AK Parti bölge belediyeleri Urfa'da Toplandı

Ak Parti belediyeler toplantısı başladı. Ak Parti yerel yönetimler genel başkanı Erol Kaya başkanlığında ki toplantıya. Şanlıurfa başta olmak üzere

AK Parti bölge belediyeleri Urfa'da Toplandı
Video için play'e tıklayın

Biz Komşularımız Kadar Şanslı Değiliz

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ,"Dünya ekonomisi biliyorsunuz 2007-2008’de çok büyük bir krize girdi, 1929 buhranımındın sonraki en büyük krizdi. Krizle birlikte dünya ekonomisi küçülüyordu ama krizden sonra şimdilerde ise toparlanıyor. Bu iyi bir haberdir. Dünya ekonomisinde ılımlı olsa da bir toparlanma söz konusudur. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin fon akışı özellikle 2014,2015 ve 2016’da ciddi bir şekilde azalma türündeydi. Ve bu bütün gelişmekte olan ülkelerin para biriminde kendini hissettirdi. Bide son dönemlerde petrolde yükseliş var buda olumsuz yansıyabilir ilerde, bizim gibi petrol ithal etmek zorunda olan ülkeler için aslında bu konuda biz komşularımız kadar şanslı değiliz, bizim komşularımız gelirlerin yüzde 60 ve 95’ni yer altı kaynaklarından elde ederken biz yılda ortalama olarak 40 milyar üzerinde para petrol ve doğalgaza veriliyor. Hata büyün enerji kaynaklarına bakarsanız bu para 50 milyar doları aşıyor. Kısa vadede krizden çıkmak için risk küresel merkez bankaları para bastılar ekonomi toparlanıyor ama bu böyle devam etmez bilançoyu Amerika ile küçültmeye başladılar. İşsizliğin hızla gerilediği bir dönemdeyiz. Küresel barış endeksi kırmızı ve sarı alanlar jeopolitik çatışmaların, huzursuzlukların olduğu alanlardır. Dünyanın birçok yerinde barıştan çok huzursuzluk ön planda inşallah sorunlar daha büyük çatışmalara dönmende çözme kabiliyeti bulurlar. Gelişmiş ülkelerde faiz sıfır hata bazı ülkelerde hiç yok fakat ona rağmen yatırımlarda bir kıpırdama yok. Gelişmiş ülkelerde yatırımlar toparlanmış olsa bile şuanda düşüş eğiminde bu yüzden verimlilikte düşüyor. Yani şöyle bir batkınızda 2017 itibarı ile dünya vatandaşların toplam borcunun milli gelire oranla yüzde 59’a dayanmıştır. Yine plan gelirinin borcunun yüzde 80 devletlerin borcunun milli gelirinin yüzde 87 finans dışı reel sektörünün borcu milli gelire yüzde 90’nı aşmış durumdalar. Yani bütün dünyaya baktığınızda borçluluk oranı yüksek, bunu neden söylüyorum, gelecekte bu büyümenin önünde bir engel.

Dünyada Gelir Dağılımında Adaletsizlik Artıyor

Dünyada gelir dağılımında adaletsizlik artıyor, mesela 1940’lı yıllara giderseniz yüzde birlik bir büyümenin sonucunda ortaya çıkan refah, çok daha adil paylaşılıyordu. Bugün refah artışının neredeyse yüzde 65’i en zengin ülkelere gidiyor. Bu dünya açısından da sürdürülebilirlik açısında da çok ciddi bir sorun. Zaten dünyaya baktığımızda ırkçılık, İslami fobiye, korumacılık bunların hepsinin arka planında bu kokular yatıyor. Kısa vadede kısa dönemde iyi ama uzun dönemde çözümler için dünya çok ciddi sorunlarla karşı karşıyadır. Bundan dolayı siz yerelde iyi çalışırsanız ve sıkıntıları giderirseniz Türkiye’nin dünya ile reel anlamda rekabet etmesi kolaylaşır. Ve böylelikle bu sorunlar karşısında Türkiye’nin diğer ülkelerle oranla daha iyi bir noktada olmasını sağlayacaksınız. Ama en önemliniz sizin başarınız, partinizin başarısı hükümetimizin başarısı Türkiye’de bu bu kadar sıkıntılı bir dönemde Türkiye’nin siyasi istikrarını koruyan reform yaparak bu sorunların üstesinden gelmesini sağlayabilirsiniz.

AK Parti Hükümetleri İle Birlikte Bu Büyüme Yüzde 5,6’ya Çıktı.

