Keçeci Pazarı yok olmaya yüz tuttu

Keçeci esnafları iş olmadığı için işi bırakma nokrasına geldiklerini söyleyerek keçeciliğe eski rağbetin olmadığını söyledi. Şanlıurfa'da

Keçeci esnafları, iş olmadığı için işi bırakma nokrasına geldiklerini söyleyerek, keçeciliğe eski rağbetin olmadığını söyledi.

Şanlıurfa’da bir zamanlar deri çırakların yetiştiği Keçeci pazarı şimdi yok olma durumuna geldi.

Şanlıurfa Keçeci Pazarı’nda tef yapımıyla uğraşıyor. Tef yapımında kullanılacak olan oğlak, koyun veya keçi derileri bir gün suda bekletiliyor. Sudan çıkarıldıktan sonra tivi dökülüyor. Etleme, çakma ve kurutma gibi işlemler sonrası deri, tekrar suda bırakılıyor. Kasnaklar hazırlanıyor ve halkaları takılıyor. Bu aşamadan sonra artık deri kasnağa geçiriliyor. Etrafı süsleniyor. Bendir kullanımının azalması nedeniyle kasnaktaki zilleriyle ağırlıklı olarak tef yapılıyor. İşlemlerin tamamlanmasıyla tef, derinin kuruması için bekletiliyor.

Mehmet Ali Mızrakçı, “ben 73 yaşındayım 12 yaşından beri bu dericilik mesleğini yapıyorum, Burada Ham deriyi düzetip işlenmiş haline getiriyoruz bizim iş modern değil el işi yaptığımız ürünle yelek, kürk bunları mezat’a verip satıyoruz, deriyi aldığımızda insanın midesi bile almıyor ama bizi bunu a şekilde alıp insanların giyeceği şekle getiriyoruz. Ben oğlanlar hepsi memur oldu. Ben kahveye gideceğime bu mesleği devam ettiriyorum, artık yeni nesil yetişmiyor bu meslek ölüyor eskiden benim yanımda 5- 6 kişi çalışıyordu, şuanda tek ben çalışıyorum ben sanat lağ oluyor bitiyor. Bu işte biz karnımızı doyuramıyoruz ki çırak yetiştirelim bu mesleği sürdürmek için hükümetin bize destek çıkması lazım ben babadan bu mesleği gördüm devam ettirdim benim çocuklar hepsi memur oldu ben ölürsem gelip bu dükkanı satarlar bu mesleği devam ettiremezler bu meslek bitiyor” dedi. (Ayşe Gülebak)

#

12 Şub 2014 - 00:00 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.