Taşeron İşçilere Müjde

Taşeron işçiler kadro konusunda bir açıklama yapılmasını beklerken iki açıklama birden yapıldı. İlk olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide

Taseron
Haber albümü için resme tıklayın

Taşeron işçilere kadroda son durum ne taşeron işçiler kadroya ne zaman geçecek? Taşerona kadro konusu gündemden düşmüyor. Peki Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ÇalışmaBakanı Sarıeroğlu konu hakkında ne dedi? Haberimizde... 720 bin taşeron işçinin beklediği haber Jülide Sarıeroğlu'ndan geldi. Sarıeroğlu yaptığı son dakika açıklamada taşeron işçilere müjdeli haberi geldi. Çalışma ve SosyalGüvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu; "Taşeron işçilerin sıkıntılar ve beklentilerine yeni yıla girmeden cevap vermiş olacağız. Taşeron işçilerin kamudaki istihdam imkanlarıyla ilgili beklentilerini karşılamak için ciddi çalışma içindeyiz" ifadelerini kullandı." Taşeron işçi konusunun hükümetin gündeminde olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kısa bir süre içinde gelinen nokta ile ilgili olarak açıklama yapılacağını aktardı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI

Taşeron işçi konusunun hükümetin gündeminde olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kısa bir süre içinde gelinen nokta ile ilgili olarak açıklama yapılacağını aktardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın taşeron işçilere yönelik yapmış olduğu açıklama şu şekilde, "Bu konu tamamen hükümetimizin gündeminde, kısa bir süre içerisinde sayın başbakanımız gelinen noktayı açıklayacaktır diye düşünüyorum"

BÜYÜME RAKAMLARINDAN BAHSETTİ

Bakan Sarıeroğlu, Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ile görüşmesinde, Türkiye'nin büyüme rakamlarının açıklandığını anımsatarak, yaşanan tüm sürece rağmen 3. çeyrekte 5.1'lik bir büyüme ile karşı karşıya olduklarını belirtti.

Bu büyüme oranının ülkede istikrarın devam ettiğini, ülkenin güçlü ve büyük Türkiye yolunda emin adımlarla ilerlediğini gösterdiğini ifade eden Sarıeroğlu, ''İnşallah bu süreci yine sağlam ve kararlı politikalarımızla sürdüreceğiz. Bu anlamda bizler de gerekli adımları atmaya devam edeceğiz. 80 milyon vatandaşımızın huzur ve güven ortamında, birlik, beraberlik ve refah içerisinde yaşaması için bundan sonra da var gücümüzle çalışacağız.'' diye konuştu.

MÜJDEYİ VERDİ

Sarıeroğlu, bir gazetecinin ''Taşeron çalışanlarla ile ilgili yeni çalışmalarınız var mı?'' şeklindeki sorusu üzerine, bu meselenin çok uzun süredir ülkenin gündeminde bulunduğunu ve taşeron konusunu bakanlığı öncesi yürüttüğü faaliyetlerden ve çalışma ekonomisti olması dolayısıyla çok iyi bildiğini aktardı.

Konuyla ilgili Maliye Bakanlığı ile bir çalışma içerisinde bulunduklarını kaydeden Sarıeroğlu, şöyle devam etti: "Taşeron konusu AK Parti dönemlerinde ortaya çıkmış bir konu değil. Geçmişten beri Türkiye'de uygulanan bir çalışma şekli. Tabii bu çalışma şekli zaman içerisinde düzenli dediğimiz insan onuruna yaraşır bir çalışma şeklinde olmaktan bir kayış eğilimi içerisine girmiştir. Bu eğilimi düzeltmek için de AK Parti döneminde çok güçlü bir yasal düzenleme gerçekleştirildi. Eskiden ücretlerini alamayan, çalıştıkları iş yerlerinde yanlarında aynı işleri yaptıkları arkadaşlarından çok daha farklı imkanlarla, daha kötü ve zor şartlarda çalışmak zorunda kalanlar vardı. Kıdem tazminatı, izin ücreti gibi imkanlardan maalesef yoksunlardı.''

