EN ÇOK ŞANLIURFA’DA GÖRÜLÜYOR!

Şanlıurfa bölgesinde tarım işçiliğinin yoğun olarak yapılmasına bağlı olarak artan romatizmal hastalıklar çeşitli tedaviler sayesinde giderilebiliyor.

Şanlıurfa bölgesinde tarım işçiliğinin yoğun olarak yapılmasına bağlı olarak, artan romatizmal hastalıklar, çeşitli tedaviler sayesinde giderilebiliyor.

Sık rastlanan bu hastalık türünün belirtileri olsa da çoğu kişinin belirtileri dikkate almaması sonucu hastalık ilerliyor ve çeşitli hastalıklara yol açabiliyor. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (FTR) uzmanı Dr. Tufan Özdem, Eklem romatizmalarının çok çeşitli olduğunu ve 300 civarında romatizmal hastalık türünün bulunduğunu söyledi.

Romatizmal hastalığına yakalanan kişilerin, tedavi olarak ağrılarından kurtulduğunu hatırlatan Özdem, tedavi yöntemlerinin farklı olduğunu ve her tedavinin ayrı uygulama biçimlerinin olduğunu kaydetti. Şanlıurfa’da da bu tür hastalıklara sık rastlandığını söyleyen Özdem, genelde tarım ve zor işlerde çalışan kişilerde romatizmal hastalıkların sık görüldüğüne dikkat çekerek, “romatizmal hastalıklar genellikle eklem rahatsızlıkları sonucu ortaya çıkan hastalıktır ve tarım işinin yoğun olduğu yerlerde daha çok görülür. Şanlıurfa’da da tarım sektörü ve diğer çeşitli zor işler yoğun olarak yapıldığı için bu hastalığa yakalanan kişi sayısı da oldukça fazla” şeklinde konuştu.

ROMATİZMAL HASTALIKLARIN TEDAVİSİ

Romatizmal hastalıkların tedavisinin çeşitlerinin bulunduğunu söyleyen Özdem, “Hareket sistemini tutan hastalıklar “Romatizmal Hastalık’ veya kısaca “Romatizma“ olarak adlandırılır. Bu başlık altında başta eklemler olmak üzere, kaslar, tendonlar, kemikler, eklem bağları ve omurga gibi günlük yaşantımızla ilgili tüm hareketleri yapmamıza olanak sağlayan doku ve organlarımızı etkileyen ağrılı hastalıklar anlaşılmalıdır. Ancak genel anlamıyla romatizma deyince akla öncelikle eklem hastalıkları gelir. Eklem romatizmaları sayıca çok fazla ve çeşitlidir. Yaklaşık 300 kadar romatizmal hastalık olduğunu söyleyebiliriz. Bunların her birinin tanı ve tedavi yöntemleri farklı olmakla birlikte hepsi için geçerli bir takım genel prensiplerden söz etmek mümkündür” dedi.

İKİ GRUP ROMATİZMAL VAR

Romatizmal hastalıkların iki ana gruba ayrıldığını söyleyen Özdem, romatizmal hastalıkların İltihaplı romatizmalar ve Kuru romatizmalar olmak üzere iki ana gruba ayrıldığını söyledi. Bu iki grubun da farklılıklar gösterdiğini belirten Özdem, “İltihaplı romatizmalar, her yaşta görülebilen ve eklemlerde ağrı, şişlik, kızarıklık ve hareket kısıtlılığı ile birlikte olan hastalıklardır.İltihaplı romatizmalar içinde en önemlisi daha çok 30-40 yaş dolayındaki kadınlarda görülen ve giderek ilerleyen Romatoid Artrit’tir. Bu hastalık genellikle el ve ayaktaki parmak eklemlerinden başlar, giderek diğer eklemlere yayılır ve günlük yaşantıyı zorlaştırır. İkinci önemli hastalık ise daha çok erkeklerde görülen ve omurgayı tutan Ankilozan Spondilit’tir. 20-25 yaş dolayında ortaya çıkar, başlangıç belirtileri bel fıtığına benzer, hastalık giderek ilerler ve sonraki yıllarda bel- boyun bölgesindeki omurganın kireçlenmesine neden olur. Romatizmal hastalık hangi türden olursa olsun, ilk yakınmalar ortaya çıktığı andan itibaren tanıyı koyup tedaviye başlamak gerekir. Tedavide geç kalınan vakalarda eklemlerde şekil bozuklukları ve hareket bozuklukları gelişir, bu durum tedaviye daha da güçleştirir. Bu tip hastalıkların kesin nedeni bilinmediğinden tedavilerinde de bazı zorluklar vardır. Ancak son yıllarda tıptaki gelişmeler paralelinde çok yeni tedavi yöntemleri ve ilaçlar çıkmış, kullanılmaya başlanmıştır. Bu nedenle en önemli husus hastanın uzman bir hekim tarafından ayrıntılı olarak incelenmesi ve uygulanacak tedavi programının belirlenmesidir” ifadelerini kullandı.

