Evlerin Vazgeçilmezi Keçe Unutulmaya Yüz Tuttu

Bir zamanlar gözde olan ve her evde bulunan keçe gelişen halı sektörü ve teknoloji nedeniyle son demlerini yaşıyor.

Bir dönemlerŞanlıurfa'nınSiverekilçesinde 20'ye yakın keçe ustası varken, bugün kalan tek keçe ustası mesleğin yok olmaması için teknolojiye direniyor. Özellikle köy evlerinin vazgeçilmezi olan keçeler, halı sektörü ve gelişen teknolojiyle birlikte unutulmaya yüz tuttu.

SİVEREK'İN SON KEÇECİSİ

İlçenin son keçecisi Serdar Arpacık, babasının 30 yıllık meslek ustası olduğunu belirterek, "Baba mesleği bu, bende 10 yıldır devam ediyorum. Meslek bitme aşamasına geldi, devletimizden destek bekliyoruz. Devletin desteğiyle çırak yetiştirebiliriz mesleğin ölmemesi için. Meslekte son usta ben kaldım, diğer hepsi mesleği bıraktı. Artık eleman yetişmiyor, baba mesleği olmasaydı bende yapmazdım, bende mesleği 30 yıl yapar bırakırım herhalde." dedi.

Birçok kişide halı veya sünger nedeniyle bel fıtığı meydana geldiğini belirten Arpacık, doktorların keçeyi önerdiğini söyledi. Keçenin bel fıtığına iyi geldiğini öne süren Serdar Arpacık, talebin eskisi gibi olmadığını kaydetti.

"KEÇELER ŞARK ODALARINI SÜSLÜYOR ARTIK"

Keçelerin süs eşyası olarak kullanılmaya başlandığını belirten Arpacık, "Şark odalarında süs olarak asanlar var. Eskiden her evde keçe vardı, bu yüzden insanlar sağlıklıydı. Şuan iyi bir keçenin fiyatı 250-300 liradır. Halıya kıyasla daha ucuz fakat boyutları halı gibi değil." diye konuştu.

Dinlenmeye gelen bazı müşterilerin şark odası olup olmadığını sorduklarını dile getiren esnaf Şiyar Sürücü ise, "Günümüzde kolay ve modern yaşama bakılıyor. Keçe her yıl bahar aylarında bakımı yapılır, yani sadece kış aylarında kullanılıyordu. Bakımı biraz zahmetli olur. Şimdi ise halı var. Halı seriliyor, ayda bir halı yıkama fabrikasına veriliyor, yani işin kolayına kaçılıyor." ifadelerini kullandı.

Sürekli ayakta çalışmak zorunda kaldığı için eve yorgun gittiğini anlatan Sürücü şöyle konuştu: "Eve gidince bedenim vücudum yorgun düşüyor, hazır yatakta uyuyunca sabahları kalkamıyorum, her tarafım tutuluyor. Köyden keçe istettim, üzerine bir nevresim serip uyuyorum. Sabahları zinde ve sağlıklı uyanıyorum. Keçeyi tavsiye ediyorum, bence her evde bulunmalı."

26 Şub 2017 - 16:10 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.