TBMM anayasa değişikliği teklifi için mesai yapacak

Meclisin bu haftaki en önemli gündemi anayasa değişikliği teklifi olacak. Teklif TBMM Anayasa Komisyonunda görüşülecek

Meclisinbu hafta,anayasa değişikliğiteklifi için mesai yapacak.

AK Parti'li 316 milletvekilinin imzasıyla verilen,AK Partiile

MHP

'nin üzerinde uzlaştığı anayasa değişikliği teklifi 20 Aralık Salı gününden itibaren

TBMM

Anayasa Komisyonunda

görüşülmeye başlanacak.Komisyon, salı gününden itibaren aralıksız çalışarak teklifin görüşmelerini tamamlayacak.

21 maddelik teklif, önemli değişiklikler içeriyor. Milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılıyor. Milletvekili seçilebilme yaşı 25'ten 18'e indiriliyor. Seçimler 4 yılda değil 5 yılda bir yapılacak. Cumhurbaşkanlığı seçimleri de aynı gün olacak. Milletvekilliğinin düşmesi, düşürülmesi, ölüm ile diğer boşalma hallerinde boşalan üyelikler, aynı partinin yedek milletvekilleriyle doldurulacak.

Cumhurbaşkanının partisiyle ilişiğinin kesilmesi düzenlemesi kaldırılıyor

Teklifle, Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiğinin kesilmesine yönelik düzenleme kaldırılıyor. Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıl olacak. Bir kişi en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilecek. Cumhurbaşkanı devletin başı olacak ve yürütme yetkisi cumhurbaşkanına ait olacak.Cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanları ve üst düzey kamu yöneticilerini atayacak, görevlerine son verecek. Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek. Kararnamelerle, yürütmenin ihtiyacını karşılaması sağlanacak; temel hak ve hürriyetler ile siyasi hak ve hürriyetler düzenleme alanı dışında bırakılacak.

Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek.

TBMM, üye tam sayısının üçte ikisinin gizli oyuyla Yüce Divana sevk kararı alabilecek. Cumhurbaşkanı, seçildikten sonra bir veya daha fazla Cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilecek. TBMM üyeleri, Cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakan olarak atanırlarsa üyelikleri sona erecek.

Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, göreviyle ilgili olmayan suçlarda yasama dokunulmazlığına ilişkin hükümlerden yararlanacak. Cumhurbaşkanı, gerekli hallerde süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edebilecek. Olağanüstü hallerde Cumhurbaşkanı, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek. Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri ile teşkilat yapısı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenecek.

TBMM genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılacak

TBMM, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Bu halde TBMM genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde TBMM genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılacak.

Disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemeler kurulamayacak.

Teklifle, HSYK'nın yapısında değişiklik yapılıyor; Hakimler ve Savcılar Kurulu 12 üyeden oluşacak ve iki daire halinde çalışacak. Kurulun üyelerinin yarısını Cumhurbaşkanı, yarısını ise Meclis seçecek. -

TBMM Genel Kurulunun gündeminde ise teknik bir düzenleme olan Sınai Mülkiyet Kanunu Tasarısı olacak. 204 maddelik teklif, "temel kanun" olarak 7 bölüm halinde görüşülecek.

Ekonomi alanında düzenlemeler içeren Torba Kanun Tasarısı da 20 Aralık Salı günü Plan ve Bütçe Komisyonunda ele alınacak.

Süresi 3 Ocak'ta dolacak olan FETÖ Darbesini Araştırma Komisyonu, Marmaris'te incelemelerde bulunacak.

18 Ara 2016 - 17:14 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.