Engelliler, Kendi İmkanlarıyla Kaldırıma Çıkamadılar

3 Aralık Dünya Engelliler Gününde Şanlıurfalı Engelliler seslerini duyurabilmek için yürüyüş yaptı. Önlerindeki Engelleri Aşamayan bazı engellilere

3 Aralık Dünya Engelliler Gününde Şanlıurfalı Engelliler, seslerini duyurabilmek için yürüyüş yaptı. Önlerindeki Engelleri Aşamayan bazı engellilere, polisler yardımcı oldu.

Dünya Engelliler Günü Şanlıurfa'da bazı engelli dernekleri tarafından düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı. Bu çerçevede Abide Kavşağı'nda toplanan engelliler, taleplerini çeşitli afiş ve pankartlarla dile getirmeye çalıştı. Abide Kavşağında toplanan engelliler, ''Dünya Özürlüler Günü'' yürüyüşü düzenledi. Yaklaşık bir kilometrelik yolu yürüyen engelliler, yürüyüşün ardından eski Şanlıurfa Valiliği'ne geldi. Bazı engelli vatandaşlar engelleri aşamayınca devreye polisler girdi. İki polis engelli vatandaşa, çıkmaları için yardım etti.

Burada bir açıklama yapan Şanlıurfa Zihinsel Engelliler Rehabilitasyon ve İstihdam Derneği Başkanı Badih Satoğlu, “Bize kucak açan yetkilere teşekkür ederim, engellileri, aileleri ve bizleri yalnız bırakmayan Vali yardımcısı ile Abide’den buraya yaptığımız kortej yürüyüşümüz burada sona erdi.

Gözleri yaşaran, saçları dökülen, dişleri dökülen bir gününü bir saatini kendime ayırayım demeden bir ömrünü engellisine harcayan, kortej yürüyüşüne katılan herkese teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

Satoğlu’nun konuşmasında sonra, sözü Şanlıurfa Vali Yardımcısı Soner Zeybek aldı. Zeybek de burada yaptığı açıklamada, “Dünya engelliler günü anlamına uygun olarak Şehrin en önemli bulvarında engellilerimizle birlikte bir yürüyüş düzenledik. Burada hayatı beraber yaşadığımız, paylaştığımız bütün insanlara göstermek için burada bir yürüyüş tertip edildi.

Türkiye’de 8,5 milyon engelli var, yani Türkiye’de her 9 kişiden bir engelli şehirlerde kamu yerlerinde engelli vatandaşlarımızın hiç kimsenin yardımına desteğine gerek kalmadan, tek başına yapabilmesi lazım.

Bu konuda özellikle belediyelere büyük önem düşüyor şehirlerde alt yapının ,üst yapının engellilere uygun olarak tertip edilmesi gerekir”dedi.

Engelliler, yılın sadece bir günü değil, her gün hatırlanmak istiyor. Tapışık, engellilerin sesini duyurmaya çalıştı.

Bedensel Engelliler Derneği Başkanı İbrahim Tapışık ise burada yaptığı açıklamada, dünyadaki engellilerin sadece bir gün değil, her gün hatırlanması gerektiğine vurgu yaparak, “Bugün, bizler yalnız bırakılmadık, engelliler, sadece 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde değil, hergün hatırlansın” dedi.

Engelliler tarafından tertip edilen yürüyüşe Şanlıurfa İl Milli eğitim müdürü Metin İlci de katıldı. Engellilerin, eğitim sıkıntısı yaşamamak için her imkanı seferber ettiklerini dile getirerek, onların her türlü eğitim almalarını sağlamak için görev yaptıklarını belirti.

Söz alan bazı engelliler de bu vesileyle şikayetlerini dile getirdi.

Engelli Hatice Beden, yaptığı konuşmada, kentteki şehir içi otobüslerinin fazla yolcu almasından şikayet ederek, kaldırımların engellileri düşünmeden yapıldığını kaydetti. Beden, “Ben en çok otobüs beklerken çok zorluk çekiyorum, otobüsler çok fazla yolcu alıyor, otobüslerin içinde rahat edemiyoruz.

Ayrıca yolların rampalarında sorun var, özellikle kaldımlarda kimsenin yardımı olmadan çıkamıyorum, yetkilerden yollar ve otobüs ihtiyaçlarımızın karşılanması için yardım istiyorum” dedi.

Engellilerin yürüyüşüne, Şanlıurfa Vali Yardımcısı Soner Zeybek, il Milli eğitim müdürü Metin İlci, Şanlıurfa Zihinsel Engelliler Rehabilitasyon ve İstihdam Derneği Başkanı Badih Satoğlu, Bedensel Engelliler Derneği Başkanı İbrahim Tapışık eşlik etti. (Mustafa Bayar)

#

04 Ara 2013 - 00:00 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.