CHP Milletvekli Tanal, Hilvan’daki Cezaevi Karaköprü’ye Bağlandı

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut TanalŞanlıurfa'nın Hilvan İlçesi'nde bulunan Hilvan Cezaevi Hilvanlılara sorulmayan bir referandum ile

CHP

İstanbul Milletvekili Şanlıurfa Hilvanlı Avukat MahmutTanal, Şanlıurfa’nın Hilvan İlçesi’nde dün düzenlenen referandumda oynanan şeytanca oyunu ortaya çıkardı. Hilvan sınırları içindeki Hilvan Cezaevi, Hilvanlılara sorulmayan bir referandum ile Karaköprü’ye bağlandı. Tanal, “Hilvan’a 10 kilometre uzaklıktaki cezaevini, 30-40 kilometre uzaklıktaki Karaköprü ilçesine neden bağlamak isterler? Belediye Başkanının seçim kazanma umudu kalmadı. Hilvan Cezaevi’nden gelecek muhalif oyları, Karaköprü İlçesinin oyları içerisinde eritecek ve etkisiz hale getirecekler” dedi.
Şanlıurfa Hilvan’da dün sessiz sedasız bir referandum yapıldı. Hilvan sınırları içerisindeki Hilvan Cezaevi, Hilvanlılara sorulmayan bir Referandum ile 30-40 kilometre uzaklıktaki Karaköprü İlçesine bağlandı. 16 Nisan 2017 Referandumunda Hilvan Cezaevi’nden yüzde 90 Hayır çıkmıştı. Gelecek yerel seçimlere hazırlık olarak, bu muhalif kaleyi, Hilvan sınırlarından koparıp Karaköprü’ye bağlayarak, muhalif oyları eritme amaçlandı. Şeytanın aklına gelmeyecek bu oyuna ilişkin CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, sert tepki gösterdi. Memleketi Şanlıurfa Hilvan’da oynan şeytanca oyunu Tanal, şöyle özetledi:
“Dün Şanlıurfa Hilvan’da bir referandum yapıldı. Şanlıurfa’nın Hilvan Cezaevi, Hilvan’a mı bağlı kalsın yoksa Karaköprü’ye mi bağlansın? Referandum denince ilk akla gelenler, neden yapıldığı, ihtiyaç olup olmadığı, seçmenin kimler olacağı, referandum sonucundan asıl etkilenecek olan halka oy kullanma hakkının verilip verilmediği, demokratik ilkelere uygun, hilesiz ve yoğun katılımın nasıl sağlanacağı sorularıdır. Söz konusu şartlar sağlandığı sürece, ihtiyaç hasıl olduğu taktirde referandum yapılabilir.
Peki, bu meseleye bir de şöyle bakalım. Bu referandum hangi ihtiyaçtan kaynaklandı? Hilvan’a 10 kilometre uzaklıktaki cezaevini 30-40 kilometre uzaklıktaki Karaköprü ilçesine neden bağlamak isterler? Hilvan Cezaevi’nde 16 Nisan Referandumunda yüzde 90’a yakın Hayır oyu çıkmıştı. Hilvan'da, gelecekte yapılacak olan Belediye seçimlerinde Hilvan Cezaevi oylarının etkisi büyük olacak. AKP'li Belediye Başkanı seçim kazanma umudunu kaybedince,Hilvan Cezaevi’ni Karaköprü İlçesi’ne bağlayarak, Cezaevi’nden gelecek muhalif oylarıKaraköprüoyları içerisinde eritmeyi ve etkisiz hale getirmeyi amaçlamıştır. Tek çıkar yolu hileli bir referandumda gören belediye ile bakanlık şeytanın bile aklına gelmeyecek bir oyun oynamıştır. Hilvan Cezaevi oyları, gelecek yerel seçim sonuçlarını belirleyeceği ve etkileyeceği için sınırları değiştirilerek Karaköprü’ye bağlandı.
Bir diğer mühim mesele ise referandumdan asıl etkilenecek kesime oy hakkı verilmemesidir. Referandum sonuçları Hilvanlıları ilgilendirdiği halde Bakanlık kararı ile ikameti Hilvan olan hiçbir vatandaş seçmen gösterilmedi! Yine Bakanlık kararı ile sadece cezaevi memurları ve Kırbaş Köylüleri seçmen gösterildi. Hilvan Cezaevi Referandumu sonuçlarına göre; cezaevi Karaköprü ilçesine bağlansın yönünde 78 evet oyu, Hilvan’da kalsın yönünde 38 hayır oyu kullanıldı.Tüm Hilvanlıları ilgilendirenbu sınır değişikliğinin, hileli yöntem ile Belediye Başkanlığı seçimini kazanmak için yapıldığı anlaşılmaktadır. Referandumda Tüm Hilvan'da ikamet edenlere oy kullanma hakkı verilmezken Cezaevi memurlarının ve bitişiğindeki Kırbaş Köyü sakinlerinin seçmen gösterilmesi hile sayılmaz mı?
Bunun yanı sıra Hilvan Cezaevi’ne gelen yardımların ve yatırımların Hilvan’a gelmesinin önü kesilecek, yine Hilvanlı vatandaşlarımız mağdur olacak. Diğer bir ifadeyle,Hilvan Cezaevi’nin neden olduğu hava kirliliğinin ceremesini Hilvan çekecek;cezaevinin elektrik ve su masrafları da Hilvan tarafından karşılanacak, ancakbütün bunlar söz konusu iken cezaevi yardımlarından Hilvan yararlanamayacak. İdare hukukunda bir söz vardır; Nimet, külfet karşılığıdır. Cezaevinin külfetini Hilvan çekiyor ama nimetini göremiyor. Hilvan’a yatırımlar, oy uğruna, siyasi ikbal uğruna kurban ediliyor.
Hilvan İlçesi’nin hala içme suyu arıtma tesisi yok, Hilvan’a bağlı köylerin yolları yok. Hala belediye otobüsleri yok. Her gün 2-3 kez elektrikleri kesiliyor. 2017 yılında 3. Dünya ülkesi mağduriyetleri yaşayan Hailvan’ın her ihtiyacı karşılandı referandum mu kaldı?”

HABER MERKEZİ

21 Kas 2017 - 11:17 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.