Babalar ölmesin, mutlu olsun çocuklar!

TÜRKİYE genelinde birçok sanayi ve iş sahasında can güvenliği yeterince sağlanmadığı için insanlar hayatını kaybediyor. Buna tarım işçileri sanayi

TÜRKİYE genelinde birçok sanayi ve iş sahasında can güvenliği yeterince sağlanmadığı için insanlar hayatını kaybediyor. Buna tarım işçileri, sanayi çalışanları ve en son da Manisa’nın Soma ilçesinde yaşananlar eklenebilir. Tarım işçileri, göç ettikleri yerlerde hiçbir şekilde güvence altında değil, sanayilerde de bu durum değişmiyor ve bu zamana kadar binlerce işçinin hayatını kaybettiği maden ocaklarında can güvenliği yok denecek kadar az.

SAĞ GİTTİKLERİ YERLERDEN CENAZELERİ GELİYOR

Türkiye’de en çok mevsimlik işçi barından şehir Şanlıurfa. Şanlıurfa’dan Türkiye’nin 48 iline her yıl binlerce vatandaş gidiyor. Çalışmak, ekmek parası kazanmak amacıyla memleketlerinden ayrılan insanların bir kısmı, yolda maruz kaldıkları trafik kazaları, barındıkları yerlerdeki doğa olayları nedeniyle hayatından oluyor. Hayatını kaybeden insanlar, geride buruk hayatlar bırakıyor. Çocukların perişan olduğu bu tür durumlar karşısında can güvenliği ve insan hayatına yönelik faaliyetlerin yetersiz olması da son derece tepki çekiyor. Yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve ekonomik sorunların giderilmesi halinde insanların kendi memleketinde çalışacağını söyleyen vatandaşlar, bu kapsamda ölüm oranının düşük olacağını ve daha az aileye ateş düşeceğini belirtti.

ÇOCUKLARIN HAYATIYLA OYNANIYOR

Bütün doğa olayları ve olumsuz vakalar karşısında en çok etkilenen çocuklar oluyor. Babasını kaybeden çocuklar, bir ömrü babasız geçireceği için buruk bir hayat yaşıyor. Geçtiğimiz haftalarda Aksaray’da meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden Urfalı vatandaşın ölümü evine ateş düşürdü. Eşi dul kalırken, çocukları babasız kaldı. Çalışmak için gittiği Eskişehir’e yetişmeden memleketine dönmek zorunda kalan aileler, bu anlamda devletin desteğini bekliyor. Ekonomik sorunların giderilmesi konusunda en büyük görevin devlete düştüğünü söyleyen Murat Durdu adındaki vatandaş, Aksaray’da hayatını kaybedenlerin ailelerinin içinde bulunduğu durumun içler acısı olduğunu söyleyerek, “bu zamana kadar birçok iş kazası meydana geldi, birçok insan bu yüzden hayatını kaybetti ama maalesef bunun önlemi alınmıyor. Her yıl yaz ayları gelmeden Urfa boşalıyor, tüm herkes Türkiye’nin dört bir yanına dağılıyor. Kendi memleketlerinden ayrılan bu insanların bir kısmı maalesef evlerine dönemiyor. Bunun en yakın örneği de geçtiğimiz günlerde Aksaray’da meydana gelen trafik kazası, o kazada hayatını kaybeden kişinin ailesi şuan ne durum kim bilir. Bu anlamda büyükşehir belediyesi başta olmak üzere devletin diğer kurumları Şanlıurfa’da ekonomiyi güçlendirmeye yönelik faaliyetler göstersin ve insanlarımız artık gurbet yolunda ve iş kazasında ölmesinler” dedi.

SOMA, EN DERİN ACI

14 Mayıs günü Manisa’nın Soma ilçesindeki maden ocağında meydana gelen patlamada 301 kişi hayatını kaybetti. 301 aileye ateş düştü, 301 kişinin çocukları yetim, eşleri dul kaldı. Maden ocağı sahibi Alp Gürkan, olayın ardından açıklama yaparak, “yaşam odası zorunlu değil ancak olsaydı kimse ölmezdi” diyerek korkunç bir itirafta bulundu. Türkiye’nin en tehlikeli iş sahasında insan hayatını koruyucu çalışmalar yapılmadığı halde, madenin girişinde, “önce iş güvenliği” yazısı yazıyor. Denetlemelerin yetersiz olduğunu kanıtlayan bu durum karşısında 301 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden bu 301 kişinin çocukları bundan sonra buruk bir hayat yaşacak, eşleri dul kalacak. İş güvenliği konusunda denetim ve çalışmaların artırılması gerektiğini belirten vatandaşlar, Soma olaylarının Türkiye tarihinde bir kara leke olarak kalacağını söyledi. Ali ÇETİNKAYA

#

19 May 2014 - 00:00 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.