Yeni Kimlikler Kaybolma Derdini Bitiriyor

İş bulma ümidiyle gittiği İstanbul'da kimliğinin çalınması sonucu dolandırıcılar tarafından adına sahte şirketler kurulan konfeksiyon ustası

İş bulma ümidiyle gittiğiİstanbul'da kimliğinin çalınması sonucu, dolandırıcılar tarafından adına sahte şirketler kurulan konfeksiyon ustası Şadi Vakkas İşçi, adına kayıp kimliği kullanılarak kendisinden habersiz şirketler kuruldu. İşçi'ye toplamda 30 milyon lira borç çıkarıldı. Talihsiz adamın başına gelenler vatandaşı kortuttu. Haberi okuyan vatandaşların aklında 'benim kimliğim kaybolursa ne yapmalıyım?' sorusu oluştu. İşte bu sorunun cevabını hukukçular verdi.

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan AvukatKemal Öztürk, "Kimliğini kaybedenler eskiden karakola giderek durumu bildirmek zorundaydı şimdi böyle bir zorunlulukları yok. Nüfus Müdürlüğü'ne gidip kimliğimi kaybettim demeniz yeterli" diyor.

Özdemir ayrıca adına habersiz olarak kurulmuş şirketin borçları yüzünden icra gelen vatandaşın 5 ila 7 gün arasında değişen icra itiraz süresini geçirmemesi gerektiğini ifade ediyor.

BULUNAMIYORLAR

İsmine şirket kurulmuş olan insanların 'siniz bozucu' bir mahkeme sürecine de muhattap kaldıklarını belirten Özdemir, "Vatandaşın ismine şirket kuran dolandırıcıları bulmak maalesef mümkün olmuyor. Bu şahıslar sahte isimlerle borçlandıkları için gerçek kimlikleri ortaya çıkarılamıyor" diye konuştu.

ÇOK İŞLEM ÇOK DELİL

Avukat ZafetTunca, ise kimliği çalınan veya kaybolan kişilerin ilk etapta gazeteye ilan vermesi gerektiğine dikkat çekerken, daha sonra da nüfus müdürlüğüne giderek kayıt beyanında bulunması ve nüfus kağıdını yenilemesi gerektiğini belirtti. Son olarak karakollara gidip kişinin kaybolan nüfus kağıdı üzerine tutanak tutulması yönteminin de sağlam işlem yapılması bakımından gerektiğini dile getirenTunca, tüm bu yapılan işlemlerin delil olarak sayılacağını ve nüfus kağının kaybolmasının ardından olası davalarda kişinin elini güçlendireceğini kaydetti.

YENİ KİMLİK YENİ DÜZEN

Uzmanlara göre sahte kimlikle şirket kuran şahıslar nüfus cüzdanı üzerindeki fotoğraflarla oynama yaparak şirketler kuruyor. 2015 yılıyla birlikte yeni kullanılacak olan çipli kimliklerde ise sahtecilik yapmak imkansız. Çünkü kişilerin bütün bilgileri kimliğin üzerindeki çip de olacak. Böylece fotoğraf sahtekarlığı yaparak masum insanların kimlikleriyle şirket kuran dolandırıcılar bunu yapamayacak.

(Kaynak :Hürriyet)

#

24 Ara 2014 - 00:00 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.