Meraklıları Gümrük Hanı'nda Buluşuyor

Şanlıurfa'daki tespih meraklıları özellikle de hafta sonları Gümrük Hanı'nda buluşuyor. Bazı tesbihler çekildikçe renginin değişmesi meraklısına

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesi Gümrük han'da yer alan tespih imalathanelerinde üretilip satılan tespihler altın ile yarışıyor. Hafta sonları Gümrük Hanı’na gelen meraklılar çeşitli taşlardan oluşan tespih koleksiyonlarını birbirleriyle yarıştırıyorlar. Bazı meraklıların ellerinde küçük bir serveti bulan tespihler, bazı meraklılarında hastalık boyutuna ulaşıyor. 33 taneli tespihlerden ‘’Kehribar’’ ve ‘’Oltu’ taşlılarından yapılanlar en fazla tercih ediliyor. Kehribar tespihin çekildikçe renginin değişmesi, Oltu’nun da parlaklaşması meraklısına ayrı bir zevk veriyor.

Kentte sayıları 30-40’u bulan tespih atölyesi yer alıyor. Bu atölyelerde üretilen el emeği, göz nuru tespihler 10 TL’den 10-15 bin TL’yi bulan fiyatlarla tezgahlarda yer alıyor. Gümrük Hanı’nda Kehribar’ın yanı sıra nadir olarak; Zümrüt, Yakut, Lapis, Firuze, Lületaşı, Akik, Kuars, Oltu, Ametist, Yeşim, Yıldıztaşı, Necef, Kan taşı, Şah, Maksut gibi kıymetli taşlarda yer alıyor. Özellikle de Firuze, Koka ve Bağa taşından yapılan tespihler 5-10 bin TL arasında alıcı buluyor.

Tespih meraklıları Gümrük Hanı’nda yer alan eski tespih ustalarının azaldığını söylüyor. Eski zamanlardaki tespih ustalarının daha sanatkar olduğunu belirten meraklılar ‘’Sayıları yine fazla fakat sanatkar olanları azaldı. Bu sanatı öğrenmek ve yaşatmak isteyenler oldukça azaldı’’ diyorlar.

23 Eyl 2017 - 12:08 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.