El Emeği Göz Nuru:Bakırcılık

Bakırcılar çarşısında ziyaret ettiğimiz yılların esnafları günde bir tabak ya da tencere tamamladıklarını belirtti. Herhangi bir makinenin kullanılmadığı

Bakırcılar çarşısında ziyaret ettiğimiz yılların esnafları günde bir tabak ya da tencere tamamladıklarını belirtti. Herhangi bir makinenin kullanılmadığı, sadece el emeğiyle üretilen ürünler eskiye oranla müşteri bulmadığı gibi bakırcılık mesleği de modern hayata yenik düşerek eski popülerliğini kaybediyor. 7 yaşından beri bakırcılık işiyle uğraşan 57 yaşındaki Mehmet Nuri Demirözü “ 50 yıldır bu işi yapıyorum, önceleri önde gelen mesleklerdendi bakırcılık, çünkü önceleri bütün mutfak malzemeleri bakır malzemeydi ama şimdi bakır malzemeler mutfaklardan çıkarıldı. Bunun sonucunda da bakırcılık işi düşüşe geçti.” dedi. Baba mesleği olarak devam ettirdiğini belirten Demirözü bu işin el emeği olması ve fazla zamanda az ürün tamamlamaları sonucu fazla bir getirisi olmadığını söyledi. Öte yandan bakırcılar çarşısının en yaşlı ve en tecrübeli bakırcısı olarak bilinen 75 yaşındaki Mahmut Çirkin, bakırcılık mesleğinin en parlak dönemi olarak 1980’li yılları gösteriyor. 65 yıldır bakırcılık işi yapan tecrübeli usta, günümüz makinelerini kullanmadan sadece el emeği ile ürettiği ürünleri sipariş üzerine satıyor. Usta bakırcı Çirkin şu açıklamalarda bulundu “ çırak olarak başladığım bakırcılık işini 65 yıldır yapıyorum. Sürekli çalıştırmayı gerektiren bir meslek olduğu için durmadan çalışıyoruz. Çok ürün satıyor muyuz? Hayır. Neden? Çünkü günde ancak bir çay tepsisi yapabiliyorum. Çok fazla zaman gerektiren bir iş. Evet eski popülerliğini yitirdi ama hala sipariş verenler oluyor.” El emeğinin çok olması sebebiyle diğer fabrika ürünleriyle fiyat farkının olduğunu belirten Çirkin “ sadece el emeğiyle ürettiğimiz bu ürünlerle fabrikalarda üretilen ürünlerin fiyatının aynı olması beklenemez zaten, ama tarihi yapıya değer verenler de ilgi gösteriyor.” İfadelerini kullandı. Bakır işiyle uğraşan bir diğer esnaf Sabri Sinici ise baba mesleği olarak devam ettirdiği meslekte ürettikleri ürünleri Türkiye’nin faklı şehirlerine gönderiyor. Sinici “ eskiye oranla ilgi görmeyen bir meslek ama sipariş veren de çok oluyor. Saat, tabak, fincan gibi ürünler yapıyoruz ve alıcısı da oluyor. Ben sadece el emeğiyle çalışmıyorum, bunun yanında makineyle de yaptığımız ürünler var. Yani baba mesleği olarak yaptığımız bu mesleği devam ettirmeye çalışıyoruz.” Şeklinde konuştu.

#

26 Haz 2013 - 00:00 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.