İşte Urfa'nın Zenginliği

Şanlıurfa'nın zengin kültürel miraslarının dünya üzerinden eşi benzerinin olmadığı herkes tarafından bilinse de turizm yönünden gerçekleştirilemeyen

Mustafa Bayar
Şanlıurfa, 12.000 yıllık tarihi ile zengin kültürü barındıran bir şehirdir. Tarihi ve kültürel değerler bakımından zengin bir potansiyele sahip olan Kent, bir “Peygamberler Şehri”dir. bir çok medeniyetliğe ev sahipliği yapmış.
Şanlıurfa gerek mimarisi ve gerekse tarihi yapılan bakımından zengin bir yöredir, İlk yerleşim yeri Göbeklitepe, Dünya'nın ilk üniversitesinin kurulduğu Harran ile halen ayakta kalmayı başaran Camiler, Türbeler, Medreseler, Hanlar ve Kervansaraylar bulunmaktadır. Kent bir çok tarihi değere sahip olmak ile birlikte Peygamberler şehri olarak biliniyor, fakat 2 yıldır sıkıntılı günler geçiren turizm şehri bütün yetkilerin katılımıyla büyük bir tanıtım ile Dünya ve Türkiye'nin bütün illerinden turist çekmeye hedefliyor.
İşte Şanlıurfa'nın turistlik yerleri
BAZDA MAĞARALARI
Harran ilçesinin 20 kilometre doğusunda bulunan Bazda mağaraları zamanında taş ocağı olarak kullanılmış ve 13. Yüzyılda kayalara yazıldığı tahmin edilen Arapça yazılardan da anlaşıldığı üzere Abdurrahman el-hakkari, Muhammed ibn-i Bakır, Muhammed El Uzzar tarafından işletildiği anlaşılmaktadır. Derinliği ve büyüklüğüyle oldukça çekici bir yer olma özelliği taşıyan Bazda mağaraları tanıtılamadığı için çoğu vatandaş tarafından bilinmiyor.
DÜNYA'NIN İLK ÜNİVERSİTESİ
Dünyanın ilk üniversitesi olan Harran Üniversitesi burada kurulmuş, pek çok bilgin bu şehirde yetişmiştir.

BALIKLIGÖL

Halilurrahman Gölü olarak da bilinir. Hz. İbrahim’in ateşe atıldığına inanılan bu kutsal mekan asırlık çınar ve söğüt ağaçlarıyla çevrilidir. Bu gölün yan tarafında Ayn Zeliha Gölü (Zeliha’nın Gölü) ise, Hz. İbrahim’in ateşe atıldığını görünce kendisini bu ateşe atan evlatlık kızı Zeliha’nın düştüğü yerdir.
HZ. EYÜP MAKAMI
Hz. İbrahim ve Hz. Eyüp Külliyesi: Şehir merkezindeki Eyyüb mahallesinde bulunan külliyede Hz. Eyüp Mağarası ile Şifalı Kuyu bulunur. Hz. Eyüp peygamberin cüzzam hastalığına yakalandığında karısı Rahime ile birlikte bu mağarada çile çekmiştir. Mağarada Allah’a ibadet etmekten vazgeçmeyen peygamber daha sonra kendisine lütfedilen şifalı su ile iyileşmiş, mal ve evlat sahibi olmuştur.
HZ. EYÜP TÜRBESİ
Viranşehir ilçesine 10 Km. mesafedeki Eyüp Nebi beldesinde Hz.Eyyüppeygamber, eşi Hz.Rahime ve Hz. Elyasa (S.A.V) `ın türbeleri bulunmaktadır.
HZ.İBRAHİM`İN DOĞDUĞU MAĞARA VE HZ.İBRAHİM CAMİİ
Urfa`da en çok ziyaret edilen yerlerin başında Hz.ibrahim`in doğduğu mağara gelmektedir.Bu mağaranın önünde 13 yy. yapılmış olan Hz.camisi bulunmaktadır.Caminin avlusunda Bedüzaman Said Nursinin türbesi bulun
URFA KALESİ
Kentin güneybatı kesiminde, Halil- ür Rahman ve Ayn -ı Zeliha Göllerinin güneyindeki Damlacık Dağı üzerindedir. Doğu, batı ve güney tarafı kayadan oyma derin savunma hendeği ile çevrili, kuzey tarafı ise sarp kayalıktır.
GÖBEKLİTEPE
Şanlıurfa’nın 20 kilometre kuzeydoğusundaki Örencik Köyü yakınlarında, 300 metre çapında ve 15 metre yüksekliğinde, geniş görüş alanına hâkim bir konumda yer alan ve inşası MÖ 10.000 yılına uzanan Göbeklitepe
HALFETİ
Birecik Barajı'nın yapımı sırasında bir bölümü sular altında kalan 'Güneydoğu'nun saklı cenneti' diye nitelendirilen ve kara gülleriyle meşhur olan Şanlıurfa'nın Halfeti İlçesi Başta birçok medeniyete ev sahipliği yapan Rumkale olmak üzere, Türkiye'deki en uzun 3 ahşap köprüsünden biri olan 135 metrelik asma köprüden geçme imkanı bulan ziyaretçiler, yaklaşık bir saat süren tekne turuyla su altında kalan camilerin minareleri, Savaşan köyü ve taş evleri görme fırsatı buluyor. Turistler, nehir kıyısında kurulan tekne görünümlü duba restoranlarda da yöresel yemeklerin tadına bakıyor.
iŞTE KALAN TARİHİ YERLER
Kazaz Pazarı (Bedesten), Sipahi Pazarı, Koltukçu Pazarı, Pamukçu Pazarı, Oturakçı Pazarı, Kınacı Pazarı, Bıçakçı Pazarı, Kazancı Pazarı, Neccar Pazarı, İsotçu Pazarı, Demirci Pazarı, Çulcu Pazarı, Çadırcı Pazarı, Saraç Pazarı, Attar Pazarı, Tenekeci Pazarı, Kürkçü Pazarı, Eskici Pazarı, Keçeci Pazarı, Kokacı (Kovacı) Pazarı, Kasap Pazarı, Boyahane Çarşısı, Kavafhane Çarşısı, Hanönü Çarşısı, Hüseyniye Çarşıları Gümrük Hanı civarında yer alan ve günümüzde de tarihi özelliklerini koruyan önemli alış veriş yerleridir. Birecik kelaynak, Atatürk barajı, Kent müzesi . Mozaik müzesi ve bir çok sayıda tarihi yer turist bekliyor.

20 Oca 2017 - 13:42 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.