Mevsimlik İşçilerin Düğünleri Başladı

Yaz aylarında genelini il dışında geçiren Şanlıurfalılar kış aylarında ise üst üste düğün yapıyor.

Mustafa Bayar

Kentin kırsal kesiminde her yıl Mayıs ayında büyük göç yaşanıyor. Köylerden geçim derdiyle yola düşen mevsimlik işçileri, her yılın Mayıs ve Aralık ayını göçebe yaşıyor. Mevsimlik tarım işçilerinin yolculuğu genellikle Kasım ayı sonunda evlerine dönmeleriyle sona eriyor. Mevsimlik işçileri yaz aylarında çalıştıklarından düğünlerini kış sezonunda yapıyorlar.

Türkiye’nin birçok ilinde kar yağışı ve dondurucu soğuklar etkisini sürdürürken, gelenek ve görenekler ise engel tanımıyor. Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde Ahmet ile Fevziye Domurcuk çifti için iki gün iki gece süren görkemli bir düğün töreni yapıldı. Yağmur ve soğuk havaya aldırış etmeyen davetliler, Suriye'den gelen orkestra ekibinin birbirinden güzel şarkıları eşliğinde halay çektiler, davetliler, soğuk havalara aldırış etmeden doyasıya eğlendiler.

Şanlıurfa’nın kırsal kesimlerinde Kış sezonunda düğün sayılarının fazla olması mevsimlik işçilerin kente gelmesinden kaynaklanıyor. Mevsimlik işçiler, kış aylarında boş oldukları için düğün yaptıklarını ve sıcak havaların başlamasıyla birlikte il dışına çalışmaya gittiklerini söyleyerek kış aylarında iş olmadığı için evliliği aradan çıkarmak istediklerini belirttiler.

Özellikle her hafta sonu Şanlıurfa’da düğünlerin olması dikkatlerden kaçmazken, düğünlerin ortalama 2 ay sonra duracağı belirtildi. Yaz aylarının genelini il dışında tarım işinde çalışarak geçiren vatandaşlar, iş sezonunda düğün yapamadıklarını, kış aylarında fırsat buldukları için düğün yaptıklarını söylediler.

Ahmet Domurcuk,"Yaz aylarında il dışında çalışıyoruz. Ayrıca yaz mevsiminde düğün yapacak para da bulunmuyor. Yaz ayları boyunca çalışıp düğün için para biriktiriyoruz. Kış aylarında işsizliği fırsat bilerek, düğün yapıyoruz” dedi.

Domurcuk ailesi ise, yağmur, soğuk demeden düğün törenlerine katılarak bu mutlu günlerinde kendilerini yalnız bırakmayan tüm davetlilere teşekkür ettiler.

03 Oca 2018 - 10:29 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.