Türkiye'nin İlk Yerli Yolcu Uçağı Tanıtıldı

Yerli savaş uçağının tasarım çalışmalarına başlayan Türkiye yerli yolcu uçağı için de bugün tarihi bir adım attı. Yerli yolcu uçağı ilk

Yerli savaş uçağının tasarım çalışmalarına başlayan Türkiye, yerli yolcu uçağı için de bugün tarihi bir adım attı. Yerli yolcu uçağı, ilk kez görücüye çıktı. Halen çeşitli ülkelerde kullanımda olan 32 kişilik uçak modernize edilerek, jet motorlu modeli TRJ-328, pervaneli turboprop modeli T-328 adıyla Türkiye'de üretilecek.

UÇAĞIN TEKNİK AYRINTILARI

Yerli yolcu uçağı projesi kapsamında 32 kişilik uçağın alt sistemlerinin üretimi savunma sanayi şirketlerinden STM önderliğinde, TAI, Aselsan , TEI, Havelsan, THY Teknik, Alp Havacılık, Kale Havacılık, TCI, TSI ve diğer şirketler tarafından yapılacak.

32 kişilik jet motorlu TRJ-328'in hızı 750 kilometre, menzili 3,720 kilometre olacak ve uçak 1,400 metrelik kısa pistlerden kalkabilecek.

Uçağın turboprop modeli ise 620 kilometre hıza ve 1,850 kilometre menzile sahip olacak.

Uçaklar ambulans, deniz karakol uçağı, askeri nakliye, istihbarat uçağı olarak da görev alabilecek.

Başbakan Ahmet Davutoğlu Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen tanıtım toplantısında yerli yolcu uçağı projesi ile ilgili bilgiler verdi.

Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

"Türkiye'nin milli yerli uçak projesi 71 yıl gecikmeyle bugün tekrar gündeme geliyor. Bir kez daha Nuri Demirağ'ı hayırla anıyorum. Onun vizyonu, 1936'da çıktığı ilk yolda, deniz müzesinin yanındaki binada başlayan o iddia, elmas paşa çiftliğinin yeşilköy'de alınması ve çok çasrpıcı bir şekilde ifade etmek isterim. Amsterdam havalimanı büyüklüğünde tesislerle kurulan güzel başlangıç, maalesef eskişehir'de olan kaza üzerine iptal edilmiş,THK siparişleri geri alınmış, o dönemin hükümeti tarafından bir kanunla durdurulmuş.

Bu aslında tek parti yönetimlerinin bazen, ne kadar vizyonsuz perspektif çizebildiklerinin en çarpıcı örneği. Aradan yıllar geçti, o tek parti dönemi bitti. Ama o günden bugüne tekrar bu projeyi gündeme alma iradesi gösteremedi. Ta ki 2002 yılında Ak Parti iktidarları gelene kadar. Sayın cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde havacılık sektörü olağanüstü bir atılıma girdi. Çok kısa bir sürede THY dünyanın en önemli markaları hale geldi. İç hat 9 milyon iken bugün 85 milyon. Yine yurtdışı toplam 34 milyon iken şimdi 166 milyon. Dünyanın en büyük havalimanını inşa etmek için 2013'te harekete geçtik.

Ben Fatih Sultan Mehmet Han'ı anarak Ordu Giresun'u zikretmiştim. Haliç önlerine geldiğinde, kapalı olduğunu gördüğünde, normalde başka bir komutan olsa uygun zamanı bekleyelim diyebilirdi. Liderlik alışılagelmiş dışında karar alma yeteneğidir. Donanmayı karadan yürüterek haliç'e inme fikri, imkansız gibi gelebilirdi ama doğru bir siyasi irade doğru bir karar ideal etrafında birleştiğinde olmazları olur kılıyor. Ordu Giresun havalimanı da ilk anda bakıldığında, hemen bakıldığında dağlar ve karadeniz dalgaları arasında o mekanda havalimanı yapma zorluğu aşikardı. Sayın cumhurbaşkanımız verdiği güçlü kararla hem bu yolu açtı, hemde engellerin nasıl aşılacağının güzel bir örneğini verdi. inşallah benzer projelerle çalışmalara devam edeceğiz.

Dün ise başka bir onuru yaşadık. Yüksekova hakkari havalimanını açtık. HakkariYüksekova'nın önemi de Hakkari denildiğinde Türkiye'nin hep bir köşesi, uç noktası ifade etmek için kullanırken, bu havalimanıyla birlikte dünyaya bağlantı sağlayabilen, ev sahipliği yapabilecek bir merkez vilayet haline dönüşmeye başlıyor. Terör örgütünün yıllarda açılmaması için gösterdiği çabalar, tehditler, iş makinalarını kırmaları, işçileri tehdite rağmen bu havalimanının yapılmış olmasıdır. Biz bir karar aldık mı karşımıza kim çıkarsa çıksın, ister karadeniz'in dağları gibi doğal, diğer tarafta şiddet yanlılarının engelleri olsun hepsini aşarız ve kararımızı mutlak şekilde uygularız."

#

27 May 2015 - 11:26 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.