Milli Eğitim’de eğlence, BDP’de eylem

Ancak BDP'li gruplar çocuklarını okula göndermedi. Şanlıurfa'da yeni sezonda okul çok farklı başladı. Bir yandan eğlence ve tören düzenlenirken

Ancak BDP’li gruplar çocuklarını okula göndermedi. Şanlıurfa’da yeni sezonda okul çok farklı başladı. Bir yandan eğlence ve tören düzenlenirken bir diğer yandan BDP’liler yürüyüş yaparak, ‘Andımız’ın kaldırılmasını isterken, 1 hafta boyunca çocuklarını okula göndermeyeceklerini söyledi. 3 aylık bir yaz tatilinden sonra ilk ders zili dün sabah çaldı. Okula giden öğrenciler, arkadaşları ve öğretmenleriyle hasret giderirken, Kürtçü velilerin çocukları ise bu ilk gün okula gidemediler. Yeni eğitim ve öğretim yılının ise 13 Haziran 2014 tarihinde sona ereceği öğrenildi, ancak BDP’lilerin isteğinin yerine getirilip, getirilmeyeceği bilinmiyor. BDP’liler için okul başlamadı ancak, halkın diğer kesimi normal bir şekilde çocuklarını okula gönderip, okul hayatını takip etmeye başladı. Bu yıl ortaöğretime geçişte yeni sistem uygulanacak, 8. sınıf öğrencileri 6 temel dersten iki dönemde bakanlıkça yapılacak sınavlara girecek. Okul kıyafetlerinde de öğrenci velilerinin yüzde 50'den fazlasının aldığı karar uygulanacak.

2013-2014 Öğretim yılı, Şanlıurfa’da yeni okula başlayacak 74 bin öğrenci ve genelde 600 bin öğrenci ile öğretim yılına başladı, Yeni öğretim başlaması nedeniyle Sırrında bulunan Hacı Bektaş Veli Ortaokulunda düzenlene törene Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, İl Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu, Tugay Komutanı Tuğgeneral Selman Kömürcü, Kamu kurum amirleri öğretmen ve öğrenci velileri katıldı.

Kent gündeminde ve devlet erkanında kutlamalar yapılırken, BDP il örgütü, Eyüp Peygamber makamının yanında bulunan çamlık bahçesinden başlayarak, Eyyübiye ilçe teşkilatına kadar yürüdü. Yürüyüş esnasında sürekli slogan atan grup, anadilde eğitim hakkını savunurken, ‘andımız’ın kaldırılması için de pankart açtı. Sivil ve çevik kuvvet polisinin yoğun güvenlik önlemi aldığı yürüyüşte herhangi bir olay çıkmazken, gruptaki kadın ve çocukların açtığı pankartlar dikkat çekti. Yürüyüşte kadınlar zaman zaman zılgıt çalarak, slogan attı. Eyyübiye ilçe temsilciliğine gelen grup, burada bir basın açıklaması yaptı. Grup adına Basın açıklamasını KÛRDÎ DER yönetim kurulu üyesi Mehmet Hakkı Oymak okudu. Oymak, Kürtçe yaptığı açıklamada Kürtçe dilini yok etmeye çalışıyorlar, bizi sürekli asimilasyona sürüklüyorlar, ama halkımız artık bilinçli davranıyor ve bu tür şeylere müsaade etmeyecektir. Biz bu gün buraya dilimiz ve çocuklarımızın geleceği için toplandık. Çocuklarımıza okutulan andımız’da “Türküm” deniyor ama biz Türk değiliz, dilimizi yozlaştırmalarına izin vermeyeceğiz. Amacımız ayrılık değil, Kürtçe dilinin tanınmasını istiyoruz” dedi.

Öte yandan Şanlıurfa valiliği tarafından düzenlenen törenle eğitim öğretim yılı başladı. Tören saygı duruşu ve istiklal marşı başladı, öğrencilerin günün önemi belirten konuşmaları yapıldı.Vali Güvenç sınıfları gezerek öğrencilerin heyecanını paylaştı.

“Sınırda sıkıntı var ama tedbirleri aldık”

Türkiye’nin Suriye ile sınırı olan ilçelerde çeşitli sıkıntıların olduğunu ancak bu sıkıntılar için gerekli tedbirlerin alındığını belirten Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, “Şanlıurfa sınırında sıkıntılar devam ediyor ama Milli eğitim müdürümüz müfettiş görevlendirdi sıfır noktasında 2 okulu ilçeye taşıdı alınabilecek tedbirleri alıyoruz.

Artık teknoloji gelişti Şanlıurfa’da ne kadar okul açığım varda network ortamında takip ediyor ihtiyacı olan iller sıralamasında sadece biz değiliz çoğu ilin var imkan oranında ayarlamasını yapıyorlar biz ihtiyaçlarımızı bildiriyoruz inşallah bir daha ki atanmada ihtiyaçlarımız karşılanır.

Suriye’li öğrenciler Akçakale, Ceylanpınar ve Harran kaplarında eğitim görüyorlar , birde Sırrında açtığımız eğitim merkezi var şimdi liseye yönelik bir hazırlığımız var bir dışarıda olanlar var tamamının kaydını tutup eğitime tutmaya tabi tutuyoruz” şeklinde konuştu.

Sırrın İlköğretim okulu Hacı Bektaş Veli Ortaokulu Oldu

Hacı Veli bizim büyüklerimizden çok özel bir şey değil hünkar çok değerli bir büyüğümüz mutassavuf bu mahallede Hacı Bektaş Veli ismini verdik doğal bir şey hayırlı olsun dedi”

Birinci yarıyıl 24 Ocak 2014 Cuma'ya kadar sürecek, Yarıyıl tatili, 27 Ocak-7 Şubat 2014'te yapılacak.

İkinci dönemin ilk dersi 10 Şubat'ta görülecek. 2013-2014 eğitim-öğretim sezonu 13 Haziran'da tamamlanacak.

Valiliğin düzenlemiş olduğu program çocukları mutlu ederken, yapılan tüm etkinliklerden sonra sona erdi. BDP’nin yürüyüşü ise yapılan basın açıklamasının ardından sessiz bir şekilde sona erdi. (Ali ÇETİNKAYA)

#

17 Eyl 2013 - 00:00 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.040.352 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.