Taşeron Kadro İkramiyeleri Ne Zaman Ödenecek?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu kadroya geçişte başarılı çalışmaya imza attıklarını belirterek şöyle konuştu: 'Süreç

Hükümet, Maliye Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yaptığı çalışmalar ile taşeron işçilere kadro verilmesi için önemli bir çalışma başlatıldı ve sürecin olumlu gelişmesi ile birlikte 900 bin civarı işçiye devlet güvencesi verildiği Bakan Jülide Sarıeroğlu tarafından duyurulmuştu.

Buna göre taşeron işçilere kadro verilecek açıklamaları yapılırken, süreç devam ederken hükümet cephesinden yapılan açıklama da taşeron işçilere ikramiye ücretinin verileceği belirtilmişti. Yani kadro alan taşerona prim ödemesi, ikramiye ödemesinin yapılacağı müjdelenmişti.

4C'den 4B kadrosuna geçenler maaşlarını peşin alacak

Devlet Memurları Kanunu'nun 4C maddesi uyarınca çalışırken, aynı kanunun 4B maddesi kapsamına geçirilen personel, bundan böyle maaşını peşin alacak. Resmi Gazete'de yer alan konuya ilişkin Bakanlar Kurulu kararı 15 Nisan'dan geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Devlet Memurları Kanunu'nun 4C maddesi uyarınca çalışan "geçici personel", aynı kanunun 4B maddesi kapsamında "sözleşmeli personel" olarak istihdam edilmişti. 4C'li statüsündeyken çalışması karşılığında maaş alan personele, 4B maddesi kapsamda bugün yapılan düzenlemenin ardından ücretleri peşin ödenecek.

Bu kapsamdaki personel kadroya geçirilmesinin ardından 15 Mart-14 Nisan mesailerinin ücretini 15 Nisan'da, 15 Nisan-14 Mayıs çalışmalarının maaşını da 15 Mayıs'ta aldı.

Ancak yapılan değişiklikle peşin almaları gereken 15 Nisan maaşları önümüzdeki günlerde kurumlarca tahakkuk ettirilerek 4B statüsüne geçen kamu personeline ödenecek.

Yapılan bu değişiklikle 2018 yılı içerisinde söz konusu çalışanlar bir maaş fazla almış olacak.

İKRAMİYE PARASI NE ZAMAN ÖDENECEK?
2 Nisan 2018 tarihi itibari ile 900 bin civarı işçiye devlet güvencesi verildi. Pek çok işçi artık aracı firma ile muhatabını kesip sözleşmesini devlet ile kamu kurumları ile yaptığı için sevinçli olduğunu duyurmuştu. Kadronun verilmesinden sonra işçiler gözlerini ikramiye haberlerine çeviri.

Peki taşeron işçilerine ikramiye ücretleri ne zaman ödenecek, taşerona ikramiye prim parası ne zaman yatırılacak? Buna göre bu soruların yanıtına ilişkin net bir tarih bulunmuyor ancak seçim öncesi taşeron işçilere müjde verilebilir mi henüz bilinmiyor fakat seçim öncesi müjdenin verilebileceği beklenmektedir. Yine taşerona ikramiye ücretleri haberleri, gelişmeleri oldukça sizlere bilgi vereceğiz.

1 MİLYARLIK İKRAMIYE
İşçilerin tamamı maaşın 1.5 katı promosyon alırken, toplu iş sözleşmesinden kaynaklı ücret ve farklar da hesaplara yatırıldı. Devlet kadrosuna geçen 450 bin işçiye bir milyar liranın üzerinde ikramiye verilecek. Bakan Sarıeroğlu, 4B'lilerin izinleri için Maliye ile birlikte hazırladıkları yönetmeliği Bakanlar Kurulu'na sevk ettiklerini söyledi. Sarıeroğlu, "4B'dekilerin izin konusunda bizlerden çok ciddi talepleri vardı. 4C'den 4B'ye geçenlere yüzde 10 bir maaş zammı gerçekleşmişti. Part time'ı ise daha çok kadınlar bekliyor ama erkekler için de geçerli olan doğumdan sonra yarı zamanlı çalışmaya ilişkin düzenleme de kısa zamanda netleşecek" dedi.