Şimdi Türkiye ekonomisine gelelim 1924 ve 2002 yılına kadar yani AK Parti döneminde önce Türkiye’nin büyüme oranı yüzde 4 idi, AK Parti hükümetleri ile birlikte bu büyüme yüzde 5,6’ya çıktı. Yüzde 5,6 ile bırakın dünyanın gelişmiş ülkelerini dünyan in en büyük ülkeleri ile aramızdaki farkı kapatmışız. Kişi başı gelirde Amerika ile20 puan fark kapatmışız, Avrupa birliği ortalaması ile 28 puan fark kapatmışız, düşünsenize siz belediye başkanları olarak insanlara dokunursanız, sorunları çözerseniz, siyasi istikrar devam ederse ve bu parti bu millete hizmet edip bir 15 yıl daha böyle gidersek, Avrupa ile arayı kapatmış oluruz. İşte bu nedenle bir aradayız burada. 2018’e inşallah büyümemiz devam edecektir, geçen sene 2016’sından sonra Türkiye hakkında yorum yapanlar Türkiye artık bu olaylardan sonra büyümez dediler sırtını zor doğrulturlar dediler. Türkiye geçen sene çok hızlı toparlandı. Bunu şimdi devam ettiremezler diyorlar. Bizde bundan dolayı yatırımları öne aldık teşviklerle birlikte bu sene yatırım yılı olacaktır. Geçen sene bir 1 milyon 300 bin vatandaşımıza iş bulduk. Bu rakamı küçümsemeyin, Avrupa’nın nüfusu 510 milyon olan 28 ülkede bu kadar bir iş bulma olmadı. Buda gelirin olduğu anlamına geliyor.

1 Milyon 7 Bin Kişi Geleceğe Daha Güvenle Bakıyor

Taşeron düzenlemesi yaptı hükümetimiz 1 milyon 7 bin kişi geleceğe daha güvenle bakıyor işini daha garanti görüyor onların tüketim eğilimleri ona göre şekillenecektir. Kredi garanti fonu ebet geçen sene 200 milyar lirayı 2 yüz 2 bin şirkete verdik. Bu sene de devam edecektir. Belki geçen senenin boyutunda olmayacak ama nitekim pazartesi günü oturacağız, biz kredi garanti fonu olarak hazine ile bir protokol imzalayacağız, ilk 55 milyarı yatırımcımızın ihracatçımızın girişimcilerimizin hizmetine sunacağız. Yeter ki yüreklilik yapın biz sizin yanınızdayız.

Oteller Doluysa, Restoranlar Doluysa Alışverişler Yapılıyorsa Sorun Yok

İç turizmde ciddi bir canlanma var özellikle gelirken valimize sordum, durumlar nasıllar dedim genelde sorsanız insanlar şikâyet ederler, ama reel durum nasıl reel durumların iyi olduğunu söyledi. Sonuçta oteller doluysa, restoranlar doluysa alışverişler yapılıyorsa varsa sorun yok. Değerli arkadaşlar geçen sene tarımda iyiydi, bu sene inşallah biraz iklim şartları düzelecek, biz buradayız güçlü destekler veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz.

Avrupa Birliği Bizim En Büyük Pazarımız

Gelelim dış cepheye Avrupa birliği bizim en büyük pazarımız, Avrupai birliğinde durumlar iyi ye gidiyor, bu çok iyi neden peki çünkü bize gelen yatırımların yüzde 75 dorudan Avrupa’dan geliyor. Türkiye’nin finansmanının bir Kısımını Avrupa karşılıyor. Avrupa’nın genelini ele alırsak turistlerin yüzde 3 nerdeyse oradan geliyor, ticaretimizin yarısı da ora ile oluyor, Avrupa iyiyse bizdeki dış talepte iyi olur. Petrol fiyatların yükselmesi dolaylı olarak olumlu nasıl? Bizim bütün komşularımızın gelirinin çoğu petrol, petrol fiyatı artınca gelirleri daha fazla olacak gelirleri daha fazla artınca biz onlara daha çok mal satarız.

Türkiye Tek Başına 8 Milyon Üzerinde İnsana İş Buldu

Geçen sene turizmde çok büyük bir toparlanma oldu, bu sene devam edecek inşallah. Dolayısı ile gördüğünüz gibi yatırımlar iç talep, dış talep güçlüdür. Küresel krizden bu yana Türkiye tek başına 8 milyon üzerinde insana iş buluş, Avrupa’nın tamamı bu 28 ülke 4,6 milyon kişiye iş bulmuştur. Sokağa çıktığınızda evet herkes sizden iş ister, şimdi öğrendim ki buranın nüfusunun yüzde 79’u 29 yal altıdır. Bizim işimiz kolay değil ama şunu bilin hiçbir dönemde hiçbir ülkede olmadığı kadar Türkiye vatandaşına iş, aş sağlıyor. Biz bu yolda gidersek çözmeyeceğimiz sorun yok. Peki hepsi toparlanırken büyümemizi ne engelliyor, bizim tasarruflarımız düşük, banka mevzuatında 100 TL varsa 127 Lira kredi vermişiz.

#

20 Oca 2018 - 11:43 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.