Harran'da çiftçilere damlama sistemi faydaları anlatılmalı

Şanlıurfa'nın Harran ovasında bilinçsiz sulama nedeniyle her yıl onlarda toprak Suriye kayıp gidiyor.

Şanlıurfa'nın Harran ovasında bilinçsiz sulama nedeniyle her yıl onlarda toprak Suriye kayıp gidiyor.Fırat'ın Harran ile bulmasıyla birlikte aradan geçen 20 yıl içersinde çiftiler bilinçsiz sulama nedeniyle araziler çoraklaştı. Suyun götürdüğü topraklara Suriye sınırlarına aktı.Harran Ovası üzerindeki verimli tarım arazilerinin bilinçsiz sulamayla yaşanan erozyon yüzünden yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Uzmanlar yıllardır bilinçsiz ilaçlama ve gübrelemeyle mücadele edilen Harran Ovası'nda bu kez de toprak erozyonu sorunun yaşandığını belitti. Bilinçsiz sulamanın hem israfa hem de erozyona yol açtığını söyleyen Uzmanlar kapalı damlama sistemiyle hem erozyon önüne geçileceği hemde daha iyi ürün alacağını belirtiler.Kapalı damlama sistemiyle hem bilinçsiz sulamanın önüne hem de arazilerdeki toprak erozyonunun önüne geçileceğini belirten Uzmanlar, "Aşırı sulama topraktaki tuz oranının yükselmesine neden oluyor. Bunun yanında taban suyunun yükselmesi, toprak erozyonuna neden oluyor. Bilinçsiz sulamadan dolayı Harran ovasında doğru toprak erozyonu var. Kapalı damlama sulama yöntemi her zaman bir avantajdır. Bu sebeple ovanın belirli bir kısmı kapalı sisteme geçmesi lazım. Bu sistemin hem toprak erozyonu hem de su israfının önlemenin yanı sıra yabancı ot kontrolüne kadar onlarca artısı var. Çiftçilerimiz Harran ovasında kanallara sifon atıp günlerce arazilerini suluyor. Çiftçileri kapsayan projeler yapılarak bu sorunun giderilmesi lazım gerektiğini" ifade etti.

27 Ağu 2016 - 11:16 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.