ÖDEMELER 2 TAKSİTLE OLACAK

Kamuda sürekli işçi kadrosuna geçirilen taşeron işçiler, ikramiye hakkına kavuştu. Taşeron işçiler, artık kamu işçilerine verilen yıllık 52 gün ilave tediye (ikramiye) ödemesinden yararlanacak. 2 taksitte ödenmesi beklenen ikramiyenin ödeme tarihleri henüz açıklanmadı, merakla bekleniyor. 4D kadrosundaki kamu işçileri, bu yıla ilişkin ikramiyelerinin ilk yarısını Ocak'ta almıştı, diğer yarısı da 8 Haziran'da verilecek. Kamu işçileri, iki taksitte toplamda 2 bin 200 lira ile 3 bin 700 lira arasında ikramiye almış olacak.

PROMOSYON MÜJDESİ
Taşeron işçilerin ikramiye tutarlarının da bu seviyelerde olması bekleniyor. Ancak ikramiye tutarları maaşlara göre farklı çıkabilecek. Kadroya geçen taşeron işçiler, promosyona da kavuşacak. Halen kamu kurum ve kuruluşları, çalışanları için bankalarla promosyon anlaşmaları yapıyor. Kamu çalışanları, bu kapsamda banka promosyonu alıyor. Kadroya geçen taşeron işçiler de, bulundukları kurumun promosyon anlaşması kapsamında ödeme alacak.

İKRAMİYE ÜCRETLERİ AÇIKLANDI!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu tarafından ilk yapılan açıklamalarda kadro alan işçilere ikramiye ücretinin verileceği ve diğer yaptığı açıklamasında ise işçilere ne kadarlık ikramiye ücretinin verileceğini duyurdu. Peki taşerona ne kadar para yatırılacak? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu tarafından yapılan açıklama ile işçilere aldıkları maaşın 1.5 katının prim ödemesi olarak verileceği belirtildi. Yani tutarlar işçiden işçiye değişiyor. Örnek vermek gerekirse asgari ücret bin 603 TL alan bir işçiye 2 bin 404 TL ikramiye verilirken 2 bin lira maaş alan taşerona ise 3 bin lira ikramiye prim ödemesi yapılacaktır.

KADROYA GEÇEN TAŞERON İŞÇİ SAYISI

Kamu kurumlarında alt iş verenler aracılığı ile taşeron olarak istihdam etmekte olan bir milyon civarı taşeron işçi için hükümet büyük bir çalışma yaptı ve işçilere kadrolarını 2 Nisan 2018 tarihi itibari ile verdi. Öncelikle başvurular kabul edildi, incelemeler yapıldı, sınavlar düzenlendi ve kurumlar kadroları dağıttı. Buna göre yeni yapılan açıklamalar ile Türkiye geneli toplam kaç taşeron işçinin kadro aldığı öğrenildi. Peki hangi kurum kaç taşeron işçiye kadro verdi, toplam kaç taşeron işçi kadro almaya hak kazandı.

900 BİN İŞÇİ KADRO ALDI!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu tarafından yapılan açıklama da 4C'den 4B'ye geçirilen ve mevsimlik işçilerinde dahil edilmesi ile toplam 900 bin işçiye devlet garantisi verildiği belirtildi. Yani kurumlar toplam 900 bin kişiyi bünyesine katmış oldu. Peki hangi kurum kaç taşerona kadro verdi. Tüm kurumların listesi paylaşılmadı ancak en çok taşeron işçiye kadro veren kurumlar açıklandı. Buna göre Sağlık Bakanlığı 148 bin 489, Gençlik ve Spor Bakanlığı 35 Bin 697, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 31 bin 991, Milli Eğitim Bakanlığı 31 bin 908, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 7 Bin 480, İstanbul Üniversitesi 3 bin 734 taşeron işçiye kadro verdi.

