Hasat Zamanı Anız Yangınlarına Dikkat!

Şanlıurfa'da Hasat zamanı geldi Çiftçiler ikinci ürün ekmek için yakılan anızlar çevreyi ve canlıları yok ediyor Her yıl yaşanan anız yangınların

Anız yangınlarına karşı uzmanlar uyarıyor, Tarımsal üretimde tasarruf sağlamak ve tarlanın ikinci ürüne hazırlanma süresini kısaltmak amacıyla yapılan anız yakma işlemi, bir sonraki yıl toprağa daha fazla gübre atılmasına, dolayısıyla toprağın kalitesinin düşmesine neden oluyor.

Her yıl hasat döneminin ardından birçok bölgede çiftçilerin çıkardığı anız yangınları, gerek toprağa verdiği zarar gerekse sebep olduğu çevre kirliliği nedeniyle büyük sorun oluşturuyor. Özellikle geniş tarım alanlarına sahip bölgelerde aynı dönemde çıkan çok sayıda anız yangını, toprak kalitesi kadar insan sağlığını ve yaşam kalitesini de olumsuz etkiliyor.

Şanlıurfa Tarımsal gelişmeler ve makineleşme ile birlikte son yıllarda anız yakımında da büyük artışlar görülmektedir. Yanlış bir alışkanlıkla çiftçiler tarladaki bitki saplarının ekonomik değer taşımadığı düşüncesiyle böcek ve diğer zararlıların yok edilmesi, çeşitli hastalıkların önlenmesi, toprak işlemede kolaylık sağlaması ve daha fazla verim alınması amacıyla yaygın olarak anız ve kuru otları yakmaktadır. Biçerdöver sürücülerinin kısa zamanda daha geniş alan hasat etmek amacıyla genelde ürün saplarını yüksekten biçmeleri neticesinde toprak sathında fazla miktarda bitki sapı kalmakta, bu nedenle iyi tohum yatağı hazırlamak çiftçiler için zor olmakta ve anız yakımı fazlalaşmaktadır.

İtfaiye ekiplerin istatistik verilerine göre, yaz aylarında yangın sayısında büyük artış gözleniyor. Kış aylarında günde ortalama 10 civarında yangın vakası yaşanırken, sıcak hava koşullarında alev almaya uygun kuru ot, saman, çöp ve ekin alanlarında meydana gelen yangınlarla, bu sayı günde 50’ye kadar ulaşıyor

Uzmanlar, yaz sonu ekinlerin biçilmesiyle anız yangınlarında önemli artış yaşandığını vurgulayarak, yol kenarlarındaki tarlalarda anız yakılmasının, karayollarında görüşü azalttığına ve önemli trafik kazalarına neden olduğuna dikkat çekti. Bu yangınların komşu tarlalara, yerleşim birimlerine, ormanlara, elektrik ve telefon direklerine zarar verme riski de taşıdığını belirten uzmanlar anız yangınlarının, sanıldığının aksine tarlalardaki mikroorganizmaları öldürdüğü ve toprağın doğal yapısını bozduğu için tarlalarda verimi düşürdüğünün de altını çizerek, vatandaşlardan, anız yakılmasına karşı duyarlı davranmalarını istedi. Şanlıurfa'da ekili alanları, ormanları ve fidanlıkları civarında yaşayan vatandaşlara seslenen Uzmanlar, vatandaşlardan çevreyi kontrol altında tutmalarını, çocuklarını yangın tehlikesine karşı uyarmalarını ve bilgilendirmelerini istedi.

30 May 2018 - 09:41 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.