Kerpiç Evlerde Kış Hazırlığı Başladı

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde toprak damlı kerpiç evler kış hazırlığı için balçıkla sıvanmaya başlandı

Kış mevsiminin gelmesiyle Akçakale Kırsalında toprak damlı kerpiç evler, yağacak yağmurun içeriye sızmaması için balçıkla sıvanmaya başlandı. Daha önce yaygın olarak kullanılan kerpiç evleri şuanda bazı kırsal alanlarda ev ve hayvan barınağı olarak kullanılmaktadır. kerpiç evlerin, sağlık açısından betonarme evlerden daha sağlıklı olduğu belirtiliyor. Beton evler Kış aylarında soğuk, Yaz aylarında sıcak olurken, kerpiç evler ise Yaz mevsiminde serin Kış mevsiminde ise sıcak oluyor. Kerpiç evlerin yağan yağmurun içeriye sızmaması için 2 yılda bir defa sıvanması gerekiyor.

Gelişen teknoloji ve yeni beton evler karşısında ayakta duran kerpiç evleri hayvan barınağı olarak kullanılıyor. Kerpiç evler yağmur sonrası su sızan yerleri yapılan kerpiç sıva ile gözden geçiriliyor.Kerpiç sıva toprakla samanı karıştırıp sulandıktan sonra daha önce yapılan çamurun üzerine sıva yapılıyor.

Kerpiç evini sıva yapan Yahya Yılmaz “ Daha önceleri biz otururduk şuan hayvanlarımız barınağı olarak kullanıyoruz. Evin damı toprak olduğu için damı balçıkla sıvamak için ailece çalışıyoruz, Sıva yapılmadığı zaman yağan yağmur içeriye akıyor. Bunu önlemek için biz de evin damını balçıkla sıva yapıyoruz. Balçığı hazırlamak için kara toprak olması lazım, kırmızı toprak sonradan çatlıyor onun için kara toprak olması şart. Balçığı hazırlamak için bir gün önceden başladık. Toprak, saman ve tuz iyice karıştırılıp içini suyla doldurup bekletiyoruz. Ertesi gün ayakla güzelce yoğurup balçığı hazır hale getirdikten sonra sıva yapıyoruz"dedi.

06 Ara 2017 - 10:05 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.