Fiyatlar Fırladı Sahtesi Arttı…

Zeytinyağında son yıllarda fiyatın artması yan ürün veya başka bitki yağlarıyla karışım yapılarak gerçekleştirilen tağşiş olaylarında patlama

Fiyatlar Fırladı Sahtesi Arttı…
Video için play'e tıklayın

Gerçek zeytin yağı basit bir deneyle anlaşılabileceğini belirten Şanlıurfa Zeytinciler Oda Başkanı Mehmet Ölmez,"Yarım çay bardağı zeytin yağının üzerine bir miktar tuz ruhu ekleyin ve çay kaşığı ile karıştırmaya başlayın yaklaşık bir dakika kadar karıştırdıktan sonra bardağın içindeki karışım renk değiştiriyorsa zeytinyağınız Sahtedir. ancak ne kadar karıştırırsanız karıştırın tuz ruhu ve zeytinyağı karışımı renk değiştirmiyorsa zeytinyağınızı güvenle tüketebilirsiniz"dedi.

Zeytinyağının birçok farklı bölgede yetişmesi mümkün olduğundan, piyasada da çok çeşitli asit oranlarına ve aromalara sahip zeytinyağları bulunmaktadır. Özellikle son yıllarda insan sağlığına yararlarının daha da fazla öğrenilmesiyle birlikte ülke genelinde daha fazla tüketilmeye başlanan zeytinyağının, piyasada ister istemez sahteleri de giderek artan bir şekilde türemeye başladı. Zeytinyağının sahtesinden kasıt, raf ömrünün uzatılması yahut sürümden kazanılması için hakiki zeytinyağının içine farklı yağlar ve katkı maddelerinin ilave edilmesidir. Tamamen saf bir zeytinyağı ile içine farklı yağlar ya da maddeler karıştırılmış yani sahte olan bir zeytinyağı arasındaki farkı renge bakarak anlamak mümkün olmayabilir. Zeytinyağı konusunda uzman olan kişiler koku ve tada bakarak zeytinyağlarının kalitesini çok kolay bir biçimde anlayabilse de, şüphesiz bunu yapabilmek için uzun yılların deneyimi gerekmektedir. Herkesin bu şekilde zeytinyağının kalitesini koku ve tat ile anlaması mümkün olmasa da, aslında sahte yağların donma derecelerine bakarak içinde katkı yağlar ya da diğer maddeler olduğunun anlaşılması mümkündür.Yada bir bardağa tuz ruhu ile birlikte zeytinyağı koyularak sahte mi değil mi anlaşılabilir.

Şanlıurfa Zeytinciler Oda Başkanı Mehmet Ölmez" Piyasada çok sayıda sahte zeytinyağı bulunmaktadır. Sahte ile hakiki zeytinyağını basit bir test ile anlayabiliriz, buradan bütün vatandaşları uyarmak istiyoruz, piyasada sahte olan zeytinyağları hepsi hastalıklıdır. Burada sağlam olan yağları test edeceğiz vatandaşların laboratuvara gitmesine gerek yoktur, evinde yine tahlil edebilir. Yarım çay bardağı zeytin yağının üzerine bir miktar tuz ruhu ekleyin ve çay kaşığı ile karıştırmaya başlayın yaklaşık bir dakika kadar karıştırdıktan sonra bardağın içindeki karışım renk değiştiriyorsa zeytinyağınız Sahtedir. ancak ne kadar karıştırırsanız karıştırın tuz ruhu ve zeytinyağı karışımı renk değiştirmiyorsa tuz ruhu altta kalırsa zeytinyağı yukardaysa zeytinyağınızı güvenle tüketebilirsiniz, eğer rengi değişiyorsa bu kesinlikte sahtedir piyasada ucuz olan zeytinyağıdır.Bunu evde rahatlıklar yapabilirsiniz sağlam zeytinyağı 350 ile 400 Lira arasındadır, sahte olanlar ise 100-120 150 lira arasında satılıyor, onlara hepsi hastalıklıdır. Buradan bütün vatandaşları uyarıyoruz 'ucuz etin tiridi iyi olmaz' ya zeytinyağından anlayacaklar ,yada aldıkları yer belli olacaktır"dedi.

09 Kas 2018 - 08:54 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.