Taşeron düzenlemesi ile 4B'ye geçen personel, artık maaşını peşin alacak. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği ay çalışanların hesaplarına çift maaş yatacak. İşçilerin tamamı maaşın 1.5 katı promosyon alırken, toplu iş sözleşmesinden kaynaklı ücret ve farklar da hesaplara yatırıldı. Devlet kadrosuna geçen 450 bin işçiye bir milyar liranın üzerinde ikramiye verilecek. Bakan Sarıeroğlu, 4B'lilerin izinleri için Maliye ile birlikte hazırladıkları yönetmeliği Bakanlar Kurulu'na sevk ettiklerini söyledi. Sarıeroğlu, "4B'dekilerin izin konusunda bizlerden çok ciddi talepleri vardı. 4C'den 4B'ye geçenlere yüzde 10 bir maaş zammı gerçekleşmişti. Part time'ı ise daha çok kadınlar bekliyor ama erkekler için de geçerli olan doğumdan sonra yarı zamanlı çalışmaya ilişkin düzenleme de kısa zamanda netleşecek" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu tarafından ilk yapılan açıklamalarda kadro alan işçilere ikramiye ücretinin verileceği ve diğer yaptığı açıklamasında ise işçilere ne kadarlık ikramiye ücretinin verileceğini duyurdu. Peki taşerona ne kadar para yatırılacak? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu tarafından yapılan açıklama ile işçilere aldıkları maaşın 1.5 katının prim ödemesi olarak verileceği belirtildi. Yani tutarlar işçiden işçiye değişiyor. Örnek vermek gerekirse asgari ücret bin 603 TL alan bir işçiye 2 bin 404 TL ikramiye verilirken 2 bin lira maaş alan taşerona ise 3 bin lira ikramiye prim ödemesi yapılacaktır.

TAŞERON ÇALIŞANLARA YÜZDE 4 ZAM!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yayımladığı Toplu İş Sözleşmesi hükümlerine göre 1 Ocak ile 30 Haziran 2018 arasında kadroya geçen işçilerin 01 Ocak 2018 tarihinde almakta oldukları günlük çıplak ücretlerine aynı tarihinten itibaren yüzde 4 oranında zam yapıldı. Ancak bu dönemde verilmiş bir ücret zammı varsa yüzde dört oranından mahsup edilir. Temmuz 2018 ve Aralık 2018 ayları arasında ise işçilere almakta oldukları günlük çıplak ücretlerine tarihinden itibaren yüzde 4 oranında zam yapılacak.

Taşerondan kadroya geçen işçilere 2019 ile 2020 yılları içinde iki dönemde yüzde 4 oranında olmak şartıyla toplam yüzde 8 zam yapılacak.

Kadroya geçen işçilere Ocak ve Temmuz aylarında beşer günlük olmak üzere yılda 10 günlük (5×2=10) ücretleri tutarında ikramiye ödenir. Ancak bu ödeme, kadroya geçen işçinin çalıştığı sürenin bir yıldan az olması hâlinde çalışma süresi ile orantılı olarak ödenir.

İŞÇİLERE ÇOCUK VE YAKACAK YARDIMI

Kadroya geçen işçilere, üç çocukla sınırlı olmak üzere her bir çocuk için her ay 25,00(yirmibeş)TL/Ay çocuk yardımı yapılacak. İşçilere yakıt yardımı içinde her ay 30,00(otuz)TL./Ay yakacak yardımı yapılacak.

KADROYA GEÇEN İŞÇİLERE EĞİTİM PARASI
Taşerondan kadroya geçen işçilere, işverenler tarafından işçinin öğrenimdeki her çocuğu için belge ibraz etmek şartı ile yılda bir kez Eylül ayında ödenmek üzere eğitim derecesine göre 100 ile 140 lira yardım verecek.

