Suriyelilerin barındığı çadırkentin atık suyu ile ilgili inceleme başlatıldı

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli mültecilerin kaldığı Viranşehir Çadırkenti'nin atık suları ile ilgili inceleme

Vatandaşların şikayeti üzerine başlatılan inceleme kapsamında çadırkentin atık sularından numune alındı.
Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesine bağlı Cırcıp Deresi’ne akıtılan Viranşehir Çadırkenti’nin atık sularının çevreye zarar verdiği iddia edildi. Dere yatağı yakınlarında oturan vatandaşların şikayeti üzerine çadırkentin atık suları ile ilgili inceleme başlatıldı. Ceylapınar Belediye tarafından çadırkentin atık su arıtma tesisinin çıkış noktasından ve Cırcıp Deresi’nden su numuneleri alınarak, analize gönderildi. Çevre mühendisleri eşliğinde alınan numunelerin sonucuna göre, bölgede çalışma yapılacağı belirtildi.

Cırcıp Deresi yakınlarındaki Aşağı Çekirge köyünde oturan Mustafa Daşçı, çadırkentin kurulmasından sonra meydana gelen koku nedeniyle pencerelerini bile açamadıklarını ifade etti. Daşcı, dere suyundan içen hayvanların da telef olduğunu iddia ederek, "Hayvanlarımızı dere kenarına salamıyoruz. Dere suyundan içen hayvanlarımız hastalanıyor. Yetkililerden bir an önce önlem alınsın. Suriyelileri misafir edilmesi güzel ancak onların misafirliği bizleri mağdur etmemelidir" dedi.

Çevre Mühendisi Suna Batgi de bölgedeki ilk incelemelerde hem halk sağlığının hem de çevrede yaşayan hayvanların ciddi oranda atık sulardan etkilendiğini kaydetti. Gerekli önlemlerin önceden alınmaması durumunda çevre ve insan sağlığı konusunda büyük bir sorununun ortaya çıkabileceğini anlatan Batgi, "Çadırkent arıtma sisteminin uygun hale getirilmesi ve atık suların arıtılmadan dere suyuna bırakılmaması gerekiyor. Bununla ilgili acilen yetkililer bir çözüm bulmalı. Aksi halde bu alanda doğal hayatı yok olmayla karşı karşıya kalabilir" ifadelerini kullandı.

İddiaları doğrulayan Ceylanpınar Belediye Başkan Yardımcısı Andan Daşkıran, Cırcıp Deresi çevresinde oturan köylülerin şikayetleri üzerine çadırkent yönetimini ziyaret ettiklerini söyledi. Çadırkentin arıtma tesisinde incelemede bulunduklarını belirten Daşkıran, çadırkent arıtma tesisinin yeterli arıtmayı yapmadığı için zararlı suların Cırcıp Deresi’ne akmaya başladığını ifade etti. İlk belirlemelerde atık suyun tehdit oluşturduğunu söyleyen Daşkıran, "Bu durumun hem çevreyi hem de insan sağlığını olumsuz yönde etkiler. Böyle çevre ve insan sağlığı açısından sorunlarla karşılaşmamak ve gerekli tedbirlerin alınabilmesi amacıyla, arıtma suyunun çıkış noktası ve Cırcıp Deresi’nden, çevre mühendisi eşliğinde su numuneleri aldı. Vatandaşların rahatı, çevre ve hayvan sağlığının korunması, salgın hastalıkların önüne geçilebilmesi amacıyla suyla ilgili inceleme başlattık" dedi.

08 Mar 2017 - 18:19 Şanliurfa/ Viranşehir- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.