20 lira için hayatları çürüyor!

Ekmek parasını kazanmak için hava sıcaklığına rağmen sabahtan akşama kadar çalışan işçiler öğle saatlerinde 1 saatlik molanın haricinde dinlenmediklerini

Ekmek parasını kazanmak için hava sıcaklığına rağmen sabahtan akşama kadar çalışan işçiler, öğle saatlerinde 1 saatlik molanın haricinde dinlenmediklerini kaydetti. Maddi durumu iyi olmayan vatandaşlar, geçimlerini sağlamak amacıyla gün boyu tarlalarda çalışıyor.

20 LİRA İÇİN 11 SAAT ÇALIŞIYORLAR

Günlük yevmiyelerinin 20 lira olduğunu dile getiren tarım işçileri, 20 lira için sabah saat 7’den akşam saat 6’ya kadar çalıştıklarını belirtti. Aldıkları paranın 20 lira olduğunu söyleyen Süleyman Çelik, bu para için gün boyu güneşin kavurucu sıcaklığı altında çalıştıklarını dile getirdi. Çelik, şunları kaydetti: “bilindiği gibi Şanlıurfa’da insanların maddi durumu çok da iyi değil, bu nedenle yaz aylarında herkes il dışına çıkar. Bir kısım vatandaş da, il dışına çıkamadığı için buradaki tarım işinde çalışıyor. Ben de eşimin rahatsızlığından dolayı gidemedim. İl dışında yevmiye 35-40 lira ancak burada 20 lira. Çok ucuza çalışıyoruz, böyle olmaması gerekiyordu.”

KAVURUCU SICAKLIKTA EKMEK DERDİ

Bir yandan hava 50 dereceyi bulan hava sıcaklıkları, bir yandan da oruçlu halde güneşin altında çalışan işçiler, zaman zaman kendi hayatlarının tehlikeye girdiğini söyledi. Güneş ışınlarından oldukça zarar gördüklerini ve bu sıcak havanın altında çocuklarının ekmek parasını kazanmak için çalıştığını söyleyen Zeliha Durmaz da, eşinin il dışındaki bir fabrikada çalıştığını, kendisinin memlekette çalışarak çocuklarına bakmaya çalıştığını söyledi. Liseye giden oğluyla birlikte çalıştığını belirten Durmaz, “bu işte, bu durumda çalışmaya mecburuz. 4 tane çocuğum var, 3 tanesi okuyor. Onların ihtiyaçlarını, okul masraflarını tamamlamak için tarlada çalışıp para kazanıyorum. Havalar bilindiği gibi çok sıcak, bu sıcak havanın altında hem çalışıp hem oruç tutuyoruz. Her şey çocuklarım için. Eşim Gaziantep’te bir fabrikada çalışıyor, ben de burada çocuklarıma ekmek parası kazanmaya çalışıyorum” şeklinde konuştu.

“İL DIŞINDA FELAKETLER YAŞADIM, ARTIK GİTMİYORUM”

Yıllardan beri tarım işçiliği yaptığını belirten Murat Çinkılıç, gittiği illerde çeşitli zorluklar yaşadıklarını söyledi. Yollarda kaza riskiyle karşı karşıya kaldığını belirten Çinkılıç, çoğu zaman da iş bulamadıkları için gurbette perişan olduklarını söyledi. Şanlıurfa’da günlüklerinin daha ucuz olmasına rağmen kendi memleketinde çalışmayı tercih ettiğini belirten Çinkılıç, “az para kazanalım en azında kendi memleketimizde, kendi yuvamızda olalım. Gurbet elde insanlar perişan oluyor. Yeri geliyor sel, kaza ve diğer olaylara maruz kalıyorsun, yeri geliyor iş bulamıyor perişan oluyorsun. Bu nedenle kazancım az olsun da memleketim de olayım dedim. Yıllarca Aksaray, Konya, Malatya, Ordu ve daha birçok ile çalışmaya gittim. Oralarda kazancım daha fazlaydı belki ama bu kadar rahat değildim. Yine de çok zorluk yaşıyoruz ancak ekmeğimizi kazanmanın başka bir yolu yok” dedi.

“GÜNEŞTE ÇALIŞTIĞIM İÇİN ÇOCUĞUM SÜREKLİ HASTALANIYOR”

Uzmanların da sürekli uyardığı bir konu; bebeklere güneşin altında kalan sütü vermemek. Tarlada gün boyu çalıştığı için çocuğuna güneşte kalan sütü içirmek zorunda kaldığını dile getiren Zeynep Şimşek, “beni 1 yaşında bir bebeğim var. Hava çok sıcak olduğu için onu tarlaya getirmiyorum. Öğle arasında bir de akşam eve gidince emziriyorum. Gün boyu güneşin altında olduğum için bebeğim içtiği sütten rahatsızlanıyor. Borçlarımız var, borçlarımızı ödeyebilmek için eşimle birlikte çalışıyoruz. Eşim birkaç kez fabrikalara başvurdu ancak kimse iş vermedi. Öyle olunca da bebeğimi kayın anama bırakıp tarlaya gelip çalışıyorum. Tek isteğim, bebeğime bir şey olmamasıdır. Biz zaten zorlanıyoruz, üstelik yıllardan beri bu işi yaptığımız için alıştık diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Tarım işçisi olarak çalışan işçiler, bölgenin yaşam koşullarından memnun olmadıklarını ve günlüklerin fazla olmasını talep ettiklerini kaydetti.

#

16 Tem 2014 - 00:00 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.