Bu da bir eksiklik!

Şanlıurfalı sinemaseverler Şanlıurfa'da sinema ve kısa film festivallerinin kurulmasını ve bu sektörün özendirilmesini istiyor. Türkiye genelinde

Şanlıurfalı sinemaseverler, Şanlıurfa’da sinema ve kısa film festivallerinin kurulmasını ve bu sektörün özendirilmesini istiyor.

Türkiye genelinde hemen hemen bütün illere sinemaya yönelik çalışmalar yapılırken, Şanlıurfa’da bu anlamda bir adımın atılmaması, bir eksiklik olarak değerlendirilirken, çeşitli dernekler ve yetkililerin bu anlamda adım atması bekleniyor. Sinema bölümü okuyanların yanı sıra birçok kişi sinema festivallerinin kurulmasını isterken, Şanlıurfa’da bu etkinliğin olmaması sebebiyle sinemaseverler, yaptıkları çalışmaları farklı illerdeki festivallere göndermek zorunda kalıyor.

DOĞA SİNEMA ÇEKİMİNE UYGUN

Şanlıurfa’nın fiziki koşulları ve yaşam biçimi değerlendirildiğinde birçok konunun üretilebileceğini söyleyen Radyo Sinema Televizyon bölümü mezunu Mustafa Uluç, “Şanlıurfa’da doğa yapıları oldukça güzel, fiziki koşulları, yaşam biçimi sinemaya oldukça yatkın ama bir sinema festivali, bir kısa film festivali yapılmıyor. Bu durumda yaptığımız çalışmaları diğer illerde yapılan festivallere göndermek zorunda kalıyoruz. Yetkililerin devreye girerek, sinemanın önünü açmasını istiyoruz. Eğer memleketimizde bu gibi festivaller olursa hem halkın bakış açısı değişir hem de memleketimiz daha çok tanıtılır. Şanlıurfalı birçok sinema öğrencisi var, bunun yanı sıra burada iki yıllık meslek yüksek okulunda okuyanlar var. Hepsi de film çekip, bunu bir festivale göndermek istiyor ancak, kentimizde maalesef bu bir sorun teşkil ediyor” şeklinde konuştu.

ÇEKİLEN FİLMLER DİĞER İLLERE GÖNDERİLDİ

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Şanlıurfa ve diğer illere sığınan Suriyelilerin kısa belgeselini çektiklerini söyleyen Uluç, çektikleri filmleri Ankara, Bursa, İstanbul ve İzmir gibi illerdeki festivallere gönderdiklerini söyledi. Düzenlenecek olan sinema festivali ve bu yöndeki teşviklerle birlikte sanata yönelimin artacağını söyleyen Uluç, “Şanlıurfa’da sinemayla uğraşanlar olduğu gibi, uğraşmak isteyenler de çok. Uğraşmak, bu işin içine dahil olmak istiyorlar ama bir sanat yuvası olmadığı için insanlar vazgeçiyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bu anlamda öncülük edebilir, bir öncü olduğu zaman valilik de destek verir. Harran Üniversitesi meslek yüksek okulu da buna dahil olur ve hatta il dışından filmler gönderilir. Kentimizde sanat ve sinemanın özendirilmesi lazım, yetişen genç nesillerin sanata yönlendirilmesi lazım” ifadelerini kullandı.

ÇEKTİKLERİ FİLMLER HEP ÖDÜL ALDI

Okul okuduğu esnada kısa film çektiklerini ve çektikleri filmlerin ödül aldığını kaydeden Uluç, bu gibi çalışmaların Şanlıurfa’da da değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Bir Urfalı olarak ödül aldığı zaman gururlandığını ancak, bu ödülü kendi memleketinde de almak istediğini dile getiren Uluç, ‘LAT’, ‘Sınırın ötesindeki gelinler’ gibi birçok kısa film, belgesel çektiğini hatırlatarak, “bu zamana kadar tek başıma çektiğim filmler oldu, arkadaşlarımızla çektiğimiz filmler oldu. Çektiğimiz filmleri gönderdiğimiz festivallerde hep ödülle döndü. Sürekli ödüllerle döndük, ödül alınca gururlandık ancak, bu gururu kendi memleketimizde de yaşamak istiyoruz. Şu anda yüzlerce kişi Şanlıurfa’da sanat ve sinemaya yönelik bir çalışma olmadığı için buraya gelmiyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Şanlıurfa Valiliği, Harran Üniversitesi bu anlamda adım atabilir. Sinema için atılacak adım, eminim kentimizi oldukça ileriye taşıyacaktır” dedi.

“FESTİVALLER KURULURSA URFALILAR URFA’YA DÖNER”

Şanlıurfa’da sinema kültürünün yaşatılmadığını ve bu yüzden birçok Urfalı’nın başka illerde yaşayarak, bu sektörde çalıştığını belirten Uluç, kendisinin de bu nedenle il dışına çıkmak istediğini söyleyerek, “bugün baktığımız zaman birçok ilde Şanlıurfalı yönetmen, sinema oyuncusu var, bunlar, burada sinemaya yönelik çalışma olmadığı için buraya gelmek istemiyor. Sinema festivalleri, çalışmaları olması için birçok mücadele verdik umarım netice verir yoksa ben de başka illere gitmek zorunda kalacağım. Yetkililerimizden rica ediyoruz sinemaya yönelik faaliyetler yapılsın” ifadelerini kullandı.

“GELECEĞİN YÖNETMENLERİ ENGELLENMESİN”

Sinema alanında kendisini geliştirdiğini ve kendisi gibi, yüzlerce kişinin olduğunu dile getiren Uluç, sinema yönetmeni olmak isteyen ve bu anlamda çaba gösterenlerin engellenmemesi anlamında sinema ve sanat faaliyetlerinin artırılması gerektiğine dikkat çekerek, “birçok sanat sinema meraklısı var ve bu insanlar ileriye yönelik düşünüyor. Bu insanlar ilerleyen zamanlarda film, sinema yönetmenliği yapmak istiyor. Kendilerini geliştirmek için de birilerinin öncülük etmesi lazım. Eğer ki Şanlıurfa’da bir sinema festivali, sinemaya yönelik faaliyetler olursa kentimizden çok başarılı oyuncular yönetmenler çıkar” şeklinde konuştu.

Uluç, kendisi gibi yüzlerce kişinin bu anlamda mücadele verdiğini ve yetkililerin yardımını beklediklerini sözlerine ekledi.

#

22 Mar 2014 - 00:00 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.040.352 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.