Demircilerin Zor Günleri

Şanlıurfa'da Hava sıcaklığının artması ile birlikte bazı meslek gruplarını olumsuz etkiledi.

Demircilerin Zor Günleri
Video için play'e tıklayın

Kentte Hava sıcaklığının artması ile birlikte bazı meslek gruplarını olumsuz etkiledi. Bunların başında ise sürekli ateş başında olan sıcak demir ustaları geliyor.

Şanlıurfa'da 50 dereceyi bulan hava sıcaklığı yanında ateş önünde sıcak demir döven ustalarını zorda bırakıyor. Hava sıcaklığının 50 dereceyi gördüğü Şanlıurfa'da ateş başında çalışan ustalar, meslekleri gereği ısısı 60 ile 80 derece sıcaklığı olan fırınların önünde saatlerce çalışmak zorunda kalıyor. Kentte çalışan sıcak demir ustaları, gün boyu ateşin önünde demir döverek, kaynak yaparak zor şartlar altında ekmek paralarını çıkarmaya çalışıyor.

Dedesinin de demir ustalığı öğrendiğini belirten Mehmet Demir, "Dede mesleği olan demirciliği ben dedemden öğrendim ama iki oğlum olmasına rağmen bu sanatı bir oğluma öğretebiliyorum. Urfa'da 50 dereceyi bulan sıcaklığa birde ocak ateş eklenince çocukları mu mesleği seçmiyor. oğlum okul tatiline yanıma geliyor bana yardım ediyor. Bir zamanlar bu civarda pek çok demir ustası bulunduğunu ancak artık bu mesleğe ilgi duyanlar azaldı. Yanan ateşte demirleri kızdırıp çekiçle demirleri istediğimiz şekle sokuyoruz. bir sürü demir işçiliğini yapıyoruz. demircilik mesleği bir yandan teknolojiye yenik düştü. Diğer yanda ise köylünün şehre göç etmesi büyük ölçüde etkili olmuştur. Kalan köylüler ise artık eksisi gibi dövme demir almıyor. Teknoloji ile birlikte mesleğimiz yok oluyor"dedi

50 Yıldır sıcak demir dövme ustalığını icra ettiğini dile getiren 62 yaşındaki Mehmet Kaşıkçıoğlu, “Ateş karşısında çalışmak zor. Sıcaklık 80 dereceye kadar çıkıyor. Bu sıcaklık normal zamanda bile bizleri eziyor ki Temmuz sıcaklığıyla birlikte hissedilme derecesi daha fazla oluyor. Sabahtan akşama kadar çalışıyoruz. sıcak demir dövüyoruz. Urfa sıcaklığında zor şartlarda çalışıyoruz, bu sıcaklar insanı perişan ediyor, serinlemek için bol bol su içiyorum” dedi.

# urfa, Demir

08 Tem 2017 - 10:46 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.