Ayhan, “Adıyaman valisinin Kobanililere olan tutumu gözden geçirilecek mi?”

-Haber Merkezi-  HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan'ın İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya yönelttiği önerge şöyle; ' 15 Eylül'de

-Haber Merkezi-

HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan’ın, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya yönelttiği önerge şöyle;

“15 Eylül’de IŞİD’in Kobane’ye saldırısının ardından binlerce Kobane’li Kürt vatandaşı göç etmek zorunda kaldı. Göç etmek zorunda kalan on binlerce Kobane’li Kürt vatandaşının büyük çoğunluğu Suruç ilçesi başta olmak üzere Şanlıurfa il ve ilçelerine yerleştirildiler. Bir kısmı ise çevre illere yerleştirildi. Kobane’li Kürtlerin yerleştiği illerden biriside Adıyaman ilimizdir. DBP belediyeleri ve halkımız tüm olanaklarını seferber ederek göç etmek zorunda kalan Kobane’li Kürt kardeşlerine barınma ve beslenme ihtiyaçları başta olmak üzere onlara tardım ellerini uzatmışlardır. Devlet yetkilileri elle tutulur ciddi bir sahiplenmeyi üstlenmedikleri gibi DBP belediyeleri sivil toplum örgütleri ve halkın sahiplenişini yer yer engelleme girişiminde bulundukları da bilinmektedir.

Engelleme girişiminin en son örneğini Adıyaman valilisinin tutumunda görmek mümkündür. Adıyaman’da HDP, DBP ve sivil toplum örgütleri öncülüğünde Kobane’li çocuklara kurulan çadırda verilmek istenen eğitim ve rehabilitasyon faaliyetleri valilikçe engellenmek istenmektedir. Valilikle yapılan görüşmelerde Valinin tehditkâr ifadeler kullandığı iddiaları devletinde Kobane’li Kürt vatandaşlara yaklaşımını ortaya koymaktadır.

Bu bağlamda;

1- Adıyaman’da HDP, DBP ve kitle örgütleri öncülüğünde Kobane’li vatandaşların talepleri doğrultusunda kurulan çadırda Kobane’li Kürt çocuklarına verilen Kürtçe eğitim faaliyetleri valilikçe engellenmek istenmesinin nedenleri nelerdir?

2- Valilikte heyetin yaptığı görüşmede Valinin heyete “Çadırda Arapça eğitime izin veririz ancak Kürtçe eğitime izin vermeyiz” ifadesi kullandığı iddiası doğru mudur? Şayet Valinin bu ifadesi doğru ise bu yaklaşım devletinde yaklaşımı mıdır? Kobane’den göç edenler Arap olarak mı görülmektedir?

3- Adıyaman’da kaç Kobane’li vatandaş bulunmaktadır? Barınma ve beslenme başta olmak üzere temel ihtiyaçları ne şekilde karşılanmaktadır?

4- Adıyaman’da valilikçe Kobane’li Kürt vatandaşlara yapılan herhangi bir yardım faaliyeti bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise yardımların içeriği nedir?Bu yardımlar kaç kişiye yapılmaktadır?

5- Adıyaman Valisinin heyetle yaptığı görüşmede yapılan çalışmaları kriminalize ederek “Sizler hakkında soruşturma açtım” ifadesini kullandığı iddia edilmektedir. Savcılığın yapması gereken soruşturmayı Valinin yapma yetkisi var mıdır? Valinin bu tutumu hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmakta mıdır?

6- Bir ilin valisinin tüm toplum kesimlerine eşit mesafe de durması gerekirken heyeti tehdit etmesi “ya çadırı kaldırın, yada ben kaldırmasını bilirim ben devletim ben istemedikçe burada hiçbir şey yapamazsınız” ifadesini kullanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

7- Bakanlık olarak insani bir o kadar da demokratik hak olan Adıyaman’daki Kobane’li çocuklara verilmekte olan Kürtçe eğitim çalışmalarına dönük valiliğin tutumunu gözden geçirmesi adına bir talimatınız olacakmı?

8- Adıyaman Valisi hakkında öne sürülen iddiaları yerinde incelemek ve gereken tedbirleri almak için herhangi bir inceleme ve soruşturma talebiniz olacakmıdır?”

#

13 Oca 2015 - 00:00 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.