Belediyeler Herkesi Ayakta Uyutuyor!

Yerel gazeteler kurumları yakın takibe aldı

Vatan.sever
Haber albümü için resme tıklayın

Şanlıurfa’da yıllardan bu yana başta belediyeler olmak üzere birçok kurum ihale yerine limiti uymasa dahi ‘doğrudan temin’ limitine uydurup bu yöntemle hizmet veya ihtiyaçlarını satın alıyor. Doğrudan teminlerin ise tamamına yakını şaibeli. Yani kamu malı doğrudan temin kılıfıyla bazı kurum idarecileri tarafından birilerine peşkeş çekiliyor.

İşte Şanlıurfa’daki gazeteler bundan böyle ortak yayın yaparak tüm resmi kurumların şaibeli işlerini ortaya çıkarmaya başladı. İlk sırada belediyeler var… Şanlıurfa’da ihale anlamında sicili parlak tek bir belediye yok. Hepsi ihale gerçekleştirme konusunda bütçesi ve nüfusu aynı olan diğer illerdeki belediyelerin çok gerisinde kaldı.

Kamu kurumlarının şeffaf çalışıp çalışmadığını gösteren en iyi tablo oradaki idarecilerin ne kadar ihale gerçekleştirdiğidir. Meblağı büyük olsa dahi, üst limiti 55 bin lira olan “doğrudan temin” limitine uydurmak için işlerin veya alımların parçalara bölünerek yapılması tamamen şaibelidir. Sayıştay denetçilerinin ve İçişleri Bakanlığı müfettişlerin biraz detaylı inceleme yapması halinde doğrudan teminlerin arkasına sığınan kurumların tüm kirli çamaşırları ortaya dökülecektir. Şanlıurfa’da doğrudan teminin arkasına sığınmayan tek kurum 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı sayılabilir. Yerel gazete okuyan herkesin komutanlığın verdiği yufka, peynir, yakıt gibi ilanlar dikkatini çekmiştir. Doğrudan temin yerine ihaleyi çok yapan kurumlar, genellikle sıkıntı yaşamak istemeyen ve dürüst çalışan idarecilerin kurumlarıdır. İhalelerde usulsüzlüğe ve şaibeye rastlamak nadiren mümkün olsa da, doğrudan teminlerin yüzde 90’u şaibeli denilebilir. Zaten doğrudan temin sayısının fazla olduğu kurumlara müfettişler de ilk andan itibaren temkinli yaklaşır. Ancak çoğu zaman derinlemesine inceleme yapılmadığından doğrudan teminlerdeki sıkıntılar ortaya çıkmaz. İşte Şanlıurfa’daki yerel gazeteler bundan böyle kimseye çaktırmadan ve rekabet ortamı oluşturulmadan yapılan doğrudan teminleri mercek altına almayı ve kamuoyuna duyurmaya başladı. Bugün Şanlıurfa’da bulunan 8 yerel gazetenin tamamında, ilk bölümde yer alan belediyeler manşete taşındı.

DOĞRUDAN TEMİN İŞLERİNE GELİYOR?

Ülke genelinde 150-200 bin liralık işler bile artık ihale ile verilmek istenmiyor. Diğer illerde de kurumların ihale karnesi pek parlak değil ama doğrudan temini en fazla seven kurumların bulunduğu tek il Şanlıurfa. Şanlıurfa’daki kurumlar içerisinde ise belediyeler. Belediyelerle ilgili elde ettiği verilere göre, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi bu yılın başından 1 Ekim’e kadar olan süre zarfında 119 ihale gerçekleştirirken, nüfusu yakın olan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tam 224 ihale gerçekleştirdi. 3’de 2 nüfusa sahip Kayseri bile aynı tarihlerde 167 ihale yaptı. Kayseri’den de az nüfusa sahip Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi 144, nüfusu biraz fazla olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 222, Konya Büyükşehir Belediyesi 249 ihale gerçekleştirdi. Nüfusu yakın veya daha az olan büyükşehir belediyelerinin gerisinde kalan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi sadece kayyum atanan belediyelerinin önüne geçebildi. Nüfus baz alındığında, kayyumlu belediyelerin dışında Şanlıurfa’dan geride kalan veya doğrudan temini bu kadar seven ve sarılan belediye ülke genelinde yok. Gaziantep’teki ilçe belediyeleri bile Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nden çok daha fazla ihale gerçekleştirdi. Şahinbey Belediyesi’nin 1 Ocak’tan 1 Ekim’e kadar gerçekleştirdiği ihale sayısı 181, Şehitkamil Belediyesi’nin ise 142.

