda işi politize ederek işi siyasallaştırarak ele alınacak bir konu değil gerçekten bir dram yaşanıyor. insanlar iş peşinde, insanlar aş peşinde, insanlar itibarlarını koruma peşinde insanlar evlatlarını eğitimden mahrum olmaması konusunda bir gayret içersinde komşuları olan bizlerden kardeş olan bizlerden talepte bulunuyorlar, diyorlar Türkiye çocuklarımızın eğitimine sahip çıksın, Türkiye bize iş versin, Türkiye'ye yük olmayalım, Türkiye'ye yük olmadan biz kendi ayaklarımız üzerine duralım itibarlı bir yaşamı sürdürelim diyorlar bizde onların kardeşleri olarak bizim bu olay siyasi bakmamız ne Tellabyat'tan gelenler nede Kobani'den gelenler için söz konusu olamaz hepsi bizim kardeşimiz ve hepsinin sorunlarına çare konusunda sorumluluğumuz var bu bilinçle hareket ediyoruz onun için endişeleri olmasın Türkiye her zaman mazlumların yanında olmuştur ve buradaki yaralıların sarmakta bizim görevimiz inşallah buradaki yapacağımız değerlendirmelerden Ankara boyutuyla ele alacağımız konularda inşallah bazı var olan sorunlara çözüm üreteceğiz"dedi.

Mustafa Müslim, "Ben ve kardeşim yılda bir kez görüşüyoruz, birbirimize benzemiyoruz, ona çok nasihat yaptım ama fayda etmedi”dedi.

Müslim, " İlk Önce Türkiye'ye ve hükümete Suriye'den ve Kobani'den gelen halkın burada barınması ve kalması konusunda göstermiş olduğu ilgiden dolayı teşekkür ediyorum. Kobani halkı buraya geldiğinde gerçekten yabancılık hissetmedi. burada akrabaların arasındaydılar buradaki insanlar onlara evlerini kalplerini açılar, her şeylerini paylaştılar gerek hükümet olarak gerek halk olarak çok büyük bir ilgi ve alakayla karşılandık. Bakan Faruk çelik'in buraya ziyaret ile hükümetin buraya ne kadar önem verdiğinin bir göstergesidir. çünkü kendisi buraya gelerek bütün misafirlerin ihtiyaçlarını, sorunlarını yerinde tespit ediyor. Kendisine iletmek istediğimiz bir kaç konu var. onları aktaracağız inşallah Ankara'ya döndüğünde Bakanlar kurulunda yada meslektaşlarıyla buy konuyu değerlendirir taliplerimizin değerlendirilmesini istirham edeceğiz kendisinden .

Birincisi Suruç'a gelen Kobanili çocukların okul meselesi 10 bine yakın çocuk var ilkokul seviyesine bunlar henüz her hangi bir eğitim seviyesine kavuşmadılar. Bunlara okul yapma konusunda bir çalışmamız olacak yine bunlara Öğretmen temin edilmesi konusunda hükümetten destek bekliyoruz.

İkincisi çalışma konusu Doktor, mühendis vasıflı insanlar olsun ister gündelik işlerde çalışacak vasıfsız işçiler sevisinde olsun insanlarımızın çalışmaya ihtiyacı var. çalışma izinleri konusunda gerekli yardımların mesleklerin verilmesini bekliyoruz.

Bunun aslında çok iyi bir başlangıç olabilir çünkü hepimizin bildiği gibi Peygamber Efendimiz Mekke'den Medine'ye hicret ettiğinde zaman muhacirlerle birlikte kendilerinin her hangi bir çalışma imkanı yoktu ama oradaki Ensar ruhu onlara kucak açtı. bağrıan bastı çalışma imkanı sağladı. bu konuda da bu iyi bir örnek teşkil edebilir.

Herkesin görüşleri farklıdır. Ben insanlara İslami yoldan hizmet etmek istiyorum. Ama o farklı bir yoldan hizmet etmek istiyor. Herkesin görüşleri farklı olabilir. Kendisiyle çok az görüşüyorum. Senede bir iki defa görüşüyorum. O benden küçüktür. Ona çok nasihat ettim bu yolda yürüme diye İslam yolunda yürümesi için ama o beni dinlemedi" dedi.

Halep eski müftüsü Şıh Zekeriye El Mesud ise,"Biz bütün Suriye halkı olarak hemde muhacirler ve Ensarlar kuruluşu olarak İslam kardeşliğimizden dolayı ortay çıkmış olan ve bu doğrultuda bize yapmış olduğunuz bütün yardım ve desteklerden dolayı bütün kalbimizle teşekkür etmek istiyoruz"dedi.

#

07 Ara 2014 - 00:00 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.