"Meralarımızı Kimseye İkram Etmeyeceğiz"

Abdullah YİĞİT Meraların kendilerinin tek geçim kaynağı olduğunu söyleyen Kejan Aşiret lideri Ahmet Kıran Muhabirimize yaptığı açıklamada

Abdullah YİĞİT

Meraların kendilerinin tek geçim kaynağı olduğunu söyleyen Kejan Aşiret lideri Ahmet Kıran Muhabirimize yaptığı açıklamada , "biz yıllardır bu topraklarda yaşıyoruz. Tek geçim kaynağımız buralardır. Meralarımızı ormanlaştırma çalışmaları adı altında bazılarına peşkek çekilmesine izin vermeyiz. Topraklarımızı kendi ellerimizle kimseye ikram etmeyiz" diye konuştu.

Nisan ayında meralarda y

aşamaya başlayan göçerler Kasım ayına kadar burada yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. bir kaç aylığına kent merkezinde barınacak yer bulan göçerlerin aslında bütün hayatı bu meralardan ibaret. Yılın neredeyse 8 ayını meralarda geçiren göçerlerin tek kazançları ise burada hayvancılık yapmak. Yıllardır bu kültür ile yaşayan göçerler, şimdi kara kara ne yapacaklarını bilemez halde düşünüyor. Meraların ormanlık alan ilan edilmesi, onların da hayatlarının ellerinden alınması anlamına geliyor.

"AĞAÇLANDIRMAYA KARŞI DEĞİLİZ"

Karacadağ üzerinde yapılan ormanlaştırma faaliyetlerine karşı olmadıklarını ifade eden Göçerler, "biz ağaçlandırmaya karşı değiliz. Bizim geçim kaynağımız olan toprakların elimizden alınmasına karşıyız. Ağaçlandırılma çalışmaları yapılacaksa Karacadağ’ın mera olarak kullanılmadığı yerlerde yapsınlar. Evinizin, çadırlarımızın olduğu yerler elimizden alınsa ne yapacağız biz? Nereye gider, nasıl yaşar, nasıl geçiniriz bunu hiç düşünmüyorlar mı? burada yaşayan insanları yok sayamazlar" diye isyan ettiler.

"PKK’NIN GİRMESİNE İZİN VERMEDİĞİMİZ TOPRAKLARIMIZI KİMSEYE VERMEYECEĞİZ"

Terörün yoğun olduğu dönemlerde PKK’nın Karacadağ Bölgesine girmelerine izin vermediklerini belirten Göçerler, "biz en zor en tehlikeli zamanlarda bile topraklarımızı bırakmadık. Teröre bile direndik. Şimdi kalkıp topraklarımızın üzerinde oyunlar oynanmasına göz yummayız. Nasıl ki PKK’ya izin vermedik. Buraların ormanlaştırılmasına ve topraklarımız üzerinden rant sağlanmasına izin vermeyiz" ifadelerini kullandılar.

"YARDIM İSTİYORUZ"

Bir çok ailenin geçim kaynağı olan meraların elden gitmesine razı olmayacaklarını belirten göçerler, yetkililerden yardım bekliyor. Kıran "yaşam koşullarımız düzeltilmedi. Biz bir tek hayvancılık yaparız. böyle gördük böyle de gider. Bu meralar çocuğumuzun ekmek kapısıdır. Buraları elimizden almasınlar. Bu konuyla ilgili olan Bakanlıklarımızdan ve Valilerimizden yardım istiyoruz. Bizi aç bırakmalarına izin vermesinler" ifadelerini kullandı.

#

24 Nis 2013 - 00:00 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.040.352 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.