Kadroya geçen çalışanlara her yıl Ramazan ve Kurban Bayramlarından önce 75,00 lira bayram harçlığı ödenecek. Bunun yanında evlenen çalışanlara da 140 lira evlilik yardımı yapılacak.

Ayrıca işçilerin yangın, deprem, sel ve benzeri afetlerden zarar görmeleri halinde 1.000,00(bin)TL.’ye kadar tabii afet yardımı alabilecekler.

Taşerondan kadroya geçen işçilerin iş kazası sonucu ölümleri halinde yasal yasal mirasçılarına 1.200,00 lira, normal ölümleri halinde ise 800,00 lira tutarında ölüm yardımı yapılacak. İşçilerin ailesinden (eş, çocuklarının, anne ve babasının) birisinin vefat etmesi halinde ise çalışan işçiye 300 lira ölüm yardımı yapılacak. Muvazzaf askerlik hizmeti nedeni ile işten ayrılan işçiye ise 300 lira askerlik yardımı yapılacak.

GECE ÇALIŞAN İÇŞİLERE YÜZDE 10 ZAM
Kadroya geçen işçilerden gece 20.00 ile 06.00 saatleri arasında çalışan işçiye ücretleri yüzde 10 zamlı olarak ödenecek.

FAZLA ÇALIŞANA YÜZDE 60 ZAM
Normal çalışma saatlerinden fazla çalışan işçiye ücreti normal ücretin yüzde 60 zamlısı olarak ödenecek.

MAZERET İZNİ 45 GÜN
Taşerondan kadroya geçen işçilerin talep etmesi ve mazeretinin makul görülmesi hâlinde işverence 1 yıl içinde 45 güne kadar ücretsiz mazeret izni verilecek.

ÜCRETLİ SOSYAL İZİNLER
Kadroya geçen işçilerin evlenmesi ve eşinin doğum yapması hâlinde 5 gün, eşi ve çocuğunun vefatı hâlinde ise 6 gün ücretli izin verilecek.

KADROYA KAÇ TAŞERON İŞÇİ GEÇİŞ YAPTI?

Bakan Jülide Sarıeroğlu, "Bugün itibarıyla, öngördüğümüz üzere, 4C'den 4B'ye geçiş ve geçici mevsimlik işçilerimizle birlikte 900 bini aşan kişiye dokunan bir çalışmayı tamamlamış durumdayız." dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Bakanlıkta, Alt İşveren İşçilerinin Kamuda İstihdamı Bilgilendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, geçmişten miras olan ve uzun yıllardır çalışanların gündeminde olan taşeronla ilgili çözümün AK Parti iktidarı sayesinde başarıldığını söyledi.

Taşeronlarla ilgili daha önce yapılan mevzuat düzenlemelerini anımsatan Sarıeroğlu, son olarak hayata geçirdikleri düzenlemede de taşeronla ilgili "Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı" tanımını kullandıklarını hatırlattı.

Tüm çalışmanın bu tanım çerçevesinde gerçekleştirildiğine işaret eden Sarıeroğlu, "900 bin emekçi kardeşimizi ilgilendiren, merkezi bütçe ile düzenlenen kamu kurum ve kuruluşlarımızdaki kardeşlerimizin 4D kadrosuna geçişi, belediyelerimizde il özel idarelerimize çalışan taşeron emekçisi kardeşlerimizin belediye iştiraklerindeki istihdamı, yine 4C'deki kardeşlerimizin 4B statüsüne geçirilmesi, 12 ayın altında sürelerle çalışan taşeronların yine aynı sürelerle kadrolarının alınmasının sağlanması. Yine mevsimlik geçici işçilerimiz 5 ay 29 gün çalışıyorlardı, onların çalışma sürelerini 4 ay daha uzatma imkanı getiren kapsamlı bir düzenleme yaptık. 900 bin kardeşimizin hayatına, ailelerine, hanelerine, yuvalarına, geleceklerine etki eden bir çalışma." diye konuştu.
Hazırlıklar için 312 saatlik 69 toplantı yapıldı

