Suriyelilere İstihdamın Önü Açılıyor

Son dönemde yaşanan gerginliklerle gündeme gelen Suriyelilere çalışma izni verilmesi için son viraja girildi. Bunun için öncelikli Türkiye'nin istihdam

Son dönemde yaşanan gerginliklerle gündeme gelen Suriyelilereçalışma izni verilmesi için son viraja girildi.

Bunun için öncelikli Türkiye’nin istihdam haritasına bakılacak. İllerde sürekli açık pozisyonda olan işlerin haritası incelenecek.

Ancak Suriyeli çalıştıran yerlere daha düşükSGKprimi uygulanması için yasal bir düzenleme gerektiği, bu nedenle de şu anda böyle bir konunun gündemde olmadığı ifade ediliyor.

Mevzuata göre, ikametgahı olan Suriyelilere başvurmaları halindeÇalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıtarafından çalışma izni veriliyor.

BAKANLAR KURULU KARAR VERECEK

Ancak Türkiye’de ikametgahı olmayan Suriyeliler için böyle bir izin söz konusu değil ve bu konuda yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Konuyla ilgili olarak uzun bir süredir çalışma yürütülüyor. Gaziantep Büyükşehir Belediye BaşkanıFatma Şahinde yasal düzenlemenin ay sonuna kadar çıkacağını ve çalışma mevzuatının netleşeceğini açıklamıştı.

Edinilen bilgilere göre, bu konuda öncelikle Bakanlar Kurulu’nun bir karar vermesi gerekecek. Bakanlar Kurulu’nun vereceği karar, Suriyelilerin hangi illerde ve sektörlerde çalışabileceğine ilişkin olacak.Bakanlar Kurulu, Suriyelilerin çalışması için belli bölgeleri veya sektörleri açabilecek veya tüm Türkiye’nin illerinde ve tüm sektörlerde Suriyelilerin çalışabileceği yönünde bir karar alabilecek. Bu konuda illerde sürekli açık veren ve istihdam sıkıntısı olan sektörler belirleyici olacak. Hangi illerde, hangi sektörlerde eleman sıkıntısı çekildiğine bakılacak.

İSTİHDAM İÇİN ILO YARDIM ÖNERDİ

Suriyelilere yönelik çalışma izniyle ilgili süreçlere, başta Uluslarararası Çalışma Örgütü (ILO) olmak üzere uluslararası kuruluşlar da müdahil oldu.

ILO, bu konuda yapılacak çalışmalara destek olmak istediğini ileterek, “Ne yapabiliriz” diye sordu. ILO’dan kreş ve benzeri konularda destek istendi. Bu kapsamda çalışma izni mevzuatının ardından ilgili yardımların ne olacağı konusunda da bir liste oluşturulacak ve uluslararası kuruluşlar devreye girecek.

#

20 Ağu 2014 - 00:00 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.