Renk Renk Ahşap Beşikten Vazgeçilmiyor

El yapımı renk renk ahşap beşikler kullanım kolaylığı ve uygun fiyatı nedeniyle Şanlıurfalı aileler tarafından gelişen teknolojiye rağmen halen

mehmet kaplan
Haber albümü için resme tıklayın

Her yıl yaklaşık 60 bin bebeğin dünyaya geldiği Şanlıurfa'da tarihi Kapalı Çarşı'sında imal edilen beşikler, kalitesine göre 30 ila 200 lira arasında değişen fiyatlarda satılıyor.

Daha önceleri beşiklerle birlikte yakılan beşik türküleri de tarihe karıştı. Artık beşik sallayarak türkü söyleyen anneler ve çocuk bakıcıları azaldı. Ama özellikle Urfa’nın kırsal alanlarında ve köylerde tahta beşik diğer beşiklere göre daha sağlıklı olduğundan tercih ediliyor.

Nacar Pazarında tahta beşik esnafı, artık ahşap yapıların ve tahtadan yapılan ev malzemelerinin taleplisinin bir anlamada azaldığı görülürken yinede Urfa’nın kırsal kesimlerde ve köylerde tahta beşiklerin çocuklar için sağlıklı olduğundan satıldığını ifade etti.

Fabrikalarda üretilen estetik ve şekilli beşiklerin yapılmasına karşın, tahta beşiklerin oldukça ilgi çektiğini söyleyen esnaflar, tahta beşiklerin daha çok, yabancı turistler tarafından satın alındığını belirtti. Öte yandan kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşlar tarafından da alındığını söyleyen esnaflar, “burada ürettiğimiz tahta beşiklerin fiyatı uygun olduğu için daha çok kırsal kesimlerdeki insanların ilgisini çekiyor ayrıca, başka yerlerden Şanlıurfa’ya gelen turistler tarafından da ilgi görüyor. Bu beşikler daha çok tarihi beşikleri andırdığı için, turistlerin ilgisini çekiyor. Turistler, tarihi olduğu için, kırsal kesimdeki insanlar ise ucuz olduğundan rağbet ediyor” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, fabrikalarda üretilen beşiklerin dayanıklı olmadığını söyleyen bir vatandaş, elde üretilen ürünlerin her zaman daha sağlam olduğunu söyleyerek, aldıkları bir beşiği yıllarca kullandıklarını söyleyerek, “bundan yaklaşık 10 sene önce bir beşik aldık ve üç tane çocuğumuzu o beşikte büyüttük.” dedi.

22 Haz 2018 - 09:44 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.