Göçerlerin Dönüşü Başladı

Şanlıurfa'da hayvancılıkla uğraşan göçerlerin mevsim şartlarına göre sürekli yer değiştirmek durumunda kalan göçerler hava sıcaklıklarının

Hayatlarını kıl çadırlarda sürdüren göçerler, ilk olarak gittikleri Karacadağ bölgesindeki yüksek kesimlerde bir süre konakladıktan sonra yaz ayları gelmesiyle birlikte Şanlıurfa'ya geri dönüyor.

Harran'dan Karacadağı giden göçerler havaların sıcak olmasıyla birlikte ovalarına geri döndüler. Hayvan yetiştiriciliği yapan ve göçebe hayat sürdükleri için halk dilinde 'göçerler' olarak adlandırılan aileler havaların ısınması ile birlikte yerlerine dönmeye başladılar. Zor şartlar altında yaşamlarını sürdürmek zorunda kalan göçerler çocuklarını okula gönderememe, derme çatma çadırlarda yaşama, su, elektrik gibi sorunlarla baş başa kalacakları yeni ikametlerine doğru sürekli yer değiştiren göçerler İlk bahar başlarında çıktıkları Karacadağ yöresinden hava sıcakların artmasıyla ovalarına geri döndüler.Göçerler sürülerini yaya olarak getiriyor.

Göçebe hayat şartlarının çok zor olmasına rağmen tek geçim kaynakları olan bu işi yürütmek durumunda kaldıklarını belirten Göçerler, ''Babamızdan bu hayatı gördük, bu mesleği devam ettiriyoruz. Başka yapabileceğimiz bir işimiz yok. İlk bahar ayı ile birlikte Karacadağ bölgesine gideriz. Mayıs'ın sonunda döneriz. Buralarda yeterince yağış olmadığından ve meraların çoğu tarım arazisi olduğundan hayvanlar için elverişli bir mera kalmadı ve biz bundan dolayı da ilkbaharda da farklı yerlerde göçebe hayatı sürüyoruz. Ovada ekinlerin biçilmesiyle birlikte mera ortamı oluştuğundan geri geliyoruz" diye konuştular.

24 May 2017 - 12:05 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.