Bakan Sarıeroğlu, hazırlık aşamasında KHK çıkmadan önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Maliye ve İçişleri bakanlıklarındaki bürokratlar ile alt işveren işçisi çalıştıran tüm bakanlıkların görüş ve önerilerinin alındığını, 312 saat çalışıldığını ve 69 toplantı yapıldığını aktararak, "Tüm bu çalışma maratonunun sonunda tüm beklentilerin önüne geçen, çalışma hayatında cumhuriyet tarihindeki en kapsamlı düzenlemesini hayata geçirdik." diye konuştu.

KİT TAŞERON İŞÇİ KADROYA ALINACAK MI?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu: KİT'lerde yeni istihdam alanları açacağız

KİT'lerde çalışan taşeron işçilerin durumuna da değinen Sarıeroğlu, "KİT'lerde şimdi yeni istihdam alanları açacağız. O istihdam alanlarına taşeronda çalışan kardeşlerimizi geçirerek peyderpey o alanda da taşeronu sonlandırmak için çalışma içerisinde olacağız." diye konuştu.

375 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMENİN GEÇİCİ 23. MADDESİ UYARINCA İDARELERCE SÜREKLİ İŞÇİ KADROLARINA GEÇİRİLEN İŞÇİLERİN ÜCRET İLE DİĞER MALİ VE SOSYAL HAKLARININ BELİRLENMESİNDE ESAS ALINACAK TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ HÜKÜMLERİ

375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 23. maddesinin altıncı fıkrasında; geçişten önce alt işveren işçilerini kapsayan, Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve süresi en son sona erecek toplu iş sözleşmesinin, anılan madde kapsamında yer alan idarelerce sürekli işçi kadrolarına geçirilen işçilerin ücreti ile diğer mali ve sosyal haklarının belirlenmesinde esas alınacağı düzenlemiştir.

Geçiş işlemleri tamamlanan işçilere idarelerce uygulanmak üzere, Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve 31.10.2020 tarihine kadar uygulanacak olan toplu iş sözleşmesinin ücret, mali ve sosyal haklara ilişkin hükümleri aşağıda yer almaktadır.

Ücret Zammı:

01.01.2018 30.06.2018 tarihleri arası ücret zammı:

İşçilerin 01.01.2018 tarihinde almakta oldukları günlük çıplak ücretlerine aynı tarihten itibaren %4(yüzde dört) oranında zam yapılmıştır. Ancak bu dönemde verilmiş bir ücret zammı varsa %4(yüzde dört)’ten mahsup edilir.

01.07.201831.12.2018 tarihleri arası ücret zammı:

İşçilerin 30.06.2018 tarihinde almakta oldukları günlük çıplak ücretlerine 01.07.2018 tarihinden itibaren %4(yüzde dört) oranında zam yapılmıştır.

01.01.201930.06.2019 tarihleri arası ücret zammı:

İşçilerin 01.01.2019 tarihinde almakta oldukları günlük çıplak ücretlerine aynı tarihten itibaren %4(yüzde dört) oranında zam yapılmıştır.

01.07.201931.12.2019 tarihleri arası ücret zammı:

İşçilerin 30.06.2019 tarihinde almakta oldukları günlük çıplak ücretlerine 01.07.2019 tarihinden itibaren %4(yüzde dört) oranında zam yapılmıştır.

01.01.202030.06.2020 tarihleri arası ücret zammı:

İşçilerin 01.01.2020 tarihinde almakta oldukları günlük çıplak ücretlerine aynı tarihten itibaren %4(yüzde dört) oranında zam yapılmıştır.

01.07.202031.10.2020 tarihleri arası ücret zammı:

İşçilerin 30.06.2020 tarihinde almakta oldukları günlük çıplak ücretlerine 01.07.2020 tarihinden itibaren %4(yüzde dört) oranında zam yapılmıştır.

