Pamuk İşçiliği Yok Oluyor

Harran Ovasında 'pamuk işçiliği' teknolojinin tarlalarda daha fazla kullanılmasıyla yok olmaya başlayan meslekler arasında yerini aldı.

Türkiye’nin pamuğunun yüzde kırkının üretildiği Harran ovasında, pamuğun elle hasat dönemi sona erdi. Tarımda makineleşmeyle birlikte Şanlıurfa'da ve özellikle Harran ovasına gelen, tarlaların etrafına çadırlar kuran mevsimlik işçiler artık yok. Pamuğun neredeyse tamamı makineyle hasat ediliyor. Elle pamuk toplama, sadece makinelerin giremediği ve yok denecek kadar az olan tarlalarda yapılıyor. Elle toplama maliyeti bütün giderlerin yüzde 25-30’unu bulurken makineli hasatta yüzde 10-12 civarında oluyor. Bu da pamuk maliyetinin düşmesini, özellikle hasat zamanında havaların yağışlı olma ihtimaline karşı kısa zamanda hasat edilmesini sağlıyor.

Son birkaç yıldır ekim alanı olarak artış ivmesi yakalayan pamukta, geçmişte yaygın olarak kullanılan insan gücü gittikçe daha az kullanılıyor. Teknolojik gelişmenin sağladığı kolaylığın yanı sıra yüksek verim ve ürün kaybını en aza indiren sistemlerin bulunduğu pamuk toplama makinelerinin kullanımı hızla yaygınlaşıyor. Ovada pamuk ekimi yapılan ve düz olarak tanımlanan yaklaşık yüzde 80 alanda tamamen makineli tarıma geçilirken, makinelerin girmekte zorlandığı engebeli arazilerde az da olsa işçi çalıştırılıyor.

Ovada çiftçiler ise, Bu çıkan makine bizi büyük bir yükten kurtarmış oldu. daha önceleri 80 işçi ile ancak bir ayda yapılan pamuk hasadını şimdi bir günde topluyoruz, artık işçi bulamama sorunu ve pamuğumuzun tarlada kalma derdi de yok."diye konuşturlar.

Öte yandan her yıl topladıkları pamuk ile geçimlerini sağlayan işçiler yeni çıkan pamuk toplama makinesi ile işsiz kaldılar.

18 Eki 2017 - 10:35 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.