Artık Süs Malzemesi Olarak Kullanılıyor

Şanlıurfa'da bir zamanlar gözde mesleği Bakırcılık bakır mutfak malzemelerine ilgi azalınca unutulmaya yüz tuttu.

Günümüz teknolojisinin getirmiş olduğu kolaylıklardan dolayı artık kullanılmayan bakırdan yapılma tabak ve çanaklar yerini artık fabrikalarda yapılan cam ve porselen eşyalara bıraktı. Bakırcılık mesleği, bakır mutfak malzemelerine ilgi azalınca unutulmaya yüz tuttu. Bakır ustaları, zamana inat çarşıda bulunan sayılı dükkanda çekiş seslerini yinede çıkıyor.

Bakırcılar Çarşısı’nda daha önce 5-6 çırak bulunan 70-80 bakırcı dükkanı bulunurken, bakır eşyalara ilginin azalmasına rağmen sayılı dükkanlardan çekiç sesleri duyulmaya devam ediyor. Bakır eşyalarına olan ilginin azalmasında en büyük etken olarak, mutfakta kullanılan bakırların en az yılda bir kez kalaylanması gerekliliği görülüyor. Yapılan bakır eşyaları vitrinleri süsleyen süs olarak kullanılıyor.

Bakırcılar Çarşı’sında esnaflar ise, “Kentte bakırcı eskiden çok önemliydi, herkes evinde kullanıyordu. Mutfak olarak, sıtıl olarak, tenceresini, tasını, sahanını hepsini bundan kullanıyorlardı artık hanımlar artık bakır tavaları, tencereleri çok az satın alıyor ama bunlar onlara göre daha sağlıklı. Teknolojinin gelişmesiyle bu meslekte oldukça düşüş yaşandı, şimdiki bakır eşyaları süs olarak kullanılıyor" şeklinde konuştular.

17 Haz 2017 - 12:05 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.