Harran ovasında pamuk ekimi yapıldı

Naci ÇETİNDAĞ Türkiye'nin ikinci büyük ovasında pamuk ekimi yapıldı. Çiftçiler bu yıl soğuk hava nedeniyle ekimi geç yaptıklarını belirtti.

Naci ÇETİNDAĞ

Türkiye'nin ikinci büyük ovasında pamuk ekimi yapıldı. Çiftçiler bu yıl soğuk hava nedeniyle ekimi geç yaptıklarını belirtti.

Şanlıurfa'da bu yıl hava iklimi soğuk seyretmesi nedeniyle pamuk yetişmesi büyük bir risk taşıyor. Pamuk ürünü sıcak iklimi kabul ediyor. Geçen yıl Nisan ortalarında ekilen pamuk bu yıl hava şartlarından dolayı Mayıs ayında ekimi yapıldı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan GAP çiftçileri, “Bu günlerde ekmiş olduğumuz pamuk soğuk hava sıcak havaya dönüşürse ektiğimiz pamuk toprak altından çıkar. Yok mevcut soğuk hava devam ederse toprak altında kalır. Yaptığımız masraf heba olur. Çok borçluyuz ekim dikim yapmak zorundayız. Artık sefillik kapımıza dayanmış tüm dünyanın gerisindeyiz. Ekim alanlarındaki azalmanın belli başlı nedenleri içinde tarımımızın yapısal sorunları, yüksek olan girdi fiyatlarının yapamadığımız tek tarımsal üründür. Bütün bunlar pamuk üreticisi diğer ülkeler pamuk üreticileri ile rekabetini güçleştirmekte, ekim alanları giderek daralmakta ve üreticimizi pamuk yerine farklı ürünlerin tarımını yapmaya yöneltmektedir” ifadelerini kullandı.

Pamukta ekim alanlarındaki değişimin üreticinin kazancıyla, yani ürün maliyetleri, fiyat ve desteklerle doğrudan ilişkili olduğunu belirten Harranlı çiftçiler, şu konulara dikkati çekti:

“Pamuk üretim maliyetini belirleyen tohumluk, ilaç, gübre, elektrik, mazot gibi girdi kalemlerinde alınan KDV ve oranları düşürülmelidir. Diğer taraftan Türkiye’de pamuk üretiminin artırılması için belirlenen tarım havzalarındaki desteklemeler amacı doğrultusunda uygulanmalıdır. Prim sistemi, özellikle üretimi yönlendirme ve üretici gelir seviyesinin korunması açısından önemlidir. 2014 yılında 55 kuruş olan prim miktarı, 2015 yılında artırılmalı destekleme 75 kuruşa çıkartılırsa. Masrafımız çıkar çıkmazsa batarız diye ifade ettiler.”

#

04 May 2015 - 05:43 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.