Çölyak Hastalarına Umut Olan Değirmen

Şanlıurfa yaklaşık 1 bin Çölyak hastası bulunuyor. Hastaların yaşadıkları sorunları bir nebze olsun azaltmak için çalışmalar aralıksız sürüyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından alınan değirmen makinesi sayesinde üretilen glutensiz mısır unu, çölyak hastalarının sağlıklı beslenmesine olanak sağladı. Çölyak hastalığıyla mücadele eden Şanlıurfa'daki 1 Bin kişi, Haleplibahçe Mahallesi'ndeki bir değirmen tarafından kendileri için özel olarak üretilen glutensiz mısır unu sayesinde diledikleri gibi beslenebilme şansı yakaladı.

Haleplibahçe mahallesinde bulunan 40 yıllık baba mesleğini sürdüren İbrahim Halil Kurt, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in aldığı ve Çölyak derneği tarafından bize mısır unu için değirmen verildi. Biz de bununla çölyak hastaları için hem kendimiz mısır bulunduruyoruz hem de kendi mısırını getirenler oluyor onlar için burada özel olarak öğütüyoruz. Burada öğüttüğümüzde temiz ve hijyenik olmasına dikkat ediyoruz. Çünkü o hastaların yiyeceği temiz olmasa tekrar hastalık başa dönebiliyor. Biz vatandaşlara bu mısır unundan verdiğimizde gerekli talimatları veriyoruz. Mesela eleğe vururlar elekten geçeni ekmek yapımı içinde kullanırlar, eleğin üstünde kalanları da omlete karıştırırlar, kek yapımında kullanırlar. Ayrıca Helva ve çigköfte yapılır. Bu hastalığın en önemli şeyi buğday ununa kesinlikle yaklaşmayacak, yemeyecek mısır ununa devam edecek. Biz taze taze üretiyoruz, gelen müşterilerimize diyoruz fazla fazla almayın taze taze alın taze taze yesinler ki özelliğini fazla kaybetmesin. “dedi.

Çölyak Hastalığı Ve Belirtileri

Çölyak Hastalığı ince bağırsağın, GLUTEN adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir. Kısaca Çölyak hastalığı ince bağırsakların glutene olan alerjisidir. Buğday, Arpa, Çavdar ve Yulaf gibi tahıllar GLUTEN içerir.Alınan gıda, ince bağırsakta bileşenlerine ayrıştırılıp bağırsak mukozası üzerinden kana karışır. Vücudumuzun yeterince gıda alabilmesi, ince bağırsakta çok sayıda bulunan ve VİLLUS çıkıntıları olarak adlandırılan kıvrımlar tarafından sağlanır. Çölyak Hastaları glutenli yiyecekler tükettiklerinde bağırsak mukozasında alerji nedeniyle villus çıkıntıları ve kıvrımları tahrip olarak azalır ve küçülürler. Böylece bağırsak yüzölçümü gittikçe azalır ve alınan gıdalar emilemez hale gelir. Sonuçta beslenme yetersizliği, arkasından da hastalık belirtileri ortaya çıkar.

Hastalığın belirtilerine ve kişideki etkilerine gelince; Karın Bölgesinde öne doğru şişkinlik, kas zayıflığı. yaşa göre kilo azlığı,büyüme geriliği Ağız içinde oluşan aftlar İştahsızlık Kansızlık,Dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacı artması,kusma,.Bezginlik,iştahsızlık, gaz şikayetleri gibi belirtiler olup çölyak hastalarında hemogram ( kan sayımı) eksikliği, metobolizma hastalıkları, gelişim geriliği, akciğere, göze zarar verme gibi ve tedavi edilmediğinde ince bağırsak kanserine yol açabilicek ölçüde bir hastalıktır.

Çölyak hastalığının tanısına gelince; Çölyak hastalığı her yaşta teşhis edilebilmektedir. Çoğunlukla belirtiler ilişkili bir başka hastalığı da düşündürmektedir. Erken osteoproz, kansızlık, teşhis edilmemiş Laktoz alerjisi gibi.

Çölyak hastalığının insan sağlığı üzerinde önem taşıyan birçok değişimlere neden olmasından dolayı doğru teşhisi önemlidir. Kan testleri ve sonrasında ince bağırsak biyopsisi ile kesin tanı konulmaktadır.

Çölyak Hastalığı Alerji Testleri, Rezonans ve Homeopati v.b yöntemlerle teşhis edilemez.

Çölyak hastalığının tedavisi konusunda ; Çölyak hastalığının tek tedavisi GLUTENSİZ sıkı bir diyettir. Diyetin sıkı bir şekilde uygulanması ile düzleşen ince bağırsak yüzeyi normal şeklini ve işlevini tekrar kazanmaktadır. Çok az miktarda alınan gluten bile bağısaklardaki tahribatın tekrarlamasına neden olur. Diyetin uygulanmasında yapılan ihlal ya da ihmallere rağmen hasta tarafından hissedilebilir şikayetlerin oluşmaması, asla, glutensiz diyetten vazgeçilmesini gerektirmez.

23 May 2017 - 10:13 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.