İLÇE BELEDİYELERİNİN DURUMU DAHA VAHİM

Şanlıurfa’daki ilçe belediyelerinin de ihale karnesi çok kötü. Eyyübiye ve Haliliye belediyeleri adeta birbirini takip ederek Ocak ayından 1 Ekim’e kadar sadece 32’şer ihale düzenledi. Üstelik bunlar sıfırdan kurulan yani borç batağında henüz yüzmeyen ve yeni kurulduğu için peş peşe ihale gerçekleştirmesi gereken belediyeler. Karaköprü Belediyesi’nin durumu daha da vahim. Aynı tarihlerde gerçekleştirilen ihale sayısı 19.

Diğer ilçelerin durumu da sıkıntılı… 250 bin nüfuslu Siverek Belediyesi’nde gerçekleştirilen ihale sayısı 42. Şanlıurfa ilçelerinin içerisinde karnesi en parlak olan belediye bu.

Oysa büyükşehir belediyesi gibi ilçe belediyeleri de ülke genelindeki aynı nüfusa sahip belediyelerle kıyaslandığında doğrudan temine bu kadar sıkı sarılan başka belediye yok.

HALİLİYE VE EYYÜBİYE’DEN GERİ KALAN SADECE KAYYUM BELEDİYELERİ

İlçe nüfusu yaklaşık Eyyübiye ve Haliliye belediyeleri kadar olan yani 350-420 bin civarındaki nüfusa sahip başka illerdeki ilçe belediyelerinde kayyum atanan belediyeler hariç 32 ihale sayısına rastlamak mümkün değil. Eyyübiye ve Haliliye ilçe nüfusuna yakın olan Bursa Nilüfer Belediyesi’nde 205, Kahramanmaraş Onikişubat Belediyesi’nde 98, Ankara Altındağ Belediyesi’nde 92, Kayseri Kocasinan Belediyesi’nde 89, Konya Meram Belediyesi’nde 83, Kocaeli İzmit Belediyesi’nde 73, Eskişehir Odunpazar Belediyesi’nde 50 ile gerçekleştirildi.

KARAKÖPRÜ DAHA DA TRAJİKOMİK HALDE

Karaköprü Belediyesi’nin de durumu hiç parlak değil. 153 bin nüfuslu belediye Ocak ayından 1 Ekim’e kadar sadece 19 ihale gerçekleştirdi. Karaköprü nüfusuna yakın olan İstanbul Torbalı Belediyesi 67, Kocaeli Körfez Belediyesi 59, Antalya Konyaaltı 48 ihale gerçekleştiren onlarca belediyeden birkaçı.

BİRECİK VE HALFETİ HİÇ İHALE YAPMADI

Bütçeleri ve nüfusu aynı olan belediyelerle kıyaslandığında Şanlıurfa’nın tüm ilçeleri ihale gerçekleştirme konusunda sınıfta kalıyor. İlçelerin içerisinde iki belediye ise bu yıl hiçbir ihale gerçekleştirmedi. Birecik Belediyesi ve kayyum atanan Halfeti Belediyesi, 1 Ocak’tan 1 Ekim’e kadar olan süre zarfında hiçbir ihale yapmadı. Hiç iş yapmamış olmaları mümkün görünmeyen bu belediyelerin de doğrudan teminin arkasına sığındığı anlaşılıyor. İlçe belediyelerinin içerisinde sadece Siverek Belediyesi 42 ihale ile diğer ilçelerle arasını biraz açmış. 1 Ocak – 1 Ekim tarihleri arasında Viranşehir Belediyesi 35, Akçakale Belediyesi 14, Suruç Belediyesi 12, Bozova Belediyesi 11, Hilvan Belediyesi 7, Ceylanpınar Belediyesi 4, Harran Belediyesi ise sadece 3 ihale gerçekleştirdi. Oysa büyükşehir ve merkez ilçeler gibi bu ilçelerin diğer illerdeki emsallerine bakıldığında 6-7 katı daha fazla ihale gerçekleştirenlerin olduğu görülüyor.

GAZETELER MÜCADELE BAŞLATTI

Şanlıurfa’da günlük olarak yayın yapan ve aralarında Urfanatik Gazetesi’nin de bulunduğu 8 yerel gazete, bundan böyle tüm kurumlar, başta da belediyelerin rekabet ortamı oluşturmadan adeta peşkeş çekercesine yaptıkları doğrudan teminlerle mücadele başlattı. Geçen hafta bir araya gelerek platform oluşturdukları yönünde manşetten ortak yayın yapan gazeteler, belediyelerin ardından diğer resmi kurumların da kirli çamaşırlarını ortaya dökerek manşetten kamuoyuyla paylaşacak. Bir yandan belediyeleri daha da yakın takibe almaya devam edecek olan platform, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB), Kaymakamlıklar, Harran Üniversitesi, Gap İdaresi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, DSİ 15. Bölge Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro 21. Bölge Müdürlüğü, İl Müftülüğü, İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü, TİGEM Ceylanpınar İşletme Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ŞUSKİ ve Belsan gibi kurumların da ihale ve doğrudan teminlerini mercek altına alıp usulsüzlüğü olanları deşifre edecek.

26 Eki 2017 - 10:23 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.