İkramiye:

İşçilere Ocak ve Temmuz aylarında 5’er günlük olmak üzere yılda toplam 10 günlük (5x2=10) ücretleri tutarında ikramiye ödenir. Bu ödeme, işçinin çalıştığı sürenin bir yıldan az olması durumunda çalışma süresi ile orantılı olarak ödenir.

Aylık Ücretle Birlikte Ödenen Sosyal Yardımlar:

A-ÇOCUK YARDIMI:

İşçilere, üç çocukla sınırlı olmak üzere her bir çocuk için her ay 25,00(yirmibeş)TL/Ay çocuk yardımı yapılır.

B-YEMEK YARDIMI:

İşçilere fiilen çalışılan günler için bir öğün yemek verilir. Yemek verilmediği takdirde karar tarihinden itibaren fiilen çalışılan günler için 5,00(beş)TL/Gün tutarında yemek bedeli ödenir.

C-TAŞIT YARDIMI:

Mevcut uygulamaya devam edilir.

D-YAKACAK YARDIMI:

İşçilere her ay 30,00(otuz)TL./Ay yakacak yardımı yapılır.

E-SORUMLULUK PRİMİ:

1) DİREKSİYON PRİMİ:

Şoför, operatör ve yardımcılarına fiilen çalışılan günler için 2,00(iki)TL/Gün direksiyon primi verilir.

2) BULAŞICI HASTALIK VE RİSK PRİMİ

Hastanelerin bulaşıcı hastalık riski taşıyan yerlerinde fiilen çalışan temizlik işçilerine fiilen çalışılan günler için 2,00(iki)TL/Gün bulaşıcı hastalık ve risk primi verilir.

3) SİLAH TAZMİNATI:

Görevini ateşli silahlarla icra eden güvenlik görevlilerine, fiilen çalışılan günler için 2,00(iki)TL/Gün silah tazminatı verilir.

Yıllık Ödenen Sosyal Yardımlar:

A-ÖĞRENİM YARDIMI:

İşveren, işçinin öğrenimdeki her çocuğu için belge ibraz etmek şartı ile yılda bir kez Eylül ayında ödenmek üzere;

İlkokul için 100,00(yüz)TL.

Ortaokullar için 110,00(yüzon)TL.

Lise ve dengi okullar için 120,00(yüzyirmi)TL.

Yüksekokullar ve üniversite için (okulun normal eğitim süresi artı bir yıl süreyle sınırlı olmak üzere) 140,00(yüzkırk)TL tutarında öğrenim yardımı yapar.

B-BAYRAM YARDIMI:

İşçilere her yıl Ramazan ve Kurban Bayramlarından bir hafta önce 75,00(yetmişbeş)’er TL. bayram harçlığı verilir.

Olaya Bağlı Sosyal Yardımlar Ve Diğer Sosyal Yardımlar:

A-EVLENME YARDIMI:

İşyerinde çalışan işçilerin evlenmeleri halinde 140,00(yüzkırk)TL evlenme yardımı yapılır.

B-DOĞUM YARDIMI:

Mevzuat hükümleri uygulanır.

C-HASTALIK YARDIMI:

1.Hastalık nedeni ile iş göremezliğe uğrayan işçilerin 3 (üç) gün ve daha fazla istirahatli olmaları hâlinde Sosyal Güvenlik Kurumunca ödeme yapılmayan günlere ait ücretlerin tamamı ve eksik ödeme yapılan günlere ait ücretlerin bakiyesi işverence ödenir.

İşçinin hastalık nedeniyle işe devam edemediği veya raporlu olduğu sürelere ait yılda 5 defayı geçmemek üzere SGK tarafından ödenmeyen ilk 2 günün ücreti işveren tarafından ödenir.

