Harran Tıp’tan Sepsis Eğitimi

Dünya Sepsis Gününde Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde Sepsis Hastalığı Hakkında Eğitim verildi

dr.Hayrettin
Haber albümü için resme tıklayın

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi, 13 Eylül Dünya Sepsis Gününde sepsis farkındalığını arttırmak amacıyla “Sepsis Eğitim Programı” düzenlendi. İleri Tedavi ve Farkındalık konularında Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Mahmut Alp KARAHAN bilgiler verdi. Ayrıca bugün Türkiye’nin 50’den fazla şehirinde ve çok sayıda hastanesinde Sepsis Eğitim Paketi hakkında eğitimler gerçekleştirilmekte.

Sepsis’in enfeksiyondan kaynaklanan organ fonksiyon bozukluğu olduğunu ve hayatı ciddi derecede tehdit eden acil bir durum meydana getirdiğini söyleyen Yrd.Doç.Dr.Mahmut Alp KARAHAN, bu rahatsızlığın temel olarak önemi, yakalanan kişilerde ölüm riskinin çok yüksek olması olduğunu dile getirdi. Yrd.Doç.Dr KARAHAN, “Sepsis, hastayı şoka sokabilir ve genellikle yoğun bakımda yatmayı gerektirir. Hastalığa erken tanı koyulması hastalık açısından çok önem arz ediyor. Ayrıca Dünyada Her yıl 30 milyondan fazla kişide Sepsis gelişmekte, 6 milyondan fazla kişinin ölümüne neden oluyor. Tanı ve Tedavide 1 saat bile gecikme hayati rol oynuyor. Antibiyotik uygun zamanda kullanıldığında yarar sağlarken gereksiz kullanıldığında ise zarar verir. Sepsisin hem en büyük besin kaynağı hem de zehri antibiyotiktir. Uygun Kullanıldığında mücadele edilebilirken gereksiz ya da yanlış kullanıldığında antibiyotik direncine neden olur ve aldığı dirençli bir mikroorganizmayla maalesef hasta hayatını kaybedebilir. Bu nedenle akılcı antibiyotik kullamına önem verilmeli ve buna göre hareket edilmelidir. Hkime antibiyotik yazılması konusunda ısrarcı olunmamalıdır. ” dedi.

Ülkemizde çok bilinmeyen bir rahatsızlık olan Sepsis, enfeksiyonu olan her hastada değil, bağışıklık sistemi yetersiz olan kişilerin enfeksiyon hastalığına yakalanmasıyla oluşuyor. Yrd. Doç.Dr. Mahmut Alp KARAHAN, bu hastalıkla ilgili bir farkındalık oluşturma çabaları olduğunun altını çizdi. Yrd. Doç.Dr. KARAHAN, “Sepsis farkındalığı ve tanısı ile ilgili olarak, Türk Yoğun Bakım Derneği ve Sağlık Bakanlığı işbirliği ile oluşan programlar çerçevesinde 2014 yılından bu yana sağlık personeli eğitim çalışmaları sürdürülmekteydi. Bu süreçte ülkemizin 75 şehrinde toplam 34.973 sağlık personeline eğitimler gerçekleştirildi.” diye konuştu.

Dünya Sepsis Günü nedeniyle, Türk Yoğun Bakım Derneği ve Sağlık Bakanlığı’nın işbirliği ile sepsis ile ilgili eğitim seferberliği içerisinde olduklarını söyleyen Yrd. Doç.Dr. Mahmut Alp KARAHAN, ülkemizin 50’den fazla şehrinde çok sayıda hastanede tüm sağlık çalışanları hedeflenerek yaklaşık 2 saat sürmesi beklenilen güncel ve standart paket eğitim verileceğinin altını çizdi. Yrd. Doç.Dr. KARAHAN, “Hedefimiz, konunun öneminin farkındalığını toplumda artırmak, sadece hekimler değil tüm sağlık çalışanları tarafından erken fark edilmesini sağlamak. Bu çerçevede erken tanınması, ilk saatler içinde hastalığın doğru yönetilmesi ve tedavisinde ilaçların akılcı kullanılması şart.” şeklinde konuştu.

HABER MERKEZİ

20 Eyl 2017 - 09:21 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.