GAP Kapsamında Şehirlerin İçmesuyu Sorununu Çözülüyor

Türkiye'nin daha da güçlü hale getirilmesi konusunda DSİ'ye önemli görevler düşmektedir. DSİ ülkemizin kalkınması ve muasır medeniyet seviyesine

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü insanların en hayati ihtiyacı olan içmesuyu temini hizmeti ve yine insanların can ve mal emniyetini sağlayan suyun zararlarından koruma görevi, temiz enerjinin kaynağı olan HES yatırımları, gıda güvenliğinin teminatı olan sulu tarıma yapılan yatırımları ile doğrudan insanımıza hizmet etme gibi bir misyonu bulunduğunu ifade eden

DSİ

Genel Müdürü Mevlüt AYDIN, ’Su ve toprak kaynaklarımızdan yararlanıp zararlarından korunmak maksadıyla özveri ile çalışan DSİ ailesi ülkemiz ekonomisi ve sosyal hayatına büyük hizmetler sunmuş olup, önümüzdeki süreçte de bu hizmetler bütün hızıyla devam etmektedir. ’dedi.

Ülkemizin içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacının yarısından fazlasının DSİ tarafından yapılan içmesuyu tesislerinden karşılandığının altını çizen DSİ Genel Müdürü Mevlüt AYDIN, ‘81 İlimiz için İçmesuyu Eylem Planı”nı hazırladık. Bu plan çerçevesinde şehirlerimizin ve ilçelerimizin 2040-2050-2071 yıllarına kadar olan içmesuyu meselesini çözüme kavuşturuyoruz.

GAP Kapsamında Şehirlerimizin İçmesuyu Sorununu Çözmeye Dönük Ciddi Projeler Hayata Geçirildi.

Ülkemizde en büyük kalkınma projesi ve dünyanın da sayılı projelerinden biri olan GAP’ın eğitimden sağlığa, sulamadan ziraata, ormancılıktan hayvancılığa, kültürden turizme, altyapıdan sanayiye her alanda bölgenin kalkınması ve refah seviyesinin artması için entegre bir proje olduğunun altını çizen DSİ Genel Müdürü Mevlüt AYDIN,‘Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın içmesuyu meselesiöncelikli ele aldığımız konu başlıklarından birisidir. Çünkü insanımızın hayat şartlarının iyileşmesi adına öncelikli yatırımlardan biri de içmesuyu sektörüne yapılan yatırımlardır. Bu bağlamda bölgedeki illerin tamamının içme suyu meselesi masaya yatırılmış, çözüm adına ciddi çalışmalar yapılmıştır. ’dedi.

‘’GAP Muhtevasında 9 İle Önemli İçmesuyu Yatırımları Yaptık.

‘’Geçmişte GAP bölgesin ’deki bütün İllerin içmesuyu problemi olduğunu belirten DSİ Genel Müdürü Mevlüt AYDIN,DSİ Genel Müdürlüğü olarak bütün illerin uzun vadeli içmesuyumeselesini çözme adına önemli adımlar attık.GAP kapsamında bulunan illerden;

Diyarbakır İlimizde;

‘’2003 yılından bugüne kadar 2 adet içmesuyu tesisi tamamlanmış olup, toplamda 45.000 kişi için yılda 9,58 milyon m3 içmesuyu temin edilmektedir. 2018 yılı sonuna kadar Ergani İlçesi için 2 adet ve Silvan bölgesinde 1 adet içmesuyu tesisi tamamlanacak olup, toplamda 124.974 kişi için yılda 15,85 milyon m3 içmesuyu temin edilecektir.’’

Adıyaman İlimizde;

2003 yılından bugüne kadar Adıyaman il Merkezi için 2, Çelikhan İlçesi için 1 adet içmesuyu tesisi tamamlanmış olup, toplamda 253.874 kişi için yılda 19,83 milyon m içmesuyu temin edilmektedir.

Şanlıurfa İlimizde;

‘’2003 yılından bugüne kadar 3 adet içmesuyu tesisi tamamlanmış olup, toplamda 1.367.139 kişi için yılda 198 milyon m3içmesuyu temin edilmektedir. Siverek ve Hilvan ilçeleri ile Viranşehir, Birecik ve Suruç ilçelerinin içmesuyu sorununu ortadan kaldırmak için çalışmalar devam etmektedir.

Gaziantep İlimizde;

2003 yılından bugüne kadar 1 adet içmesuyu tesisi tamamlanmış olup, toplamda 2.005.515 kişi için yılda 47,3 milyon m içmesuyu temin edilmektedir.2019 yılı sonuna kadar 1 adet içmesuyu tesisi daha tamamlanacak olup yılda ilave 173,6 milyon m içmesuyu temin edilecektir.

Kilis İlimizde;

2003 yılından bugüne kadar 3 adet içmesuyu tesisi tamamlanmış olup, toplamda 100.000 kişi için yılda 5,23 milyon m içmesuyu temin edilmektedir.

Yatırım Programında yer alan “Kilis Yukarı Afrinİçmesuyu Projesi” kapsamında bulunan Kilis Yukarı Afrinİçmesuyu İsale Hattı işinde çalışmalar devam etmektedir. Aynı proje kapsamında yer alan arıtma tesisi ihalesinin de yapılması hedeflenmekte olup çalışmalar tamamlandığında şehre 19,88 milyon m içmesuyu temin edilecektir.

Batman İlimizde;

2003 yılından bugüne kadar Zilek Kaynaklarının korunması adına 1adet içmesuyu tesisi tamamlanmıştır.

Mardin İlimizde;

2003 yılından bugüne kadar 3adet içmesuyu tesisi tamamlanmış olup, Mardin İl Merkezi, Kızıltepe İlçesi, Yeşilli ve Ömerli yerleşimleri için toplamda 539.435 kişi için yılda 51,72milyon m3 içmesuyu temin edilmektedir.

Hedeflenen Midyat ve Dargeçit İlçeleri için 2 adet içmesuyu tesisi tamamlanacak olup toplamda 130.877 kişi için yılda 21,62 milyon m3içmesuyu temin edilecektir.

Şırnak İlimizde;

2003 yılından bugüne kadar 8adet içme suyu tesisi tamamlanmış olup, Şırnak İl Merkezi, Cizre, Silopi ve İdil İlçeleri, Baş verimli ve Karalar yerleşimleri için toplamda 306.756 kişi için yılda 48,07 milyon içme suyu temin edilmektedir.

Siirt İlimizde;

2003 yılından bugüne kadar 6 adet içmesuyu tesisi tamamlanmış olup, toplamda 183.652 kişi için yılda 35 milyon m3içmesuyu temin edilmektedir.

Sonuç itibarı ile ;

Diyarbakır ve ilçeleri,

Adıyaman ve ilçeleri,

Şanlıurfa,

Gaziantep,

Kilis,

Batman,

Mardin ve ilçeleri,

Şırnak ve ilçeleri,

Siirt ve ilçelerinde

2003 yılından bugüne kadar tamamlanan tesislerleyaklaşık 5 milyon nüfusun yıllık 415milyon m içmesuyuihtiyacı karşılanmış olup; toplamda sağlanan su miktarı 665 milyon m’e ulaşmıştır.”dedi.

DSİ Genel Müdürü Mevlüt AYDIN, Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın Bakanımıza şükranlarımı sunuyor, çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür ediyorum. DSİ olarak 2023 yılına kadar su potansiyelimizi azami seviyede değerlendirmek ve su kaynaklarımızın tamamından istifade etmek hedefimizdir. ’dedi.

HABER MERKEZİ

02 Kas 2018 - 10:54 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.