Göbeklitepe 'ye Ziyaretçi Akını Başladı

Şanlıurfa'da havaların ısınması ile birlikte Göbeklitepe'ye Yeril ve yabancı ziyaretçi akını başladı.

Peygamberler şehri” olarak nitelendirilen Şanlıurfa’da yabancı turistler ile hafta sonu tatilini fırsat bilen vatandaşlar, dünyanın en eski tapınak merkezi kabul edilen Göbeklitepe’de yoğunluk oluşturdu. Kent, turizm sezonunu dolu dolu geçiriyor. Özellikle hafta sonlarında adeta ziyaretçi akınına uğrayan Şanlıurfa’da, yerli ve yabancı turist yoğunluğu nedeniyle, oteller rezervasyonsuz müşteri kabul etmiyor. UNESCO’nun “Dünya Miras Geçici Listesi”ndeki kültür varlıkları arasında bulunan, bilinen en eski tapınak merkezi Göbeklitepe de yapımı tamamlanan çatı koruması sayesinde yeni yüzüyle ziyaretçi akınına uğruyor.

Dünyanın en eski anıtsal tapınağı olarak kabul edilen ve uzun süredir ziyaretçilere kapalı olan Göbeklitepe, üzerinin çatıyla kapatılmasının ardından Havaların ısınması ile birlikte yeniden ziyarete açıldı. Göbekltepe'e yarli ve yabancı turist akının uğradı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Göbeklitepe’nin çatı örtüsü ve canlandırma merkezi yapımı nedeniyle uzun süredir ziyarete kapalı kalmıştı

Kazıların başladığı 1995 yılından itibaren uygarlığın kökeni hakkındaki görüşleri değiştiren Göbeklitepe, belki de tüm insanlığın tarihini baştan yazabilecek bir öneme sahip. Hayvan figürleriyle yontulmuş taşları ve T biçimli sütunlarıyla 12.000 yıllık dairesel yapılar, tarım devriminden ve hatta çanak çömlek yapımının icadından bile daha eski. 12.000 yıllık geçmişi ile dünyanın en eski tapınağı olarak kabul edilen Göbeklitepe Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere birçok uluslararası kurum ve kuruluş tarafından dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan Göbeklitepe’nin gelecek yılın başında asıl listeye girmesi için çalışma yürütülüyor. Göbeklitepe kazı alanında süren restorasyon çalışmalarında tarihi eserlerin bulunduğu bölgeye 6 milyon 600 bin Euro’luk bedelle koruma amaçlı çatı yapıldı. Ziyarette açılan Göbeklitepe’nin bu yıl yerli ve yabancı turistin rakor kıracağı belirtildi Göbeklitepe Kazıların başladığı 1995 yılından itibaren uygarlığın kökeni hakkındaki görüşleri değiştiren Göbekli Tepe, belki de tüm insanlığın tarihini baştan yazabilecek bir öneme sahip. Hayvan figürleriyle yontulmuş taşları ve T biçimli sütunlarıyla 12.000 yıllık dairesel yapılar, tarım devriminden ve hatta çanak çömlek yapımının icadından bile daha eski. Şanlıurfa'da Havaların ısınması ile birlikte Göbeklitepe şimdiden Yeril ve yabancı turistlerin akınına uğradı.

17 Nis 2018 - 09:32 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.