Kış aylarında nasıl beslenmeliyiz?

Soğuk günlerde ne yersek vücudumuzun bağışıklık sistemi güçlenir ne tüketirsek gripten uzak kalırız? İşte kış aylarına özel beslenme önerileri...

Uzman DiyetisyenYaseminBillurcu, Soğuk hava ile birlikte nezle, halsizlik, yorgunluk gibi belirtiler hemen hemen herkeste görülüyor. Çevresel etkiler; stres, mevsimsel değişiklikler, düzensiz ve yetersiz beslenme gibi etkenlerle bağışıklık sistemi zayıflıyor, vücut hastalıklara açık hale geliyor. Bu dönemde doğru gıdaları uygun miktarlarda tüketmek hastalık riskini en aza indirdiğini "belirti.

Uzman Diyetisyen Yasemin Billurcu, kış aylarında beslenme ile ilgili bilgi verdi.

Kış döneminde mevsimsel değişikliklerden dolayı bağışıklık sistemi etkilenir. Bu aylarda vücut metabolizma hızı da değişir. Bireylerde bağışıklık sistemi zayıflamaya devam ederse hastalık seyri başlar. Hastalık seyrinin başlamaması için bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz gerekir. Bu soğuk havalarda bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için antioksidanlardan zengin besinler tercih edilmelidir. Bunlar;

Her gün düzenli 3-5 porsiyon sebze-meyve

Sebze-meyve olarak mevsim sebze-meyveleri tercih edilmelidir. Sebze ve meyvelerin içerisinde birçok vitamin ve mineral bulunur. Meyveler C vitamini açısından zengindir ve C vitamini suda çözünen bir vitamin olduğundan dolayı vücut tarafından depolanmaz. Fazla alınan C vitamini depolanmadığı için idrar veya ter yoluyla vücuttan atılır. C vitamini önerilen miktarın üstünde alındığında diyare, kanser ve böbrek taşı oluşumuna sebep olabilir. C vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu sebeple C vitamini her gün düzenli ve ölçülü alınmalıdır.

C vitamini kaynakları: Portakal, mandalina, limon, greyfurt, karnabahar, karalahana, kuşburnu, ekinazya, çilek, domates, ıspanak, pazı, roka, fesleğen, yeşil sivri biber, maydanoz, asma yaprak gibi yeşil yapraklı ve koyu renkli sebzelerde C vitamini bulunur.

Besinlerden Gelen selenyum

Selenyum minerali vücutta az miktarda bulunur. Selenyum, E vitamini ile birleştiğinde antioksidan olarak çalışır. Güçlü bir bağışıklık sistemi için selenyuma ihtiyaç vardır. Sağlıklı bireyler gün içerisinde yeterli miktarda selenyum tüketmelidir.

Selenyum kaynakları:

Balık, hindi eti, göğüs tavuk eti, kırmızı et, deniz ürünleri, tahıllar, ayçekirdeği, brokoli, lahana, kereviz, soğan, sarımsak, turp, mantar ve yumurta gibi besinler selenyum içerir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı ‘Zencefil’

Zencefilin bağışıklık sisteminin güçlenmesine yönelik birçok yararı vardır. Bu özelliğinin yanı sıra vücuttan zararlı madde olan toksinlerin atımını da sağlar. Kış aylarında toz zencefil veya çay olarak tüketilebilir. İlaç kullanan bireyler zencefil tüketimine dikkat etmelidir, çünkü ilaç ile etkileşimi olabilir.

Bağırsak Dostu Kurubaklagiller

Kış dönemde metabolizmanın yavaşlamasıyla konstipasyon (kabızlık) gibi problemler ortaya çıkar. Kurubaklagiller (kuru fasulye, nohut ,mercimek vb) lif içeriği yönünden zengin besinlerdir. Kurubaklagiller bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Sağlıklı bir bireyin haftada 2-3 defa kurubaklagilleri tercih etmesi gerekir.

Doğal antioksidan Sarımsak ve Soğan

Sarımsak ve soğan tüketiminin bağışıklık sitemi için önemi büyüktür. Sarımsak ve Soğanın yapısında kükürtlü bileşikler bulunur. Bu bileşikler bağışıklık sistemini güçlendirici etkilere sahiptir. Kış döneminde yemeklerin yanında soğan ve sarımsak tüketilmesinde yarar vardır. Bu besinleri, Warfarin veya antiplatelet etkili ilaç kullanan hastaların dikkatli tüketmesi gerekir. Bu tarz ilaçlar bu tür besinlerle farklı etkileşimlere girebilir.

Su İçimini Azaltmayın

Kış döneminde birçok kişi su içmeyi ihmal eder. Bu durum metabolizmayı olumsuz etkiler. Sağlıklı bireyin günde ortamla 8-10 su bardağı su tüketmesi gerekir"dedi

21 Şub 2018 - 10:23 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.