2.İşçinin, işyerinin bulunduğu mahal veya başka bir mahale sevk suretiyle viziteye çıkması hâlinde, işyerinden ayrı kalacağı zamanlarda; işçiye istirahat verilmeksizin ayakta tedavisine lüzum görüldüğü taktirde geçirdiği süreler için işçi ücretli izinli sayılır.

D-TABİİ AFET YARDIMI:

İşçilerin yangın, deprem, sel ve benzeri afetlerden zarar görmeleri halinde 1.000,00(bin)TL.’ye kadar tabii afet yardımı yapılır.

E-ÖLÜM YARDIMI:

İşçilerin iş kazası sonucu ölümleri halinde yasal mirasçılarına 1.200,00(binikiyüz)TL tutarında; normal ölümleri halinde ise 800,00(sekizyüz)TL tutarında ölüm yardımı yapılır. İşçinin eş, çocuklarının, anne ve babasının ölümleri halinde 300,00(üçyüz)TL tutarında ölüm yardım yapılır.

Askerlik Yardımı:

Muvazzaf askerlik hizmeti nedeni ile ayrılan işçiye 300,00(üç yüz)TL askerlik yardımı yapılır.

Hafta Ve Genel Tatillerde Çalışma ve Ücreti:

A- Normal çalışma yapılan yerlerde hafta tatili pazar günüdür. Vardiyalı çalışma yapılan yerlerde hafta tatili çalışmaya başlandığı 6. günü takip eden 7. gündür.

Hafta tatillerinde çalıştırılan işçilere takip eden hafta içinde bir gün izin verilir. Çalışılan bu hafta tatili günü için toplam iki yevmiye ödenir.

B- Kanunda belirtilen ulusal bayram ve genel tatil günlerinde yapılacak çalışmalar, önceden işçiye duyurulur. Ulusal bayram, genel tatil günlerinde çalıştırılan işçilere çalıştıkları her bir gün için toplam 3 (üç) yevmiye ödenir.

C- (A) ve (B) bentlerindeki ödemeler için haftalık çalışma süresi şartı aranmaz.

Gece Çalışması:

Saat 20.00-06.00 arasında yapılan çalışmalar gece çalışmalarıdır. Güvenlik görevlileri hariç bu saatlerde çalıştırılan işçilere ücretleri % 10 zamlı ödenir.

Fazla Çalışma Ücreti ve Ödenmesi:

Fazla çalışma ücreti normal ücretin %60 zamlısı olarak ödenir.

İzinler:

A-YILLIK ÜCRETLİ İZİNLER:

Yıllık ücretli izinler konusunda Kanun hükümleri uygulanır. Ancak, yıllık ücretli izin günleri aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.

Hizmet süresi;

1 yıldan 5 yıla kadar olanlara 16 gün,

5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 22 gün,

15 yıl ve daha fazla olanlara 28 gün yıllık izin verilir.

B- ÜCRETSİZ MAZERET İZNİ:

İşçinin talep etmesi ve mazeretinin makul görülmesi hâlinde işverence yılda 45 (kırkbeş) güne kadar ücretsiz mazeret izni verilebilir.

C- ÜCRETLİ SOSYAL İZİNLER:

İşçiye

Eşinin doğum yapması hâlinde

5 gün

Evlenmesi hâlinde

5 gün

Eş ve çocuğunun ölümünde

6 gün

Ana, baba veya kardeşinin ölümünde

5 gün

Kayınpeder veya kayınvalidesinin ölümünde

2 gün

Tabii afetten zarar görmesi hâlinde

10 güne kadar

Bildirim Önelleri:

Bildirim önelleri konusunda 4857 sayılı Kanun hükümleri uygulanır. Ancak, bildirim önelleri aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.

