GAP İle Gelen Değişim

Türkiye'nin en büyük yatırımlarından biri olan GAP'ın Şanlıurfa'da 'kentsel ve kırsal alt yapı ulaştırma sanayi eğitim sağlık

ahmet
Haber albümü için resme tıklayın

Şanlıurfa bulunan ve Dünya'nın en uzun tüneli olma özelliğine sahip 26,5 kilometre olan tünelleri vasıtasıyla saniyede alınacak 328 metre küp su, Şanlıurfa içerisinde 2 kola ayrılarak, Urfa ana kanalına saniyede 124 metre küp su verilecek. Geriye kalan 204 metre küp su da Mardin ana kanalına verilecek. Mardin ana kanalı Şanlıurfa'dan başlayıp Ceylanpınar ve Mardin Derik'te son buluyor. Şanlıurfa'dan Mardin'e şuan 135 kilometre kanal bulunuyor.

GAP

Projesi bittiğinde ise 221 kilometre uzunlukta olan ana kanal yol boyu bulunan 2 milyon 110 bin dekarın sulanmasını sağlayacak. 2016 yılında Atatürk barajdan 2,798,544,600 metre küp su sulamaya bırakıldı.

Atatürk barajından bırakılan su ile Harran ovasında 150 kilometre, Şanlıurfa'da 70 Kilometre ve Mardin’de ise 135 kilometre kanal bulunuyor.Proje bittiğinde ise 221 kilometre uzunluğunda sulama kanalında su verilecek. Şanlıurfa'da toplamda 6 bin 500 kilometre kanal, kanalet ve tahliye kanalı bulunuyor.Şanlıurfa'da hayata geçirilen Türkiye'nin en büyük kalkınma projesi Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında inşa edilen ve Türkiye'nin en büyük, dünyanın da 5. büyük sulama tüneli olan Suruç Tüneli ile Suruç Ovasına su verilmesiyle birlikte Suruç ovasında sağ sahil 26 kilometre ve sol sahil 46 kilometre olmak üzere 72 kilometrede su veriliyor. Şanlıurfa'da şuanda 2 milyon 600 bin dekar sulanıyor, 2018 yılana kadar 8,5 milyon dekar arazi su ile buluşacak Türkiye'nin sulanabilecek arazisinin yüzde 12's, Şanlıurfa'da yer almış olacak. Buda yaklaşık 12 milyon dekar ediyor.Şuanda560 bin dekar zirai arazinin sulandığı ve GAP bittiğinde 950 bin dekarın sulanmasıyla Suruç'ta, ürün çeşitliliği ve verimliliği artacak. Tek mahsul ekilen tarlalarda ikinci ürünler yetişmeye başlayacak. Ayrıca mevsimsel göçün önüne geçerek, ilçede yaşayan vatandaşlara istihdam kapısı açılacak. Su gelmeden önce dışarıya tarım işçisi olarak çalışmaya giden vatandaşlar artık kendi memleketlerinde ve kendi tarlalarında çalışmaya başlayacak. GAP ile sulu tarımın yaygınlaşmasının ardından çiftçiler Pamuk, mısır, patates, sarımsak, kinoa, yer fıstığı, , soya fasulyesi, çilek gibi alternatif ürünleri denemeye başladı. Harran ovasında yüzde 95'inde pamuk ekilirken Suruç ovasında bu rakam yüzde 73 tür.

14 Eyl 2017 - 10:15 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.