TAŞERON ÇALIŞANLARIN KAMUDA İSTİHDAMI

AK Parti döneminde yapılan yeni kanun değişiklikleri ile taşeron çalışanlar meselesinin çözülmeye çalışıldığını ve en önemlisi sendikal örgütlenme hakkına sahip olduklarını vurgulayan Sarıeroğlu, yine kıdem tazminatları ile ücretlerinin ve yıllık izinlerinin güvence altına alındığını bildirdi.

Taşeron işçilerle ilgili süreci tamamlamak için çalışmalarının devam ettiğini aktaran Bakan Sarıeroğlu, şöyle konuştu: ''Bu konuda asgari ücretin düzeltilmiş, ihalelerin üç yıllık yapılıyor ve yine toplu sözleşmeyle alakalı süreçlerin işliyor olmasıyla beraber ücretlerde kısmi oranlarda düzenlemeler gerçekleştirilmiştir. Ama zaman içerisinde her ne kadar bir düzelme olsa da beklentiler ve talepler farklı yönde. Geçmiş dönemde yapmış olduğumuz seçimlerde taşerondaki kardeşlerimize yönelik kamuda istihdam imkanıyla ilgili bir beyanımız oldu. Bugüne kadar AK Parti olarak ne dediysek ve ne yapacağız dediysek, arkasında durmuş bir iktidarız. Bu anlamda geçmiş dönemde bazı çalışmalar hayata geçirilmek istendi ama şartlar maalesef uygun olmadı. Bu dönemde bunun sorumluluğunu biliyoruz. Bunun taşerondaki işçilerimiz için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu sorumluluk bilinciyle şuan çok titiz bir çalışma içerisindeyiz.''

Sarıeroğlu, taşeronlarla alakalı süreci tamamlarken Türkiye'nin içinde bulunduğu şartları ve 80 milyon vatandaşın durumunu göz önünde tutarak çalışmaları gerçekleştireceklerini vurgulayarak, ''Maliye Bakanlığı ile bu konu üzerinde çalışıyoruz. Tam olgunlaştıktan sonra kamuoyu ile paylaşacağız. İnşallah yeni yasama döneminde kısa süre içerisinde bu konu ile ilgili güçlü adımlar atılmış olacak.'' değerlendirmesini yaptı.

Taşeron ne demek? Taşeron işçi anlamı nedir?

Taşeron, Fransızca’daki “tacheron” kelimesinden gelmektedir. Bir taşeron genellikle bir projenin belirli bir görevini yerine getirmek amacıyla genel yükleyici tarafından tutulan firmaya denilmektedir. Örneğin bir inşaat işinde genellikle konutların elektrik donanımı, doğraması yada su tesisatı ayrı ayrı taşeronlara verilmektedir. Başka bir örnek daha verecek olursak günümüzde bazı askeri kurumlar yemek gibi organizasyonları dışarıdan bir firma ile anlaşarak yaparlar. İşte burada firmaya taşeron firma ve bu firmada çalışanlara da taşeron işçi denilir. Taşeron iş yapan firmalarda çalışanlara ise taşeron işçi denilmektedir. Taşeronlar, tali işveren, alt işveren, alt işletici, alt ısmarlanan gibi isimlerle de anılmaktadırlar.

Taşeron işçiler günümüzde artık bir çok iş ve birçok şirket tarafından yardımcı işlerde kullanılmaktadırlar. Taşeron işçilerin bu denli fazla tercih edilmesinin sebebi, asıl iş sahiplerinin yani şirketlerin yanında çalıştırdıkları işçilerin sigorta, sosyal imkanı vb. masraflarından kurtularak üzerindeki yükleri taşeron firmalara atmak istemelerindendir. Şirketler bu şekilde daha fazla kar gütme amacı taşımaktadırlar. Fakat henüz tam olarak tanımı yapılmamış, çalışma şartları iyileştirilmemiş hatta tam olarak oturtulamamış taşeron işçilerin hakları bu gibi durumlarda kenara atılarak haddinden fazla çalıştırılıp emeklerinin karşılığını tam olarak alamamaktadırlar.

17 Eyl 2017 - 17:38 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.