İşçinin hizmet süresi

6 aydan az sürmüşse

3 hafta sonunda

6 ay-1,5 yıl arası sürmüşse

5 hafta sonunda

1.5 yıl-3 yıl arası sürmüşse

7 hafta sonunda

3 yıldan fazla sürmüşse

9 hafta sonunda

Kıdem Tazminatı, Hesaplanması ve Ödenmesi:

4C'li taşeronlar 4/B ve 4/D sürekli işçi kadrolarına geçti. İş sözleşmesi İş Kanunu’nda belirtilen hallerde sona eren işçiye, kıdem tazminatı ödenmesi konusunda aşağıda belirtilen süreler dışında kanun hükümleri uygulanır.

Her tam hizmet yılı için 35 (otuzbeş) gün, işçinin işverenin işini yaparken iş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölümü halinde ise 40 (kırk) günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir.

4A 4B 4C 4D STATÜLERİ NEDİR? ÖZLÜK HAKLARI NELER?
4A - Bu statüde istihdam etmekte olan memurlar 657 sayılı kanunda yer almakta olan hükümlere tabiidir.
4B - Sözleşmeli personellerin özlük haklarının 657 sayılı kanunda olduğunu söyleyen pek çok kişi bulunuyor fakat bu yanlış bir durum olmak ile beraber 4B personellerinin özlük hakları 2014/7140 sayılı Bakanlar Kurulu kararında yer alıyor.
4C - Bu statüde çalışan geçici personellerin özlük hakları 2014/7140 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile düzenlenmiştir.
4D - Geçici işçilerin özlük hakları ise 4857 sayılı İş Kanunu aracılığı ile düzenlenmiştir.

Taşeron yasası kapsamında ülkemizin kamu kurumlarında istihdam etmekte olan yüz binlerce taşeron işçi kadro aldı. Öncelikle işçilerin başvuruları kabul edildi, kontroller yapıldı, sınavlar düzenlendi sonuçlar açıklandı ve işçilere 2 Nisan 2018 tarihi itibari ile devlet güvencesi verildi. Taşeron işçiler için 2 Ocak'ta başlayan başvuru süresi, 11 Ocak'ta sona erdi. Ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca başvuruların incelenmesi ve hak sahiplerinin ilanı için 40 günlük süre tanındı.

Müjdeler hayata geçti; taşeron işçilerin sürekli işçi, 4C'lilerin de 4B kadrosuna geçiş süreci tamamlandı. Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "900 bini aşan kişiye dokunan bir çalışmayı tamamlamış durumdayız" dedi. Sarıeroğlu, rakamların halen sisteme girdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
? Cumhurbaşkanlığı'nda 819, Başbakanlık'ta bin 221, Sağlık Bakanlığı'nda 148 bin 489, Çalışma Bakanlığı'nda 7 bin 480, Milli Eğitim Bakanlığı'nda 31 bin 908, Aile Bakanlığı'nda 31 bin 991 kardeşimiz kadroya geçti.
? Güvenlik soruşturmasıyla ilgili 81 ilde 3 bin 300'ü aşan ilgili kuruluşlarda toplam 572 kişi bu süreçten faydalanamadı.
? Kamu'da işçi alımlarını yeniden dizayn eden çalışma başlattık.

TOŞERON NEDİR?

Taşeron, Fransızca'daki "tacheron" kelimesinden gelmektedir. Bir taşeron genellikle bir projenin belirli bir görevini yerine getirmek amacıyla genel yükleyici tarafından tutulan firmaya denilmektedir. Örneğin bir inşaat işinde genellikle konutların elektrik donanımı, doğraması yada su tesisatı ayrı ayrı taşeronlara verilmektedir. Başka bir örnek daha verecek olursak günümüzde bazı askeri kurumlar yemek gibi organizasyonları dışarıdan bir firma ile anlaşarak yaparlar. İşte burada firmaya taşeron firma ve bu firmada çalışanlara da taşeron işçi denilir. Taşeron iş yapan firmalarda çalışanlara ise taşeron işçi denilmektedir. Taşeronlar, tali işveren, alt işveren, alt işletici, alt ısmarlanan gibi isimlerle de anılmaktadırlar.

25 May 2018 - 04:21 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.