Mahzenler, turizme kazandırılmayı bekliyor

Tarihi yapısı ve mimarisiyle ön plana çıkan Şanlıurfa'da birçok tarihi yapılar turizme kazandırılmayı bekliyor. Esenkulu Mahallesinde bulunan Bizans

Tarihi yapısı ve mimarisiyle ön plana çıkan Şanlıurfa’da birçok tarihi yapılar turizme kazandırılmayı bekliyor. Esenkulu Mahallesinde bulunan Bizans dönemine ait şarap mahzenleri ve eski yerleşim yeri turizme kazandırılmayı bekliyor.

Eski dönem toplumlarının yaşam yeri olan yerlerin Amerikalı arkeologlar tarafından bulunduğunu söyleyen mahalle halkı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğini beklediklerini söyledi. Esenkulu Mahallesinde Bizans dönemine ait birçok yapının bulunduğunu ve bu yapıların turizme kazandırılmasını isteyen vatandaşlar, “nasıl ki Göbeklitepe tarihin sıfır noktası olarak görülüyorsa, bu tür yerler çok bulunuyor. Bizim mahallemizde de Bizans dönemine ait olan taş mezarlar, yaşam mağaraları ve şarap mahzenleri bulunuyor. Burada da çalışmaların başlatılmasını ve buranın turizme kazandırılmasını istiyoruz” dedi.

Eski dönem yaşam kalıntılarının bulunduğu bölgede, öte yandan dönemin krallarına ait olduğu belirtilen mezarlar da bunuyor. Bizans dönemine ait yaşam biçimini anlatan mezar yapıları, mağaralar ve şarap mahzenleri, turizme kazandırılmadığı için köylüler tarafından hayvan barınağı olarak kullanıyor.

Şanlıurfa’nın bu anlamda daha da ön plana çıkması için Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün öncülük ederek çalışma yapılmasını isteyen İshak Karabulut adındaki vatandaş, “sonuç itibariyle bu memleket hepimizin ve gelişmesi için herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Bu nedenle İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün burada çalışma başlatması ve bu durumun Bakanlığa bildirilmesi gerekiyor. Şanlıurfa, bilindiği gibi tarihi yapılarıyla, ilk yaşam yeri olduğuyla ön plana çıkıyor. Daha fazla turist ağırlamamız için de bu tür yerlerin turizme kazandırılması gerekiyor” dedi.

Mahalleye gelen Amerikalı arkeologların taş mezarların Bizans dönemine ait olduğunu ortaya çıkardığını belirten Karabulut, Amerikalı arkeologların uzun çabası sonucu bir takım çalışmaların yapıldığını söyledi. Mehmet Gülebak

#

29 Ağu 2014 - 00:00 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.