Ramazanda Fırıncılar Ter Dökmeye Başladı

Şanlıurfa'da Ramazan ayının gelmesiyle birlikte lokanta gibi çalışan fırıncılar ter dökmeye başladı.

Murat
Haber albümü için resme tıklayın

Şanlıurfa'da Fırıncılar Ramazan ayının gelmesiyle birlikte her gün vatandaşın getirdiği yüzlerce tava ve tepsi yemeği sıcakla boğuşarak pişirmek zorunda kalıyorlar

Kentte ocak fırını önünde çalışan fırıncılar sıcak ve oruç nedeniyle adeta kavruluyorlar. Sıcak ve oruca ek olarak gelen tepsiler nedeniyle fırıncılar ayrı çile çekiyor. İftar zamanı yaklaşık 150 ayrı tepsi pişiren fırıncıların tepsiler nedeniyle iş yapacakları alan kalmıyor.

Kentte gelenek haline gelen tepsi yemeği kültürü en çok Şanlıurfalı Hanımları yemek derdinden kurtarıyor. Ev ahalisinin bu derdini saatlerde sıcak fırın ateşi karşısında çalışmak zorunda kalan fırın ustaları çekiyor. Mübarek Ramazan ayının maneviyatının tam anlamıyla yaşandığı kentte fırınlar akşam saatlerinde açılıyor. Fırınların kepenklerini açması ile birlikte de yoğun mesai başlıyor. Şanlıurfalı kadınların hazırladıkları sebzeler et ile buluşarak fırının yolunu tutuyor. Patates, Patlıcan, Biber, Domates dörtlüsünün hakim olduğu tepsi yemeklerine arada tavuk ürünleri de katılsa da Ramazan ayında diğer günlere oranla lahmacun yapımı azalıyor. Güveç ve patates yemekleri fırın tezgahlarında yerini alırken Urfa klasiği haline gelen patlıcan ve biberler ise iftar saatine yakın fırınların önlerine kurulan masalarda mis kokuları ile yöre halkının açlığına açlık katıyor.

Şanlıurfa’da pirinç pilavı ve makarnanın dahi fırına gönderildiği düşünüldüğünde fırınların Ramazan ayındaki yoğunluğu gözler önüne serilebiliyor. Yoğun ateşin başında, işin en zor kısmını yapan pişiriciler ise yemekler nedeniyle ekmek pişirmeye yer kalmadığından yakınıyor. Kokusu ve görüntüsüyle iştah kabartan lezzetli yemeklerin pişmesinin ardından yanına ekmeklerini alan vatandaşlar, iftar sofrasına oturuyor.

23 May 2018 - 15:35 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.