AÇIK,“MUHARREM AYI HUZUR, BARIŞ VE KARDEŞLİK AYIDIR”

Hürmete layık anlamına gelen muharrem ayına girdik. Muharrem ayının Aşere yani 10. Gününde aşure kazanları kaynamaya başladı.

AÇIK,“MUHARREM AYI HUZUR, BARIŞ VE KARDEŞLİK AYIDIR”
Video için play'e tıklayın

RÖPORTAJ: Gülizar GÜLEBAK

Muharrem ayında bir çok olayların olduğunu vurgulayan Açık, merak edilen tüm soruları cevapladı.Huzur, Barış ve Kardeşlik ayı olarak bilinen Muharrem ayında neler yapılması gerektiğini siz değerli okuyucularımız için Şanlıurfa Müftüsü İhsan Açık’a sorduk. İhsan Açık ile yaptığımız röportaj şöyle:

MUHARREM AYI NEDİR?

“Şunu önce belirtmek lazım Her dinin her toplumun kutsal zaman dilimleri mekanları dahi farklı farklı uygulamaları var. Bazı günlere hatta bazı aylara vurguladığı anlamları var tabi şu bir gerçek 365 gün Allah nezdinde eşittir. Ama bazı günler ve mekanlar Rabbimiz katında bizi daha ehemmiyet vermemiz biraz daha tefekküre biraz daha tezekkür yani düşünmeye o zamanlarda biraz daha ibadete daha düşkün olmamıza birbirimizle ilişkilerimizde daha hassas davranmamıza vesile olacak zaman dilimleridir. Bunun bir tanesi Ramazan ayıdır. Ondan sonra ise birde Muharrem ayı olarak değerlendirilmiştir bir hadiste. Peygamber (A.S) Ramazan orucu dışında en faziletli oruç Allah ayı olan Muharremde tutulan oruçtur diye peygamberimiz bir nevi bize Muharrem ayını objektifine almış ayrıca bir değerlendirme yapmış. Tabi ki sonrasında da ulama acaba Muharrem ayı ne gibi özelliği var ki bu ayı Peygamber (A.S) Ramazanın dışında tutulan orucun bu kadar sevap olan bir ay olduğunu ifade ettiği hususunda Muharrem ayını kendisine bakmak lazım bir kere Hicri ayın ilk ayı muhterem görülen bir ay Hürmete layık demek Muharrem işte insanların en azından kavga gürültü birçok hatta savaşların olduğu zamanda ‘Bu ayda bari yapmayalım’ işte üç aylar dediklerinden bir tanesi barışa bir nevi insanların kendi alanında biraz düşünelim duralım deme gibi bir ay”

MUHARREM AYINDA NELER OLDU?

“Bu ay içerisinde birçok Peygamberin hayatında önemli zaman dilimleri olmuş hatta 10 olayın olduğu rivayette var işte Hz. Musa’nın Aşure günü, Muharremin 10’nda Kızıldeniz’den geçişi olarak değerlendirmiş. Gemisinin cudi dağında aşure günü olduğu rivayeti var Hz. (A.S) için tövbenin aşure günü olduğu işte (A.S) kardeşi atıldığı kuyudan aşure günü kurtulduğu işte Hz. İsa’nın dünyanın gelişinin ve semaya yükselişinin bu günde olduğu, Hz. Davud’un tövbesinin yine aşure günü olarak kabul edildiği, Hz. İsmail’in işte hemşerimiz diyelim onun bugün doğduğu, Hz. Yakup’un gözlerinin bugün açıldığı, Hz. Eyyüp’ün hastalıktan sabır gününün bugün olduğu hususunda rivayetler var. Yani genel anlamda bir çok önemli dünya tarihinde kritik olayların aşure gününde olduğu bu sebeplerde bir çok dinde de bu güne has uygulamalar var.”

MUHARREM AYINDA NELER YAPILMALI?

