PİR'i Rahmet ve Şükranla Anıyoruz

Şanlıurfa'nın sevilen ve tanılan şairlerinden ve aynı zamanda Saha Komiserleri Dernek Başkanı olan Abdullah Canbeyli Şanlıurfalı ünlü gazelhanı

PİR'i Rahmet ve Şükranla Anıyoruz
Video için play'e tıklayın

Abdullah Canbeyli, Şanlıurfalı ünlü gazelhanı Kazancı Bedihin ölümünün 13. Yıl dönümünde unutmadı.
Eşiyle birlikte kaldığı evde tüplü sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen Şanlıurfa’nın medai iftiharı (

PİR

İ) olan Kazancı Bedih’i sevenleri unutmadı. Şair ve Saha Komiserleri Dernek Başkanı olan Abdullah Canbeyli’ de sevenleri arasında yer alarak PİR için şiir besteledi.
Canbeyli’nin o duygulandıran şiiri.

KAZANCI BEDİH ANISINA
Müziğin kıvamı, Urfa’nın pir’i
Nur içinde uyu, Kazancı Bedih.
Türküler seninle kalırdı diri
Nur içinde uyu, Kazancı Bedih.

Müziği ruha sunardın zevkle
Hoyrat çığırırdın aşk ile, şevkle.
Hayranları üzdün, habersiz terkle
Nur içinde uyu, Kazancı Bedih.

Urfalı seninle duyardı gurur
Gazellerin kalbe verirdi huzur.
Efendilik tamdı, yok idi kusur
Nur içinde uyu, Kazancı Bedih.

Davudi sesinle, aktın gönüle
Sesin ilham verir idi bülbüle.
Adın destan oldu bak ilden ile
Nur içinde uyu, Kazancı Bedih.

Urfalılar sende bulmuştu hayat
Seni anlatmaya yetmez ki kıyat.
Şimdi yoksun diye şarkılar bayat
Nur içinde uyu, Kazancı Bedih…

13.01.2017 / Abdullah CANBEYLİ

Gazelhan Kazancı Bedih, 19 Ocak 2004'te eşi Fatma ile birlikte oturdukları evdeki sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek ölmüştü.

KAZANCI BEDİH KİMDİR?

Kazancı Bedih lakabıyla tanınan Bedih Yoluk 1929 yılında Şanlıurfa’nın Siverekli Mahallesinde doğdu. Babası Dalyanlardan Culhacı (Dokumacı) Halil, annesi Şatıroğullarından Zemzem’dir. Evli olup, Halil, Mehmet, Şükran, Naci, Remziye, Nihat ve Müzeyyen isimlerinde 7 çocuk babasıdır. Asıl mesleği kazancılıktır. Bu nedenle kendisine “Kazancı Bedih” denilmektedir.

Herkes kendisini bu lakapla tanır. Kazancı olarak ilk ustası Hasan Diyar'dır ve uzun zaman bu ustanın yanında çalışmıştır.
Daha sonra Aziz ve Kadir Ucar ustaların yanında kazancılık yapmıştır. 1949 yılında askere gitmiş, Bingöl’de, ve Elazığ'da Bando Bölüğünde askerliğini tamamlamıştır. Bilahare belediyeye girmiş ve 26 yıl çalıştıktan sonra 1986 yılında emekli olmuştur. Emekli olduktan sonra Hacca gitmiştir. Boş gezmemek ve günlük nevalesini çıkarmak için Eski Hal pazarı civarında demlik ve cezve tamiriyle ilgili küçük bir dükkan açmış halen bu işi yapmaktadır. Ayrıca bir mevlüt grubuyla birlikte mevlütlere gidip ilahi ve gazel okumaktadır.

Şanlıurfa’nın yetiştirmiş olduğu en ünlü gazelhanlardan biridir. Fuzuli, Nabi, Nezihe, Furugi, Abdi gibi çeşitli şairlerin gazellerini Şanlıurfa makam geleneğine uygun olarak, davudi ve etkileyici sesiyle okur. Bir güfteyi farklı makamlarda icra edebilme meziyetine sahiptir. Ud, tambur ve cümbüş çalmasını fevkalade iyi bilir.

Nezih meclislerin sayılan sevilen ve takdir edilen kişilerin başında gelir. Gazelin yanında çok güzel meye, hoyrat ve türkü de okumaktadır. Çok güzel okuması nedeniyle, gazelin sevilmesinde ve gazel okuma geleneğinin yaygınlaşmasında çok büyük hizmetleri olmuştur. Eserleri kendine has bir tavırla okur. Çok bilinen bir maya kazancı Bedih’in okuyuşuyla bambaşka bir havaya dönüşür. Ses tonu gazel okumaya çok elverişlidir. Sesi çok etkileyicidir ve sesini iyi kullanır.

İbrahim Tatlıses, Selahattin Alpay gibi birçok ünlü sanatçı da dahil olmak üzere kendisinden sonra yetişen bir çok eses sanatçısı gazel okurken Kazancı Bedih’i taklit ederek onun tavrında okumaya çalışırlar.

Kazancı Bedih gazelleri çok güzel okuduğundan dolayı kendisine “Pir” denilmektedir.
1996 yılında yapımcı Mine VARGIN, yönetmen Yavuz TUĞRUL, aktör Şener ŞEN’in başrolünü oynadığı

EŞKİYA

filminin bir sahnesinde sıra gecesine yer verildi, Eski bir avlulu ev ve KAZANCI Bedih (Yoluk) in bir gazel okuması istenmiş. Urfanın etrafı dumanlı dağlar türküsü ve ardından da dillere düşen güzel bir gazel, Gazel Şanlıurfalı şair mirine hoca’nındır, Mahlası Lütfü’dür.

19 Oca 2017 - 09:10 - Yaşam

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.