Salçalar Damlara Serildi

GAP'ın başkenti olarak bilinen Şanlıurfa’da salça sezonu açıldı. Kentte yemeklerinin vazgeçilmezi salçalık domates hal pazarında satışa başladı.

Her yıl Ağustos-Eylül aylarının gelmesiyle birlikte kış hazırlıklarına başlanan kentte sezonluk salçalar güneşin altındaki yerini aldı. Ev yapımı olarak bilinen salçanın, organik olması nedeniyle Şanlıurfa'da mutfakları vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer alıyor. Salça sezonunun açılması ile birlikte Şanlıurfalı ev hanımları pazarlarda salçalık domates arıyor.

Kentte domates satışı yapan bir esnaf, salçalık sezonun başladığını belirterek; Şanlıurfada her yıl ev biberi ve ev salçası için hanımlar domates ve biber alıp kendileri hazırlar. Ev hanımları tarafından hazırlanan bu salça ve isotlar kentimizin yöresel yiyecekleri arasındadır. Güneşin altında bekletilerek yapılan salça küf ve bakteriyi geç tutması ve tamamen ev yapımı olması yönünden son derece sağlıklı bir besin, ortalama 10 kilo domatesten 1 kilo salça elde ediliyor diye konuştu.

Şanlıurfalı ev hanımları,"Domatesin cinsine göre elde edilen salça miktarı değişebilir. Sulu domateslerin salçası az olur. Etli domatesler salça için daha uygundur. 10 kilo domatesten aşağı yukarı 1-2 kilo salça yapabiliyoruz. Salça için alınan domatesler 3-4 kez yıkanır. Derin ve büyük bir kabın içine domatesler ayıklanır ve parçalara bölünerek doğranır. Kabın içinde birkaç gün bekletilir, günde bir-iki kere domatesler karıştırılır, bekleme süresinde domates suyunu bırakır, bu su dikkatli bir şekilde dökülür. Domateslerde beyaz bir küflenme görülebilir, bu önemsenecek bir durum değildir. Sık sık karıştırılırsa küflenme görülmez. İyice yumuşayan domatesler mikserden geçirildikten sonra tel süzgeçten geçirilerek kabukları ve çekirdeklerinin ayrılması sağlanır. Süzgeçten geçirilen domatesler bez torbaya konarak 1 ya da 2 gün gölgede yüksek bir yere asılarak kalan suyunun süzülmesi beklenir. Hafif sulu bir şekilde salça tepsilere alınarak 1-2 gün istenen kıvama gelinceye kadar güneşte bekletilir. Güneşte bekletilirken sık sık karıştırmak gerekir bu aşamada da tuz ilave edilir. İstenen kıvama gelince, bir kavanoz salçaya 3-4 çorba kaşığı kadar zeytinyağı konarak karıştırılır ve cam kavanozlara konur ve yemeğe hazır bir şekilde serin bir yerde saklanabilir"diye konuştular.

21 Eyl 2017 - 09:07 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.