Ayakkabı tamirciliği de biten meslekler listesine giriyor

Şanlıurfa'da ayakkabı tamirciliği de kaybolan meslekler arasına karışıyor. Moda ve teknolojinin sürekli ilerlemesi Şanlıurfa'da ayakkabı

Şanlıurfa’da ayakkabı tamirciliği de kaybolan meslekler arasına karışıyor.

Moda ve teknolojinin sürekli ilerlemesi, Şanlıurfa’da ayakkabı tamirciliğini de vurdu. Ayakkabı tamirciler, yaşam koşullarının değişmesiyle birlikte, ayakkabıların tamirciliğinin de bittiğini söylüyor.

Son zamanlardaki değişen yaşam koşullarıyla birlikte artık kimsenin eski ayakkabı ya da tamir edilmiş ayakkabı giyemediğini kaydeden esnaf Mehmet Biner, “her meslekte olduğu gibi bizim meslekte bitme noktasına geldi. Günümüzde artık kimse eski ayakkabısını getirip de tamir ettirmiyor. Ayakkabı eskiyince hemen gidip yenisini alıyorlar çünkü günümüzün şartları bunları gerektiriyor. İnsanlar çevresine baktığı zaman eski ayakkabı veya tamir edilmiş bir ayakkabıyla gezmek istemiyor, böyle olunca da bizim meslek her geçen gün biraz daha geriliyor” şeklinde konuştu.

“Başka iş olsa, tamirciliği bırakırım”

Ayakkabı tamircileri çarşısında faaliyet gösteren 30 yıllık ayakkabı tamircisi Mehmet Dörkardeş, yaptıkları işin değerinin kalmadığına vurgu yaparak, yapabileceğim başka bir iş olsa ayakkabı tamirciliğini bırakırım dedi. Mesleğiyle ilgili şikayetleri dile getiren Dörtkardeş, “çocukluğumuzdan beri yaptığımız bu meslek günümüzde öyle bir hal aldı ki; her geçen gün daha da geriliyor. Uzun yıllardan beri bu işle ğraştığımız için, şuan başka bir iş de yapamıyorum. Yapabileceğim başka bir iş olsa, ayakkabı tamirciliğini şimdi bırakırdım” ifadelerini kullandı.

Görüşlerini aldığımız bütün tamirci esnafları aynı sorunlardan konuştu. Şehir merkezinde artık tamir edilmiş ayakkabı giyen kişi sayısı neredeyse görülmezken, daha çok kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşların ayakkabılarını tamir ettirmeye getirdiği belirtildi. Konuyla ilgili konuşmasını sürdüren Dörtkardeş, “yaptığımız işleri de kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşlar sayesinde yapıyoruz. Köylerde yaşayan vatandaşlar, tam anlamıyla modaya kapılmamış, eskiyen ayakkabılarını tamir ettirmeye getiriyor” dedi.

“Sünni deriler, işimizi bitirdi”

#

06 Ara 2013 - 00:00 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.