Özdem, Hastalıkların erken döneminde ilaç tedavileri planlanır. Akut belirtiler ve ağrı, şişlik gibi belirtiler kontrol altına alındıktan sonra fizik tedavi ve rehabilitasyona başlamak gerekir” dedi.

“KADINLARDA DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR”

İltihabi olmayan romatizmal hastalıkların yaşa göre değiştiğini belirten Özdem, eklem rahatsızlıklarının erkeklere göre kadınlarda daha fazla görüldüğünü kaydetti. Vücudun her kısmında bu rahatsızlıkların görülebileceğini söyleyen Özdem, “Orta ve ileri yaşlı hastalar arasında en yaygın olanı tıpta “Osteoartrit” veya “Artroz” olarak adlandırılan ve halk arasında “kireçlenme” olarak bilinen eklem rahatsızlığıdır. Artroz kalça, diz, ayak bileği, omuz gibi büyük eklemlerin yanı sıra el parmakları gibi küçük eklemlerde de olabilir. Kadınlarda erkeklere göre daha fazladır. Hastalığın asıl nedeni eklem kıkırdağının zamanla incelmesi, aşınması ve sonunda yırtılmasıdır. Buna bağlı olarak ağrı ve hareket zorlukları ortaya çıkar. Şişman ve diyabetli kişilerde, ağır işlerde çalışanlarda, sistemik hasatlığı olanlarda daha sık görülür” dedi.

“AĞRI, EN BÜYÜK BELİRTİDİR”

Romatizmal hastalıkların belirtilerinin olduğunu ve belirtilerin dikkate alınası gerektiğini söyleyen özdem, “En önemli belirtisi ağrı olmakla beraber, ağrının şiddeti iltihaplı romatizmalardaki kadar yoğun değildir. Bu gibi rahatsızlıklar olması durumunda ilk yapılacak iş uzman bir hekime danışmaktır. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra tedavi planlanır. Artroz tedavisinde ilaçlardan ziyade fizik tedavi ve rehabilitasyonun önemi daha fazladır. Ağrıyı azaltmak için basit ağrı kesiciler kullanılabilir” şeklinde konuştu.

“FİZİK TEDAVİNİN AMAÇLARI FARKLIDIR”

Fizik tedavinin farklılık gösterebileceğini belirten Özdem, tedavi amaçlarının da farklılık gösterebileceğini söyledi. Özdem, şunları kaydetti: “Ağrı ve hareket zorluklarını gidermek, Kasları güçlendirmek, Eklem sertliklerine engel olmak, Yaşam kalitesini artırmak, Vücut ağırlığı fazla olan kişilerin kilo vermesini ve kaslarının güçlenmesini sağlamak. Bu tedavilerin hastaların büyük çoğunluğunda şikayetlerin giderilmesinde yeterli olur. Son zamanlarda eklem içine yapılan ve eklem kıkırdağını güçlendiren enjeksiyon tedavileri de yaygınlık kazanmıştır. Tedavide en önemli husus eklemin daha fazla aşınmasını engellemek için zorlamalardan kaçınmak, her gün düzenli egzersiz ve yürüyüş yapmak, uzman bir hekimin gözetiminde tedavi gereklerini uygulamaktır.” Ali ÇETİNKAYA

#

28 Mar 2014 - 00:00 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.