Bir Yığın Ekmek Çöpe Atıldı, Büyük tepki topladı

Şanlıurfa'nın merkez Haliliye ilçesi'nde bir çöp konteynerının yanına bilinmeyen kişi veya kişilerce atılan ekmekler halk tarafından büyük

Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde ki Sarayönü Merkez Amirliği'nin bulunduğu sokakta bir çöp konteynerin yanına bilinmeyen kişi veya kişilerce bir yığın ekmeğin atılması mahalleden gelip geçen vatandaşlarca büyük tepki topladı. Vatandaşlardan ekmekisrafına karşı tepkisi şu şekilde;

"Millet ekmek bulamazken bunlar çöpe atıyor bide bunların amacı ne anlamış değiliz. Bide içerde bırakmışlar hep küflenmiş hayvanlara verelim desek emin olun onlarda yemez bari küflenmeden hayvanlara versinler. Afrika’da insanlar ekmek bulmazken bunların böyle yapması doğru değil.”

"Türkiye’de Ekmek İsrafı Araştırması" sonuçlarına göre tüm kesimlerin ortak kanaati; temel gıda olan ekmeğin çöpe atılmasının en kötü davranışlardan biri olarak görülüyor. Araştırma, ekmek israfının kötü niyetten ziyade "ihmal ve bilgisizlikten" kaynaklandığını ortaya koyuyor.

Araştırmada, ekmeğinamacı dışında kullanılması, yani insan gıdası olarak tüketilmemesi veya çöpe atılması, israf olarak tanımlanıyor.Dolayısıyla insan gıdası olarak kullanılamayıp hayvanlara verilen ekmeklerin de israf edildiği kabul ediliyor. Zira ekmeğin insan gıdası olarak tüketilmesi için un ve ekmek üretimi sürecinde yapılan işlemler; emek, maliyet ve zaman kaybına neden olmaktadır. Bu yüzden, doğrudan hayvan yemi olarak kullanılabilecek tahıl ürünleri yerine ekmeğin kullanılması ekonomik açıdan israf olarak değerlendiriyor.

Ekmeği çöpe atmanın sadece ekonomik açıdan değil her açıdan israf olduğunun toplumun tüm kesimlerince zaten bilindiği, ancak uygun saklama ve tüketme yöntemleri konusunda bir bilgilendirme ihtiyacı bulunduğu vurgulanıyor.

Araştırma sonuçlarına göre 250 gramlık standart ekmek üzerinden Türkiye’de;

Ekmek üretimi

; günde

22.719

ton, yılda

8,29

milyon ton, günde

90,9

milyon adet, yılda

33,2

milyar adettir.

Ekmek tüketimi

; günde

21.496

ton, yılda

7,85

milyon ton, günde

86

milyon adet, yılda

31,4

milyar adettir.

Ekmek israfı

; günde

1.223

ton, yılda

447

bin ton, günde

4,9

milyon adet, yılda

1,79

milyar adettir.

İsraf oranı

; üretilen ekmeğin

% 5,4

’u israf edilmektedir.

26 Mar 2017 - 14:21 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.