“Peygamberimiz Medine’ye geldiğinde Yahudilerin oruç tuttuğunu görüyor. Onlara soruyor ‘Neden oruç tutuyorsunuz?’ onlarda Hz. Musa ile ilgili ifadeleri kullanıyor ve bundan sonra Peygamberimiz için 9,10 ve 11’inde oruç tutulması tavsiye ediliyor. Kendisi de 3 gün oruç tutuyor. Bu güne has işte oruç tutmak gerekiyor. Birde tabi ki bu güzel olayların peygamberlerle ilgili müjdeleyici güzel olayların yanında acı olduğu günlerde var. Bugün itibariyle oda o güne denk geliyor. İşte Hz. Hüseyin’in şehit edilirken Kerbela olayı bugün bir çok Alevi kardeşimiz hatta bugün bunun içinde oruç tutuyorlar su içmiyorlar çünkü o gün Hz. Hüseyin Allah ondan razı olsun Peygamberimizin torunu bilindiği gibi şehit edilmiş susuz kalmış bir nevi o acıyı yeniden yüreklerde hissetmek adına su içmiyorlar oruç tutuluyor. Hani o bazı nimetlerden mahrum kalma adına ki o günler hatırlanma adına buda tabi ki acılı bir olay onun haricinde de dediğim gibi Muharrem ayı genel anlamda Allah’ın ayı kabul etmiş Peygamber (A.S) ve ayın 9,10,11’inde oruç tutmayı tavsiye etmiş.”

MUHARREM AYINA NEDEN BEREKET AYI DENİYOR?

“İşte hürmet gösterilen ay olduğu için Hürmete binaen Hürmet gösterildiği için bir nevi insanlar içinde Hürmetin gösterildiği anlamında siz karşınızdakine tabiata efendim işte başta tabi Rabbine hürmet gösterildiği zaman bereket zaten başlıyor. İnsanların bir birine hürmet veya saygı gösterdikleri zaman üretim her şey başlayabilir. Savaşın sıkıntının her şeyin olduğu yerde üretim olmaz bereket olmaz. Tam tersine acı olur.”

MUHARREM AYIDA NEDEN AŞURE YAPIYORUZ?

“Aşure işte bir nevi eski bir gelenek birçok kişi bunu Nuh (A.S) bağlıyor işte Nuh (A.S) zamanında birçok hayvanın canlının birçok yiyeceğinde getirildiği bir noktada yapıldığı buda tabi bizim kendimizin örfümüzle alakalı başka memleketlerde bu tarz bir şeyimiz yok ama bizim örfümüzde bir nevi tuzlu yiyeceklerin birçoğu bir takım tatlılarla görüntü olarak tuzlu içerisinden bir tat çıkartıyorsunuz. Buda bizim Anadolu’muzun tuzlu olan şeylerle tatlı çıkartabilmeleri önemli bir gelenektir. Güzel bir tat sunmadır. Bizim Anadolu’ya ait bir şey ama çok geçmişte bir bağlantısı yok.”

AŞURE İLK NE ZAMAN YAPILDI?

“Anadolu kültürüyle alakalı tam net olarak bir bilgi yok ama çok eskiye Nuh (A.S) bağlayanlar var. Nuh (A.S) yaptığı için yapıldı diyenler var ama net bir şey yok. Ama aşurenin dediğim gibi anlamı 10 demek Aşeradan geliyor. Muharremin 10’unda yiyecek yapmak anlamında esasında 10. Gün bir şey ikram etme işte oruç tutuyoruz akşam ikram etme anlamında”

AŞURE GÜNÜNÜN İSLAMDAKİ YERİ VE KIYMETİ NEDİR?

“İslam’daki kıymetini tabi Peygamber (A.S) belirler Peygamberimiz bu ayda hürmet gösterilmesi bu ayda oruç tutulması ayrıca da tabi ki bizim işte Hz. Hüseyin’in şehit edilmesinde de tüm şehitlerimizi anma şehitlerimize refah göstermek anlamında bir tefekkür ve tezekkür ayı diyebilirim.”

“SON OLARAK OKUYUCULARIMIZA NEŞER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?”

“Biz geçmişteki bir takım güzellikleri günümüze nasıl taşıyabiliriz anlamında birçok peygambere bugünde çok güzel müjdeler verilmiş ama bazı işte acı olaylarda yaşamışız işte kan dökülmüş kardeşkanı dökülmüş Müslüman kanı dökülmüş insanlar birbirlerine zarar vermişler. Bu noktada işte bir Müslüman olan bir insan olan acaba en azından Muharrem ayında acaba hürmetimiz ne kadardır. Bizim Allaha karşı hürmetimiz nasıl insanlara karşı hürmetimiz nasıl işte bir çok peygamberler yaşamış Hz. Adem’den itibaren Hz. Muhammet (A.S) kadar acaba bu peygamberlere hürmetimiz nasıldır bunu bir sorgulayalım”

#

24 Eki 2015 - 12:45 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.