Kelaynaklar doğaya salındı

Kelaynaklar doğaya salındı Birecik ilçesinde nesli tükenme tehdidi altında bulunan 185 kelaynak üreme döneminin başlaması üzerine doğaya bırakıldı.

Kelaynaklar doğaya salındı

Birecik ilçesinde, nesli tükenme tehdidi altında bulunan 185 kelaynak, üreme döneminin başlaması üzerine doğaya bırakıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 1977 yılında Birecik'te kurulan Kelaynak Üretme İstasyonu, nesli yok olma altında bulunan kelaynakların, yaşamlarını sürdürmesi ve çoğalması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Yağsız kıyma, haşlanmış yumurta, rendelenmiş havuç, tavuk yemi ve tuzsuz peynir gibi özel menüyle beslenen kelaynaklar, yarı doğal ortamdaki istasyonda her yıl ortalama 35 yavru dünyaya getiriyor.

Sayısı bu yıl 185'i bulan kelaynaklar, doğal beslenebilmeleri ve üreme döneminin başladığı bahar ayları başında Fırat Nehri kıyısındaki doğal yaşam alanlarına salınıyor.

Fırat Nehri kenarındaki doğal yaşam alanlarında birkaç ay gezen kelaynaklar, daha sonra kuluçkaya yatmak üzere yuvalarının bulunduğu istasyona dönüyor.

SON İKİ POPÜLASYONDAN BİRİ TÜRKİYE'DE

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Şanlıurfa Şube Müdürü Mehmet Fehmi Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kelaynakların neslinin tükenme tehdidi altında olduğu için koruma altına alındığını söyledi.

Dünyadaki son iki popülasyonundan birinin Fas'ta diğerinin ise Türkiye'de bulunduğunu belirten Yüksel, Fırat Nehri kıyısındaki yaşam alanlarında kelaynakların ürediğini ifade etti.

Bu yıl üreme mevsiminin başlaması üzerine doğaya 185 kelaynak salındığını vurgulayan Yüksel, "Doğal ortamda serbestçe uçan ve beslenen kelaynaklar, istasyonumuzdaki kayalık ve tahta yuvalarda üreme dönemini tamamladıktan sonra ağustos ayında yeniden kafeslere alınarak, göç etmelerine izin verilmiyor" dedi.

Bu yıl üreme döneminde en az 50 yavru beklediklerine işaret eden Yüksel, şunları kaydetti:

"Yılda bir defa yumurtlayan ve ortalama 2 yumurtaya kuluçkaya yatan kelaynaklar, 4 haftalık kuluçka süresi geçiriyor. Yumurtalar, genellikle ortalama bir tavuk yumurtasından biraz daha büyüktür ancak daha eliptik bir yapıda ve açık grimsi renktedir. Nesli tükenme riski taşıdığı için göçlerine izin verilmeyen kelaynaklar, yuva için genellikle dik kayalıkların dar çıkıntılarını tercih etmektedirler. Bu sayede yuvalarını birçok yırtıcı hayvan ve insandan korumaktadır."

#

04 Mar 2015 - 11:14 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.