Halil PELTEK: Elimizden Gelen Desteği Sağlayacağız”

Pamuk ve mısır saplarının ekonomiye kazandırılması kapsamında GAP İdaresi Şanlıurfa Viranşehir Ceylanpınar Nizip bölgelerinin birinde bio tesis

Pamuk ve mısır saplarının ekonomiye kazandırılması kapsamında GAP İdaresi Şanlıurfa, Viranşehir, Ceylanpınar, Nizip bölgelerinin birinde bio tesis kurulması için fizibilite çalışmalarını hızlandırdı.

ŞUTSO Başkanvekili Halil Peltek, tarımsal atıklardan bioenerji üretimi konusunda yaptığı değerlendirmede “Sivil inisiyatif olarak alternatif enerji kaynakları konusunda elimizden gelen desteği sağlayacağız” dedi.

Gap ve UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) danışmanlarından Dr. Mustafa Tolay, pamuk, mısır gibi tarımsal atıklardan elektrik enerjisi (bioenerji) üretiminin gerçekleştirilmesi için aday bölgelerde raporlama yapmak üzere geldiği Şanlıurfa’da ŞUTSO Başkanvekili Halil Peltek’le bir süre görüşerek aday bölgeler konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Dr. Mustafa Tolay, “GAP İdaresi ile yaptığımız çalışmalarımız çerçevesinde bu bölgede yarım veya 1 megavatlık bir tesis kurulması kararlaştırıldı. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaptığımız gezi ve incelemelerde bu tesislerin tarımsal atıkların ekonomiye kazandırılması yönünde ciddi çalışmalar yapıldığını gördük. Toplam atığı sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki atıklar kadar olan Bulgaristan’da tarımsal ve orman ürünleri atıklarının enerjiye dönüştürüldüğü 5 megavatlık tesisler bulunuyor. Biz şuan için pilot bölgede bir bio tesis yapmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Umarız bu atıl haldeki atıkları ekonomiye kazandırabiliriz” diye konuştu.

ŞUTSO Başkanvekili Halil Peltek ise yaptığı değerlendirmede “Alternatif enerji kaynakları konusunda hükümetimizin AB uyum yasaları kapsamında çok ciddi çalışmaları var. Bizler de bu anlamda sivil inisiyatif olarak alternatif enerji kaynakları konusunda elimizden gelen desteği sağlayacağız. Bu biogaz tesisi Harran yakınlarında kurulacak olursa hem rantabl olması hem de ihtiyaca cevap vermesi bakımından çok önemli bir tesis olarak öne çıkacaktır. Şöyle ki bu bölgede hammadde sıkıntısı da asla yaşanmaz. Çünkü yüzlerce dönüm pamuk ve mısır tarlaları da bulunuyor. Atıl halde bulunan bu atıkları cazip bir uygulamayla tarımla uğraşan kardeşlerimizden kolaylıkla temin edilebilir. Üretilen enerji ise en yakınında bulunan Karaali bölgesinde rahatlıkla kullanılabilir, bu bölgede şuan itibariyle dünyanın en gelişmiş seraları kuruldu. Yaklaşık 100 dönüm üzerine tek parça seralar mevcut, bu seraların enerji ihtiyaçları bu tesisten sağlanabilir” ifadelerini kullandı.

#

04 Eki 2013 - 00:00 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.